Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Kinderboekenweek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speciale Kinderboekenweektrein in 2004, ter ere van 50 jaar Kinderboekenweek
An Rutgers van der Loeff. Zij was de eerste winnaar van ‘Kinderboek van het jaar’ in 1954 met het boek ‘Lawines razen
Janneke Schotveld schrijft ‘Kattensoep’, het Kinderboekenweekgeschenk van 2017

De Kinderboekenweek is een periode van 10 dagen in begin oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het (Nederlandse) kinderboek. In deze periode staat een bepaald thema centraal. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van € 10,00 het Kinderboekenweekgeschenk gratis. Elk jaar wordt er aan een schrijver / schrijfster van kinderboeken gevraagd of hij (of zij) het Kinderboekenweekgeschenk wil schrijven. Het Kinderboekenweekgeschenk is een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Basisscholen in Nederland besteden meestal veel aandacht aan de Kinderboekenweek. De Stichting CPNB stelt een lespakket samen, dat de scholen kunnen bestellen. Er staan leuke lessen in (op papier, maar tegenwoordig ook voor op het digibord). In het lespakket van 2017 (thema ‘Griezelen’) zitten bijvoorbeeld:

  • Een uitgebreide lesmap met allerlei lessen om het lezen te bevorderen, maar ook bijvoorbeeld creatieve lessen
  • Het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek
  • De cd-single van Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk eng!
  • Griezelige affiches voor in de klas
  • De Kinderboekenkrant
  • De Voorleesgids

De bibliotheken besteden extra aandacht aan lezen. Ze organiseren vaak diverse leuke activiteiten rond de Kinderboekenweek, zoals een schrijver die komt voorlezen en vetellen over zijn werk. Op de avond voordat de Kinderboekenweek begint wordt een Kinderboekenbal gehouden. Daar zijn veel schrijvers aanwezig. Tijdens het Kinderboekenbal wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt. Dat is een prijs voor de auteur van het beste kinderboek van dat jaar.

De geschiedenis van de Kinderboekenweek

In 1954 was er voor het eerst een verkiezing van het ‘kinderboek van het jaar’. De winnares was An Rutgers van der Loeff. (1910-1990). Zij schreef het boek ‘Lawines razen.’ De eerste echte Kinderboekenweek was in 1955. Die duurde toen ook al 10 dagen, net als de gewone Boekenweek voor grote mensen.

De verkiezing van ‘Kinderboek van het jaar’ duurde tot 1970. Daarna kreeg het beste kinderboek de ‘Gouden Griffel’.

Geschenk

Tijdens de eerste Kinderboekenweken kregen de mensen die een kinderboek kochten een leuk geschenk. Dat waren nog geen boeken, zoals nu. In 1955 was het geschenk een poster van een lezende clown. In de jaren daarna waren het een spel, een bouwplaat, een mobile, een knipplaat en een kijkdoos.

Boek

Vanaf 1962 kregen de kopers een kinderboek cadeau. Het boek van Hans Dijkhuis ‘Keesje Kruimel’ was hiervan het eerste. Het boek ‘Kattensoep’ van Janneke Schotveld krijg je tijdens de Kinderboekenweek van 2017.

Thema

In 1965 kreeg de Kinderboekenweek voor het eerst een thema. Het thema voor dat jaar was ‘Kind en dierenwereld’. Inmiddels zijn er al heel veel thema’s geweest, zoals theater, natuur, reizen, geheimen, boten, superhelden, sprookjes, de wereld, techniek en nog veel meer. Wil je ze allemaal weten, kijk dan op dit overzicht

Prentenboek

Elk jaar wordt er ook een prentenboek gemaakt, speciaal voor de kleinste kinderen. In 2015 werd het gemaakt door Mies van Hout. Floor Rieder maakte het in 2016 en in 2017 door Martijn van der Linden en Maranke Rinck

Lied

Sinds 2012 wordt door de Kinderen voor Kinderen ieder jaar een speciaal themalied gezongen. Het 1e lied was bij het thema 'Hallo Wereld!'.

Prijzen

De CPNB reikt elk jaar prijzen uit voor de mooiste kinderboeken van het voorgaande jaar.

Griffels

De Zilveren Griffels worden uitgereikt aan schrijvers van kinderboeken. Tijdens het Kinderboekenbal op de avond voordat de Kinderboekenweek begint, krijgt één van de Zilveren Griffel-winnaars een Gouden Griffel, voor de auteur van het allerbeste kinderboek. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlands boek. Een Zilveren Griffel kan ook door een vertaald boek gewonnen worden. Wil je weten wie er allemaal een Gouden Griffel hebben gewonnen? Kijk dan HIER

Tonke Dragt wint in 1963 de prijs voor het beste kinderboek met ‘De brief voor de koning’. In 2004 wint dit boek de ‘Griffel der Griffels’.

Bij het 50-jarig bestaan van de Kinderboekenweek in 2004 is éénmalig de ‘Griffel der Griffels’ uitgereikt. Er werd gekozen uit de boeken die eerder een Gouden Griffel hadden gewonnen of Kinderboek van het jaar waren geweest. ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt heeft deze prijs gewonnen.

Penselen

Nederlandse illustratoren / illustratrices van kinderboeken kunnen een Zilveren Penseel winnen. Dat zijn er elk jaar maar twee. Eén van de twee Zilveren Penselen wint in september de Gouden Penseel. Hier vind je een overzicht van alle winnaars van de Gouden Penseel.

Paletten

Buitenlandse illustratoren kunnen elk jaar een Zilveren Palet winnen. Ook dat zijn er maar twee. Het beste werk van één van die twee buitenlandse illustratoren wordt beloond met een Gulden (gouden) Palet.

Vlag en Wimpel

De Vlag en Wimpels zijn eervolle vermeldingen voor kinderboeken. Ze bestaan sinds 1980.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Nederlandse Kinderjury. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Elke leeftijdsgroep kiest een eigen winnaar. In een bepaalde periode (een week of 6) kun je stemmen op jouw beste boek van het vorig jaar. Alle boeken uit dat jaar doen mee. Kinderen die tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, mogen ook stemmen voor de ‘Jonge Jury’ (13-16 jaar). De Nederlandse Kinderjury bestaat vanaf 1988.

Tosca Menten met poppen Lorre en Dummie

In 2016 waren de winnaars:

  • In de categorie 6 t/m 9 jaar: De Gorgels van Jochem Myjer
  • In de categorie 10 t/m 12 jaar: Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Mente

Clips van Schooltv

Test je kennis

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinderboekenweek&oldid=689186"