Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marlies Verhelst leest voor uit eigen werk tijdens de Kinderboekenweek in 2013

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is een organisatie die zich inzet voor het promoten (zeg maar reclame maken) voor het (kinder)boek.

Ze hopen hiermee de mensen te bereiken en ze meer te laten lezen. Door memsen aan te moedigen om naar de bibliotheek of de boekenwinkel te laten gaan. Dus ook kinderen. Lezen biedt de mensen ontsnapping, verdieping en verrijking. Boeken nemen je mee naar een andere (fantasie) wereld, geven je kennis en een bredere kijk op alles waar de mens mee van doen heeft: avonturen, andere culturen, natuur, hobby's en noem maar op.

Het is een samenwerking van boekhandelaren, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende activiteiten van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek (met boekenbal), Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek en Nederland Leest. De CPNB levert de jury voor de Gouden Griffel, Zilveren Griffel en Bronzen Griffel plus het Gouden Penseel en Zilveren Penseel voor de beste illustraties. Ook worden sinds 2013 aan de hand van de verkoopcijfers van boeken de gouden, platina en diamanten boeken uitgereikt. Dit kun je vergelijken met het goud en platina in de muziekwereld.

De CPNB is opgericht in 1930 en begon in eerste instantie als onderdeel van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB). De Kinderboekenweek ontstond in 1955. In 1983 werd de CPNB een zelfstandige organisatie en in 2001 sloten ook de bibliotheken er bij aan.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stichting_Collectieve_Propaganda_van_het_Nederlandse_Boek&oldid=770936"