Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Samenvatting

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een samenvatting is een manier van studeren, het helpt je makkelijker de belangrijke stukken te onthouden. Een samenvatting is eigen een tekst verkort. Je moet wel zien dat hij niet té beknopt of uitgebreid wordt. Je kan hem ook voor andere dingen gebruiken.

In een samenvatting staan de belangrijkste onderdelen uit de tekst. De belangrijkste onderdelen uit de tekst noem je ook wel de hoofdzaken. Mindere belangrijke onderdelen uit de tekst laat je weg. Die minder belangrijke dingen noem je bijzaken. Als een samenvatting wilt schrijven moet je hoofd- en bijzaken dus uit elkaar kunnen halen. De hoofdzaken zijn die onderwerpen waar de tekst over gaat. De bijzaken zijn vaak voorbeelden die gebruikt worden.

Als je een samenvatting maakt, lees je de tekst eerst door, per alinea kun je kijken wat het belangrijkste is en daarna kijk je hoe de alinea's samenhangen (wat voor tekststructuur gebruikt is).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Samenvatting&oldid=333168"