Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Achternaam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je achternaam of familienaam is je laatste naam. De achternaam van Jan Timmerman, is dus Timmerman.

Napoleon

De achternaam is bedacht door Napoleon. Iedereen dacht dat de Napoleon zo het land weer uit zou gaan, dus daarom hebben sommige mensen een hele gekke achternaam zoals geelhoed. Want de Napoleon ging niet weg, dus is de achternaam gebleven. Sommige mensen kozen een achternaam die bij hun beroep paste. Zoals de Boer of Timmerman.

Tussenvoegsel

Sommige mensen heten bijvoorbeeld van achternaam van der Veen. Dan is van der hun tussenvoegsel. Een tussenvoegsel behoord ook gewoon nog bij de achternaam.

Roepen

Altijd heb je ook nog een voornaam. Maar als je wordt geroepen zeg je niet (bijvoorbeeld:) Jan Timmerman, maar gewoon Jan. Als een kind niet goed luistert, wordt hij of zij soms ook bij de voor- en achternaam genoemd. Bijvoorbeeld: Jan Timmerman, nu is het afgelopen!

Dat gebeurt dus met name als volwassene boos op een kind is.

Handigheid

Een achternaam is heel handig. Want natuurlijk ben jij niet de enige persoon met jou naam. Daarom heb je ook nog een achternaam. Je familie van je vaders kant heeft de zelfde achternaam als jij zelf. Dat is gewoon.

Trouwen

Als twee mensen gaan trouwen, hebben ze nog niet dezelfde achternaam. Dan is het normaal dat het paar de achternaam van de man neemt. Soms nemen ze die ook wel van de vrouw, tegenwoordig gebeurt dit vaker dan vroeger. En heel af en toe houden beide personen hun eigen achternaam, maar heel vaak komt dat niet voor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Achternaam&oldid=613066"