Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Informeel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iets is informeel als het niet voldoet aan speciale regels. Informeel is het tegenovergestelde van formeel. Informeel betekent dat het niet-officieel is. Verschillende dingen kunnen informeel zijn. Een situatie kan informeel zijn. Maar teksten of woorden kunnen ook informeel zijn.

Informele situatie

Als de koning een ander land bezoekt en wordt ontvangen door de koning van dat andere land dan is het welkom altijd heel formeel. Het moet aan allerlei regeltjes voldoen. Bijvoorbeeld: de koning krijgt bloemen, geeft een hand aan de koning en loopt langs een erewacht. Als onze koning dan koffie gaat drinken met de andere koning dan is (kan) dat een informele situatie zijn. Er is niet vastgelegd bijvoorbeeld dat de andere koning eerst zijn koffie moet opdrinken voordat onze koning dat doet. Of andersom. Je kunt ook zeggen dat de situatie informeel is. Of: het is een informele situatie. Je kunt ook zeggen: er heerst een informele sfeer. Dat betekent dat je dan niet aan allerlei regeltjes hoeft te houden.


Informeel taalgebruik

Taalgebruik kan ook informeel zijn. Een formele manier is bijvoorbeeld als je een ander met u aanspreekt en met meneer of mevrouw. Een informele manier is als je tegen iemand je zegt of bij de voornaam noemt. Formeel taalgebruik klinkt netter (of ouderwets). Informeel taalgebruik is wat losser. Als je met de koning in gesprek zou zijn dan zeg je formeel Majesteit. Er zijn maar weinig mensen die Willem-Alexander mogen zeggen tegen de koning. De koning bij de voornaam noemen is erg informeel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Informeel&oldid=607004"