Virginia Woolf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Virginia Woolf
George Charles Beresford - Virginia Woolf in 1902 - Restoration.jpg
Woolf in 1902
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Adeline Virginia Woolf
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 25 januari 1882
Geboorteplaats Londen
Overleden 28 maart 1941
Nationaliteit Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Beroep Schrijver, literair criticus, uitgever, essayist
Werk
Jaren actief 1914-1941
Genre(s) Psychologische romans, essays
Stroming Modernisme
Invloeden
Bekende werken Mrs. Dalloway (1925)
To the Lighthouse (1927)
Orlando (1928)
A Room of One's Own (1929)
The Waves (1931)
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening Virginia Woolf signature.svg
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Virginia Woolf (geboren te Londen op 25 januari 1882 - gestorven te Lewes op 28 maart 1941) was een Britse schrijfster en een feministe. Tussen de oorlogen in was ze een van de bekendste schrijvers uit de Engelse literatuur en haar werk bleef tot op heden populair. Woolf's boeken worden gerekend tot het modernisme, een stroming aan het begin van de 20e eeuw. Naast romans schreef ze ook essays en korte verhalen. Haar bekendste romans zijn Mrs. Dalloway, To the Lighthouse, The Waves en Orlando.

Ze maakte deel uit van de zogeheten Bloomsburygroep. Dit was een groep intellectuelen en kunstenaars. Ook haar man en zus behoorden tot deze groep, evenals de econoom John Maynard Keynes. Zij was getrouwd met schrijver Leonard Woolf. Samen met haar man stichtte Woolf de uitgeverij Hogarth Press in 1917. Woolf had relaties met verschillende vrouwen, waaronder tuinarchitecte Vita Sackville-West. Tijdens haar leven was Woolf een belangrijk figuur in het artistieke en intellectuele gezelschap van Londen. Woolf heeft tijdens haar leven veel last gehad van psychische problemen, waaronder depressie en deed twee zelfmoordpogingen. Hiervoor werd ze verschillende keren in een instelling ondergebracht. Uiteindelijk nam ze haar eigen in 1941.

Volgens Woolf moesten schrijvers meer schrijven over normale personen en dagelijkse situaties. Woolf was vooral geïnteresseerd in de gedachten en gevoelens van personages. Hiervoor gebruikt ze verschillende technieken, zoals de stream of consciousness. Daarnaast was ze nog feministe, wat onder andere te lezen in haar essay A Room for One's Own.

Levensloop

Virginia werd geboren in Londen binnen een typisch victoriaanse familie. Haar moeder heette Julia en kwam oorspronkelijk uit Brits-Indië), en haar vader Leslie. Beiden waren ze eerder getrouwd en weduwe of weduwnaar geworden. Julia en Leslie kregen samen vier kinderen: Vanessa, Thoby, Virginia en Adrian. Virginia werd naar Julia's tante vernoemd. Haar ouders zouden haar thuisonderwijs geven en zo leren over literatuur en het huishouden. Aangezien Leslie zelf criticus was, kreeg Virginia een hoop over literatuur mee van haar vader. Hoewel haar broers naar Cambridge mochten om te studeren, moesten Vanessa en Virginia thuisblijven.

Hoewel Virginia's vroege jeugd vrij fijn was, begon het op haar 13de slechter te worden. Haar moeder overleed en ze kreeg een zenuwinzinking. Toch wist ze Duits, oud-Grieks, Latijn en geschiedenis op hoger niveau te volgen aan de King's College London. Na haar studie zou ze samen met haar zus in het huis van haar vriendin Violet Dickinson wonen. Hier werd ze meerdere malen misbruikt door haar halfbroers. Na de dood van haar vader kreeg Virginia een tweede zenuwinzinking en besloot te verhuizen naar Bloomsbury.

Hier leerde Virginia samen met haar zus allemaal nieuwe mensen kennen, onder wie haar man Clive Bel. Ze trouwde met hem in 1907. Ze scheidde echter later en hertrouwde met Leonard Woolf, van wie ze de achternaam overnam.

Werken

Boeken

Bibliografie
Jaar Titel Vertaling Uitgeverij ISBN Opmerkingen\
1915 The Voyage Out De uitreis
1919 Night and Day Nacht en dag
1922 Jacob's Room Jacobs kamer
1925 Mrs. Dalloway Mrs. Dalloway
1927 To the Lighthouse Naar de vuurtoren
1928 Orlando: A Biography Orlando: Een biografie
1931 The Waves De golven
1937 The Years De jaren
1941 Between the Acts

Korte verhalen

  • Kew Gardens (1919)
  • Monday or Tuesday (1921)
  • A Haunted House and Other Stories (1944)
  • Mrs Dalloway's Party (1973)
  • The Complete Shorter Fiction (1985)
  • Carlyle's House and Other Sketches (2003)

De laatste vier boeken zijn pas gepubliceerd na haar dood.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Virginia_Woolf&oldid=840718"