Henrik Ibsen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henrik Ibsen, by Henrik Olrik.jpg

Henrik Johan Ibsen (Skien, 20 maart 1828 – Kristiania, 23 mei 1906) was een Noors toneelschrijver en dichter. Ibsen wordt gezien als een van de grote vier van de Noorse literatuur, samen met Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie en Alexander Kielland. Ibsens werken zijn internationaal het bekendste en worden tot de wereldliteratuur gerekend. Hij is vooral bekend door zijn toneelstukken, zoals Spoken (1881) en Een poppenhuis (1879).

Ibsen wordt gezien als de vader van het modernistische theater. In zijn tijd waren toneelstukken vooral gericht op de romantiek, een stroming in de westerse kunst. Volgens Ibsen waren deze toneelstukken bedoeld om gelezen te worden en niet om opgevoerd te worden. Ibsen wilde dit veranderen en het theater een eigen kunstvorm maken, die niet afhankelijk was van de literatuur of poëzie. Dit lukte hem en veel modernistische schrijvers, zoals James Joyce, zouden later veel inspiratie uit Ibsen halen. Ibsen wordt daarom ook gezien als de vader van het moderne theater. Tijdens zijn leven maakte hij 25 toneelstukken en schreef twee gedichtenbundels.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Henrik_Ibsen&oldid=753179"