Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

De Kikkerkoning (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kikkerkoning
EftelingHerautenplein.jpg
De fontein in 1993
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1952
Sluiting
Schrijver(s) Gebroeders Grimm
Ontwerper(s) Anton Pieck
Muziek
Verteller
Vorig Assepoester
Volgend De Magische Klok
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De Kikkerkoning is een van de sprookjes in het Sprookjesbos van de Efteling. Het sprookje wordt uitgebeeld als een fontein met vier kikkers. Deze kikkers houden door middel van waterstralen een gouden bal omhoog. De fontein staat op het midden van het Herautenplein halverwege het Sprookjesbos.

De uitbeelding is gebaseerd op het sprookje De kikkerkoning zoals de gebroeders Grimm die opschreven. De uitbeelding is sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 aanwezig. De fonteinenshow Aquanura heeft veel gelijkenissen met de fontein. Aquanura is alleen veel groter en één van de kikkers heeft daar een gouden kroon.

Geschiedenis

Het sprookje is sinds 1952 uitgebeeld in het bos. De Kikkerkoning was hierdoor een van de eerste tien sprookjes in het bos. De fontein werd ontworpen door Anton Pieck. Het systeem met de waterstralen is bedacht door Peter Reijnders. In de beginjaren zag de fontein er iets anders uit. De vier kikkers waren kleiner en de waterbak van de fontein was ook lager. De kikkers spoten toentertijd water naar een ijzeren frame, waarin de bal zou vallen als er geen water inzat. Oorspronkelijk stonden er ook heggetjes op de fontein heen.

In 1954 werden de heggetjes op de fontein vervangen door een grachtje. Een paar jaar later werd de fontein helemaal vernieuwd. Toen kwam er een hogere fonteinbak en verdween het ijzeren frame. In de jaren 1980 of 1990 werden de kikkers vervangen door de huidige exemplaren. Sindsdien zijn de kikkers lichter van kleur.

Uitbeelding

De Kikkerkoning is een van de eenvoudigste uitbeeldingen in het Sprookjesbos. Samen met de Kleine Zeemeermin is de Kikkerkoning de enige van de sprookjes in het bos dat door middel van een fontein wordt uitgebeeld. De fontein is vierkant en op iedere hoek staat een kikker. Uit de mond van de kikker komt er een waterstraal naar het midden toe. In het midden liggen enkele natuurstenen, waartussen waterstralen omhoog komen. Deze waterstralen houden een goudkleurige plastic bal omhoog.

Zo nu en dan gaan de waterstralen eventjes uit, waardoor de gouden bal in ene keer zakt. Hierna komen er direct weer waterstralen omhoog om de bal op te vangen. De fontein wordt uitgezet als het te hard waait. Dit komt doordat de bal anders kan wegwaaien. De techniek voor de fontein wordt bestuurd vanuit De Magische Klok.

Sprookje

Farm-Fresh bullet go.png Zie De kikkerkoning voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De uitbeelding is gebaseerd op het sprookje De kikkerkoning; of de IJzeren Hendrik. Hoewel dit sprookje al erg oud is, werd het bekend doordat de gebroeders Grimm het in hun sprookjesboek opschreven. De Efteling gebruikt min of meer dezelfde versie als de twee broers. Er zijn grote verschillen.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Kikkerkoning_(Efteling)&oldid=733195"