Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Doornroosje (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doornroosje
Efteling 05 - panoramio.jpg
Het kasteel van Doornroosje
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1952
Sluiting
Schrijver(s) Charles Perrault
Gebroeders Grimm
Ontwerper(s) Anton Pieck
Muziek
Verteller
Vorig Geen (begin)
Volgend Kabouterdorp
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Doornroosje is het eerste sprookje dat men tegenkomt in het Sprookjesbos van de Efteling. Het is ook een van de grootste sprookjes, aangezien het kasteel van Doornroosje uitgebeeld is. Bezoekers kunnen om het kasteel heenlopen of omhoog gaan. Boven zien ze Doornroosje, het slapende personeel en de heks uit het verhaal. De uitbeelding is gebaseerd op het sprookje Doornroosje van Charles Perrault, wat later door de gebroeders Grimm is opgeschreven.

Het sprookje is ook een van de eerste uitbeeldingen in het Sprookjesbos. Het is sinds de opening in 1952 aanwezig. Door de jaren heen is er wel het een en ander veranderd. Zo is het kasteeltje opnieuw gebouwd in 1980. Toen is het kasteeltje ook uitgebreid.

Geschiedenis

Ontwerp en bouw

Doornroosje is sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 aanwezig. Hierdoor is Doornroosje een van de eerste 10 sprookjes in het bos. Het kasteel van Doornroosje was toentertijd het grootste sprookje en moest de blikvanger zijn. In de eerste jaren werd het kasteel dan ook vaak afgebeeld op reclame voor het park. Het kasteel werd gebouwd op een heuvel van zand die begroeit werd met struiken en planten. Er waren plannen om een vliegende heks tussen de torens toe te voegen, maar dit is nooit gebeurd.

Tijdens de opening in 1952 stond alleen het kasteel er. Er waren nog geen scenes te zien in het kasteel zelf. In 1953 werd de slapende Doornroosje aan het kasteel toegevoegd en in werden ook de slapende kok en zijn hulpje in de keuken toegevoegd. Ook werd er een schildwacht gezet gaat de trap van het kasteel.

Herbouw in 1980

Tegen 1980 begon het gebouw zo erg te verzakken dat het kasteel opnieuw opgebouwd moest worden. Tijdens de winter van 1980-1981 werd het gebouw afgebroken en opnieuw opgebouwd. Hoewel er weinig veranderde aan het kasteel zelf, veranderde de aanlooproute. De kamers in het kasteel moesten opnieuw worden ontworpen en ook werd de boze heks op haar spinnewiel toegevoegd. Tot 1980 was het kasteel direct vanaf de hoofdingang te zien, maar dat jaar werd de poort om een bochtje gezet. Hierdoor moeten bezoekers eerst de bocht om voordat zij het kasteel kunnen zien. Het kasteel lag sinds de opening in 1952 aan de Siertuin. Hierdoor kon de Siertuin gezien worden als de kasteeltuin van het sprookje. Door de uitbreiding van het Sprookjesbos in 1998 verdween de Siertuin.

Latere aanpassingen

In 1997 kwam er een nieuwe schilwacht bij het sprookje.

In 1999 werd er een sprookjesboek met een korte samenvatting van het sprookje toegevoegd aan de uitbeelding.

Uitbeelding

Doornroosje in haar slaapkamer

Doornroosje is een van de grootste uitbeeldingen in het Sprookjesbos. Het kasteel van Doornroosje bevindt zich bij de ingang van het Sprookjesbos. Nadat men door de hoofdingang loopt en een bocht omgaat, ziet men het kasteel op een heuvel liggen. Voor de heuvel is een kleine vijver met een waterval en een kleine rozentuin. In het sprookje is het kasteel bedekt met rozen, maar in de Efteling is voor klimop gekozen. Dit komt doordat klimop het gehele jaar groen blijft. Bezoekers kunnen vervolgens lopen door een poortje en kiezen of ze langs het kasteel lopen of naar boven gaan. Het kasteel is niet toegankelijk voor mindervalide bezoekers.

Via een lange trap loopt men langs de waterval omhoog. Onderweg ziet men een slapende schildwachter in de struiken. Eenmaal boven loopt men door het kasteeltje, waarbij de scenes zich rechts bevinden. In de eerste scene ziet men de slaapkamer van de slapende Doornroosje met uitgebrande kaarsen voor het raam. In de tweede scene ziet men de lachende heks die zit te spinnen op haar spinnewiel. In de derde en laatste scene kan men een kijkje nemen in de keuken van het kasteel. Hier ziet men de slapende kok en zijn hulpje. Via een trap loopt men vervolgens weer naar beneden en komt direct in het Kabouterdorp terecht.

Het kasteeltje heeft veel verschillende details. Zo zijn op een van de poortjes een stel slapende kraaien te vinden. De uitbeelding beeldt het slapende kasteel uit, wachtend op een prins die de vloek kan doorbreken.

Sprookje

Farm-Fresh bullet go.png Zie Doornroosje voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van het sprookje Doornroosje zijn verschillende versies. De populairste versie van het sprookje is geschreven door de Fransman Charles Perrault. Deze versie is later overgenomen door de gebroeders Grimm in hun sprookjesboek Kinder- und Hausmärchen. Dit is dan ook de versie die in de Efteling gebruikt wordt voor de uitbeelding van het sprookje.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Doornroosje_(Efteling)&oldid=732579"