Draak Lichtgeraakt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Draak Lichtgeraakt
Dragon Efteling.jpg
Draak Lichtgeraakt in de Efteling
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1979
Sluiting
Schrijver(s)
Ontwerper(s) Ton van de Ven
Muziek Geen
Verteller Geen
Vorig De Kleine Zeemeermin
Volgend De Wolf en de Zeven Geitjes
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Draak Lichtgeraakt, de Chinese Draak of de Draak is een van de sprookjes in het Sprookjesbos van de Efteling. Draak Lichtgeraakt is het 11e sprookje volgens de route van het Sprookjesbos. Het sprookje zelf is door de Efteling bedacht later bij de draak bedacht. Het sprookje had dan ook eerst geen verhaal, maar moest een figuur voorstellen die je in een sprookjesbos kan tegenkomen. Draken die een schat beschermen komen namelijk in veel fantasieverhalen voor.

De draak is sinds 1979 in het Sprookjesbos te vinden. Op de plek waar de draak nu staat, stond ooit de oude versie van de Chinese Nachtegaal. Deze voorstelling bestond uit een muurtje met daarvoor een nachtegaal en 10 grote bloemen. Iedere vijf minuten zong de nachtegaal een lied, waarna de bloemen opende. In 1979 werd dit sprookje vervangen door Draak Lichtgeraakt, aangezien het erg last had van storingen. Pas in 1999 werd een nieuwe versie van de Chinese Nachtegaal gebouwd aan het einde van het Sprookjesbos. Draak Lichtgeraakt is een zogeheten "interactief sprookje". Bezoekers kunnen namelijk aan de kroon in de schatkist rammelen, waardoor de draak gaat bewegen.

Door de jaren heen zijn er verschillende verhalen bij de draak bedacht. Ook is Draak Lichtgeraakt gebruikt als een van de mascottes voor de Efteling en voor verschillende souvenirs en televisieseries.

Geschiedenis

Draak Lichtgeraakt vandaag de dag. Het muurtje werd oorspronkelijk door de Chinese Nachtegaal gebruikt. Op de tak zat de nachtegaal toentertijd.

Ontstaan

Sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 stond de Chinese Nachtegaal op de plek waar de draak nu staat. Het sprookje beeldde de nachtegaal uit. Iedere keer als deze zong, openden zich 10 bloemen. Het sprookje had echter een hoop onderhoud nodig. Ieder seizoen moesten twee keer de mechaniek van de bloemen vervangen worden. Het muurtje is nog steeds hetzelfde gebleven ook is de tak waarop de nachtegaal zat nog altijd voor het sprookje te zien.

Na 20 jaar was de techniek zo erg versleten dat de bloemen niet meer dicht gingen. De luchtslangen en opblaassysteem was kapot gegaan, waardoor in 1979 werd besloten om de Chinese Nachtegaal te vervangen door een nieuw sprookje. In overleg met Anton Pieck werd gekozen voor een draak. Eerst werd gedacht aan een dwergenkoning, maar dit idee werd later gebruikt voor de Trollenkoning. De Chinese stijl van het sprookje bleef ook in Draak Lichtgeraakt bestaan.

De Draak is uiteindelijk ontworpen door Ton van de Ven. Ook werd er een interactief element aan toegevoegd, namelijk de kroon. Op 20 juni 1979 werd de draak geopend. De draak zelf is zeven meter lang en heeft een spanwijdte van 4 meter. De draak weegt maar liefst 984 kilo.

Latere aanpassingen

De draak had ooit een sik met echte haren onder zijn mond, maar deze werd vrij snel na de opening verwijderd. In 1992 werd het sprookje gerenoveerd. Toen werd het muurtje opgeknapt en werden de groene dakpannen door rode vervangen. Ook kwam er een nieuw geluidsmix voor als de draak gaat bewegen.

Tussen 2000 en 2001 werd de draak opnieuw gerenoveerd. Sindsdien komt er rook uit de neusgaten van de draak. Oorspronkelijk was dit al het idee in 1979, maar dit werd toen pas toegevoegd. Ook werden er in de schatkist edelstenen toegevoegd. In het donker zijn in de bosjes ook twinkelende oogjes te zien bij de draak.

In 2017 kreeg de draak nieuw muziek. De oorspronkelijk muziek uit 1979 werd toen weer aan het sprookje toegevoegd.

Uitbeelding

Let op!
Hieronder staat een samenvatting van een rit van een attractie.
Soms is het niet leuk om te weten hoe het afloopt
De draak kijkt naar de bezoekers en blaast rook uit zijn neusgaten.

De uitbeelding bestaat uit een stenen muurtje met daarop een grote, groene draak met kleine vleugels. Voor het muurtje staat een hek met daar in een schatkist. Deze schatkist bevindt zich recht onder de kop van de draak. De schatkist staat iets open, waardoor de juwelen en geldstukken te vinden zijn in de schatkist. Een van de kostbaarheden die het meest opvalt in de gouden kroon. Bezoekers kunnen aan de kroon rammelen, waardoor de draak gaat bewegen. Hiervoor staat de draak stil en maakt ook geluid. Er wordt geen verhaal verteld bij de draak, maar er is wel een sprookjesboek toegevoegd met een korte versie van het verhaal.

Door het rammelen aan de kroon beweegt de draak zijn kop naar de bezoekers toe. Ook maakt deze enge geluiden. Dit is bedoeld om bezoekers te laten schrikken en de draak spannend te maken. Wanneer de draak zijn kop naar de bezoeker beweegt, komt er meestal rook uit zijn neusgaten. Hierdoor lijkt het alsof hij kan vuurspuwen. In werkelijkheid beweegt de draak hierna weer zijn kop omhoog en gaat weer in rustmodus. Het geluid verdwijnt dan ook weer.

Sprookje

Door de jaren heen heeft Draak Lichtgeraakt twee verschillende verhalen gehad. In 1985 werd het verhaal De Draak en de Schat bedacht bij de draak. Dit ging over de koning Magico die ook tovenaar was. Hij had een dochter en schreef een wedstrijd uit. Wie de grootste schat vindt, mocht zijn dochter trouwen. Uiteindelijk vindt een egoïstische prins de geldschat, waarna de koning hem in een draak veranderd. Hierdoor moet de prins voor altijd de schat bewaken.

In 2009 werd een nieuwe versie van het verhaal geschreven genaamd de Draak. Het verhaal gaat over een heks die de schat van de koning stal. Zij gaf een draak de opdracht om deze de rest van zijn leven te bewaken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Draak_Lichtgeraakt&oldid=732586"