Het bruidskleed van Genoveva

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bruidskleed van Genoveva
Efteling - 4280932493.jpg
De gekleurde duiven van het sprookje. Tegenwoordig zijn de duiven wit.
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1952
Sluiting
Schrijver(s) Bob Venmans
Ontwerper(s)
Muziek
Verteller
Vorig Sneeuwwitje
Volgend De Zes Zwanen
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Bruidskleed van Genoveva is een sprookje in het Sprookjesbos van de Efteling. Het sprookje is door de Efteling zelf bedacht en bevindt zich op het Herautenplein. Het Bruidskleed van Genoveva is het enige sprookje in het bos dat uitgebeeld wordt door middel van echte dieren. Op het Herautenplein zijn namelijk allerlei witte duiven te vinden. Op de grot van Sneeuwwitje is dan ook een klein torentje te zien, wat onderdeel is van het sprookje. Dit is ook een duiventil.

Het sprookje is sinds 1952 aanwezig in het Sprookjesbos. Oorspronkelijk werden de duiven geverfd in allerlei bonte kleuren, zoals roze en groen. Hier kwam vanaf 2000 veel kritiek op, aangezien mensen dit niet vonden kunnen. Vanaf 2018 zijn hierdoor witte duiven te zien. Voor het verhaal maakt dit niet uit. Het sprookje gaat over koning Arthur en zijn bruid Genoveva. Een blinde weduwe moet het bruidskleed maken voor Genoveva, maar kan dit niet zien. Hierdoor helpen duiven haar met het aangeven van de garen, waardoor de duiven de kleur aannemen van de garen.

Geschiedenis

Het torentje op het de grot van Sneeuwwitje

Het is onduidelijk wanneer de duiven precies op het plein te zien was. Volgens sommige bronnen zijn de duiven sinds 1952 te vinden, maar andere bronnen zeggen dat de duiven pas sinds 1955 gekleurd waren. De duiventil werd overigens pas in 1957 gebouwd. De eerste foto's en krantenartikelen over het sprookje komen uit 1955. Toen is ook pas het verhaal bij het sprookje geschreven.

In 1959 ontstond een idee om het sprookje meer zichtbaar te maken. Ieder kwartier zou er voer op het Herautenplein komen te liggen, zodat de duiven kwamen aanvliegen. Dit was geen succes, aangezien de Magische Klok ook om het kwartier slaat. Hierdoor schrokken de duiven. Sinds 1965 is er een verkooppunt voor duivenvoer. In 1986 waren er plannen om een duivenvoerautomaat op het plein te plaatsen, maar dit is niet uitgevoerd.

Tussen 1952 en 2000 werden de duiven geverfd. In de laatste jaren kwam hier veel kritiek op, aangezien sommige mensen dit respectloos voor de dieren vonden. In 2005 werden de duiven opnieuw geverfd, maar in minder felle kleuren. Ook werd een diervriendelijke verf gebruikt. Toch waren veel bezoekers hiertegen. De Partij voor de Dieren stelde hier zelfs vragen in de Tweede Kamer over in 2012. Na veel klachten besloot de Efteling te stoppen met het verven van de duiven in 2018. Sindsdien zijn er enkel witte duiven op het plein te zien. Datzelfde jaar kregen de duiven een nieuwe til.

Het sprookje was lange tijd niet aangegeven op de plattegrond. Pas in 2013 werd het sprookje aangegeven en zijn ook enkele duiven te zien die over het plein vliegen. In 2018 werd ook een sprookjesboek geplaatst op het plein om het verhaal kort uit te leggen.

Uitbeelding

Het Bruidskleed van Genoveva heeft een vrij simpele uitbeelding. Op het Herautenplein vliegen verschillende witte duiven. Deze witte duiven zullen minder opvallen dan de gekleurde duiven die vroeger over het plein vlogen. De duiven zijn vrij tam en zitten in de bomen en grasvelden van het plein. Bezoekers kunnen ook bij een winkeltje op het plein duivenvoer kopen om de duiven te voeren.

Bovenop de grot van Sneeuwwitje is een klein torentje te vinden. Dit torentje komt ook voor in de ontwerpen van Anton Pieck en is het torentje van de weefster. In de Efteling is dit ook de in- en uitgang van de duiventil. De duiventil bevindt zich achter de grot van Sneeuwwitje en is niet zichtbaar voor het publiek.

Sprookje

De gekleurde duiven met de Magische Klok op de achtergrond

Het sprookje is door de Efteling zelf bedacht in 1955. Eerst werd het sprookje genaamd voordat er een verhaal bij geschreven werd. Eerst werd namelijk gekeken of het verven van de duiven mogelijk was, voordat men een verhaal bedacht. Het verhaal van het Bruidskleed van Genoveva is geschreven door Bob Venmans.

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Koning Arthur ging trouwen met een prinses genaamd, Genoveva. De twee reden samen door het koninkrijk en keken naar de natuur. Ze kozen de kleuren van de bloemen uit voor het bruidskleed. Voor het maken van het bruidskleed werd een oude weefster aangewezen. Zij was namelijk de beste weefster in het koninkrijk. De koning reed naar de weefster toe en vertelde zijn wensen. De oude weefster kon alleen maar huilen, aangezien zij blind was geworden. Hoewel ze mooie patronen kon weven, kon ze de kleuren niet meer zien. Toch wilde de oude weefster graag het bruidskleed maken.

De weefster voerde de duiven iedere dag jarenlang. De duiven hadden te doen met de vrouw en besloten de oude weefster te helpen. De duiven konden immers de kleuren nog goed zien. Toen de weduwe achter haar weefgetouw zat, besloten de duiven haar de juiste kleuren aan te geven. De vrouw hoefde daardoor alleen de kleur te noemen en de duiven gaven het aan. Na een aantal dagen was het bruidskleed af. Het bruidskleed was nog mooier dan het ontwerp. Toen de weduwe het bruidskleed aan de koning gaf, zij ze dat hij de duiven moest bedanken. Op dat moment kwamen de duiven aangevlogen. Zij waren niet meer wit, maar hadden de bonte kleuren van de garen aangenomen.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_bruidskleed_van_Genoveva&oldid=732246"