Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Sprookjesboom (sprookje)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sprookjesboom
Говорящее дерево в Эфтелинге.jpg
De Sprookjesboom in het Sprookjesbos
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1 april 2010
Sluiting
Schrijver(s) Efteling
Ontwerper(s) Karel Willemen
Muziek Geen
Verteller Hero Muller
Vorig De Nieuwe Kleren van de Keizer
Volgend De Vliegende Fakir
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De Sprookjesboom is een sprookje in het Sprookjesbos van de Efteling. Het sprookje is het 28e sprookje volgens de hoofdroute van het bos. Het bevindt zich tussen de Nieuwe Kleren van de Keizer en de Vliegende Fakir. Anders dan andere sprookjes, heeft de Sprookjesboom zelf geen verhaal. In plaats daarvan vertelt de Sprookjesboom verhalen over de bewoners van het sprookjesbos. Ook maakt hij babbeltjes met kinderen en de bosbewoners die in de boom leven.

De uitbeelding is gebaseerd op het televisieprogramma Sprookjesboom, wat ook door de Efteling gemaakt wordt. In deze serie maken de verschillende bewoners van het Sprookjesbos avonturen mee. Hoewel de boom zelf vaak geen rol speelt in deze verhaal, vertelt hij de verhalen die de kijker ziet. Ook is de Sprookjesboom aan het begin en het einde van iedere aflevering te zien. De Sprookjesboom is zo uitgebeeld als deze in het televisieprogramma voorkomt. Vaak spreekt de boom een bezoeker aan en vraagt deze naar zijn of haar naam. Vervolgens kan deze bezoeker kiezen uit twee verhalen, waarna de boom een kort verhaaltje verteld.

Geschiedenis

Ontwerp

Een aantal mensen luistert naar de verhalen van de Sprookjesboom

Door het succes van de Sprookjesboom ontstond het idee om de boom uit te beelden in het park zelf. Hiervoor waren verschillende locaties bedacht. Eerst wilde men de boom zetten bij de ingang van het Sprookjesbos als inleiding. Ook waren er plannen om de boom in het Openluchttheater te zetten, zodat deze kon meespelen in de voorstellingen. Uiteindelijk werd gekozen voor een plek in het Sprookjesbos zelf, maar meer aan de rand van het bos. Dit kwam doordat de boom zelf niet echt een sprookje is. De boom werd getekend zoals deze er in de televisieserie uitziet, maar met veel meer detail. Hiervoor keek men naar de ontwerpen van Anton Pieck.

Oorspronkelijk zou de boom openen in 2009 tegelijkertijd met Assepoester. Uiteindelijk werd de boom een jaar uitgesteld, aangezien de techniek erg ingewikkeld was. Ook wilde men meer aandacht schenken aan de afwerking van de boom. Oorspronkelijk zou de boom steeds bestuurd worden door een medewerker van de Efteling. Hiervoor was een speciale studio ingericht op de zolder van Assepoester. Deze studio was niet nodig, aangezien geen personeel nodig was voor het besturen van de boom. De boom werkt namelijk helemaal door middel van software.

Opening

Op 31 maart 2010 werd de Sprookjesboom geopend voor bezoekers met een abonnement en die een speciale prijsvraag gewonnen hadden. Eén dag later ging de boom open voor het publiek.

Latere aanpassingen

In 2013 werden er 20 nieuwe verhalen aan de boom toegevoegd. In deze verhalen worden kinderen ook gevraagd om dingen te doen, zoals te stampen of te blazen. Hierdoor ging het aantal verhalen van 60 naar 80.

In mei 2020 ontstond een lekkage van regenwater in de techniekruimte van de boom. Hierdoor raakte de gehele techniek van de boom beschadigd. Deze moest bijna volledig vervangen worden. Pas op 29 september 2020 werd de boom heropend en werkt sindsdien weer als vanouds.

Uitbeelding

Als er geen bezoekers langslopen, heeft de boom zijn ogen dicht.

De Sprookjesboom is uitgebeeld als een reusachtige boom met een dikke stam. De boom zelf lijkt erg op een eikenboom. Op het de stam van de boom is een groot gezicht afgebeeld, waarvan de mond en ogen ook bewegen. Ook in de kruin van de boom bewegen sommige takken een beetje heen en weer. Rondom de boom is een klein grasveldje met een beekje, waarin ook bepaalde wortels bewegen. Een van de wortels komt aan het pad omhoog en houdt een roeptoeter vast. Hier kunnen bezoekers met de boom praten. Rondom de boom groeien ook enkele paddenstoelen. In de boom zitten ook vier dierenvriendjes verstopt; een rode eekhoorn, een grote bonte specht, een wild konijn en een kleine spin. De eerste drie dieren kunnen ook praten en onderbreken het verhaal van de Sprookjesboom.

Aan het begin vraagt de Sprookjesboom de bezoekers hoe ze heten. Vervolgens vragen ze een optie tussen twee verhalen. Nadat de bezoeker een verhaal heeft gekozen, vertelt de Sprookjesboom dit. De Sprookjesboom kent in totaal 80 verschillende verhalen. Ook herkent de boom 800 verschillende voornamen. Ieder verhaal eindigt zoals in de televisieserie. De Sprookjesboom maakt dan een aanzet tot een nieuw verhaal, maar zegt kapt dit af en zegt dat dit een verhaal is voor een volgende keer.

Volgens de Efteling zelf is de boom 9 meter hoog en 13 meter breed. Ook heeft de boom maar liefst 50.000 blaadjes en 1.500 takken. De besturing van de boom gebeurd vanuit het gebouw van het sprookje Assepoester.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sprookjesboom_(sprookje)&oldid=731822"