Kabouterdorp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kabouterdorp
Efteling - panoramio.jpg
Een van de huisjes in het Kabouterdorp
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1952
Sluiting
Schrijver(s) Martine Bijl
Gerrie van Dongen
Ad Grooten
Ontwerper(s) Anton Pieck
Ton van de Ven
Muziek Menuet in G majeur
Verteller
Vorig Doornroosje
Volgend De Zes Dienaren
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Kabouterdorp is een van de sprookjes in het Sprookjesbos van de Efteling. Het dorp is het tweede sprookje volgens de hoofdroute. Het ligt aan de voet van het kasteel van Doornroosje. Het dorp bestaat uit verschillende huisjes die door kabouters bewoond worden. Bezoekers kunnen in veel van deze huisjes kijken. Het dorp is vooral gericht op kinderen.

Bij het Kabouterdorp waren geen sprookjes. Het was dan ook niet gebaseerd op het een bestaand verhaal. De Efteling heeft later twee verhalen bij het Kabouterdorp bedacht; namelijk "Het Kabouterdorp" en "De Gouden Stemvork". Door de jaren heen is het dorp steeds uitgebreid met nieuwe huisjes. Net als de Trollenkoning en Draak Lichtgeraakt is het Kabouterdorp eerder een plek waar men bewoners van het Sprookjesbos ziet dan een uitbeelding van een bestaand sprookje. Kabouters zijn namelijk fantasiefiguren die in veel volksverhalen en sprookjes voorkomen.

Geschiedenis

Het Kabouterdorp in 1982

Het Kabouterdorp is al sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 aanwezig. Toentertijd bestond het Kabouterdorp alleen nog uit het paadje door de paddestoelen heen. Hier waren ook geen kabouters te vinden. Het dorp werd daarom nog het Paddestoelendorp genoemd. Hierdoor verwijst het bord bij het kasteel van Doornroosje nog steeds naar het Kabouterdorp als het Paddestoelendorp.

In 1972 werd het dorp uitgebreid met het Grote Kabouterhuis. Twee jaar later werd ook de holle boomstam met de schrijvende kabouter toegevoegd. Anton Pieck ontwerp ook een grot met dansende elfjes en gedrochten, maar dit werd nooit uitgevoerd. In 1980 werd het dorp opnieuw uitgebreid met twee nieuwe huisjes. Dit waren het Paddestoelenhuis en het huis met het waterrad. Het waterrad stopte in de jaren 1990 met draaien, maar sinds het jaar 2000 draait het opnieuw.

Eind 2018 werd het gehele dorp gerenoveerd. Hierbij werden ook nieuwe elementen toegevoegd, zoals een groot aantal bosdieren. Sinds 2017 is het oudste gedeelte van het Kabouterdorp dicht voor bezoekers.

Beschrijving

Het Kabouterdorp bestaat uit vijf gedeeltes:

Het huisje met het waterrad met de wassende vrouw
  • Het Paddenstoelendorp; dit is het oudste gedeelte van het dorp. Het is een route die kinderen kunnen lopen, terwijl hun ouders bij de uitgang wachten. Het dorp bestaat uit een kleine route door allerlei poortjes in de vorm van paddenstoelen. In dit gedeelte zijn geen kabouters te zien.
  • De Kabouterboom; dit bevindt zich vlak naast het Paddenstoelendorp. Het is een holle boomstam met onderin een raam. Door dit raam kunnen bezoekers een muziekkabouter zien spelen op een piano. De kabouter speelt hetzelfde deuntje als wat er uit de muziekpaddenstoelen komt die door het gehele Sprookjesbos staan. Af en toe gaat de deur achter de muziekkabouter open en komt een andere kabouter even kijken. Deze verdwijnt vervolgens weer.
  • Het Paddenstoelenhuis; dit bestaat uit een grote paddenstoel. Onderaan zie je twee vissende kabouters zitten. Via een microfoon kun je deze kabouter roepen, waardoor deze wakker wordt. Bezoekers kunnen boven kijken en zien een schrijvende kabouter aan een houten tafel met een hoop boeken.
  • Het Waterradhuisje; dit ligt achterin het dorp. Het bestaat uit een huisje met een groot waterrad. Voor het huisje staat een wassend vrouwtje. Door aan het hek te rammelen gaat de deur open en komt haar man te voorschijn. Hij zegt benieuwd te zijn welke bezoeker er komt, maar kan deze niet zien (hoewel deze recht voor hen staat). Hierdoor gaat hij ervan uit dat hij zich vergist heeft en doet de deur weer dicht.
  • Het Grote Kabouterhuis; dit huisje heeft een vissende kabouter met een paraplu aan de voorkant. Binnen ziet men verschillende rustende kabouters. Uit het torentje klinkt regelmatig een bel.

Sprookjes

Het Kabouterdorp is eigenlijk een verzameling van allerlei losse scenes. Er zit geen verhaal achter wat men ziet. Het Kabouterdorp is dan ook niet gebaseerd op een verhaal. Dit is er pas later bij bedacht; er zijn zelfs twee achtergrondverhalen bij het dorp. Het eerste verhaal bij het dorp heette "De Gouden Stemvork". Dit werd geschreven in 1974 door Martine Bijl. In 2009 werd er een tweede verhaal bij het dorp bedacht; "Het Kabouterdorp".

Het Kabouterdorp

Het Grote Kabouterhuis

Er was eens kaboutervolk dat in een dorpje in het groot woonde. Een van deze kabouters is Riedeltje. Dit is de muziekkabouter die in de holle boom woonde. De hele dag door speelde hij de mooiste muziek die door het gehele bos te horen was. Riedeltje kreeg op een dag hoofdpijn. Toen hij wijn tegen de hoofdpijn ging halen, vergat hij de sleutel. Hij ging op zoek naar andere kabouters in het dorp, maar deze lagen allemaal te slapen. Alleen het wasvrouwtje, Tobbelientje, was nog wakker, maar zij het te druk om te helpen. Hij besloot haar man te vragen, Druppel, maar deze zag Riedeltje niet. Hij vroeg ook de vissende kabouter, Dobbertje, en de schrijvende kabouter, Krabbeltje. Niemand wilde Riedeltje echter helpen.

Pas toen de kabouters merkten dat de muziek was opgehouden, gingen ze kijken. Ze openden de deur, maar niemand zag Riedeltje. Riedeltje kwam toen aangelopen en bedankte de kabouters voor het openen van de deur.

De Gouden Stemvork

Er was eens een koning met drie mooie dochters. De oudste twee konden erg mooi zingen, maar de jongste kon dit niet. De koning zocht daarom een muziekleraar voor haar en stuurde zijn minister. Zijn minister gaf de opdracht echter aan een klokkenluider. Deze gaf de opdracht weer door aan poortwachter. Uiteindelijk de mandenmaker de opdracht. De mandenmaker vond uiteindelijk kabouters waar hij de mooiste muziek hoorde. De kabouters gaven hem een gouden stemvork mee.

Met een slag op de stemvork kon de prinses dansen en met een tweede slag kon ze zingen. De koning beloonde de mandenmaker en maakte hem minister. De kabouters kregen iedere week een kist wijn.

Galerij

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kabouterdorp&oldid=733179"