Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Beringen (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beringen
Beringenvlag.png
Beringen wapen2.svg
Beringen Limburg Belgium Map.png
Gewest Vlaanderen
Provincie Limburg
Arrondissement Hasselt
Inwoners 46.346 (01/01/2019)
Oppervlakte 78,3 km² (2011)
Burgemeester Maurice Webers
Postcode(s) 3580, 3581, 3582, 3583
Zonenummer(s) 013
Website http://www.beringen.be
Portaal Portal.svg België

Beringen is een stad en gemeente in de Belgische provincie Limburg. In 2019 telde Beringen 46.346 inwoners, en een oppervlakte van 78,3 km² in 2011. Na Genk en Hasselt is Beringen de grootste gemeente van Limburg. Het aantal inwoners groeit namelijk snel. Tussen 2010 en 2016 is het aantal inwoners met namelijk ongeveer 3000 inwoners gestegen. Beringen heeft ook een aantal deelgemeenten, namelijk; Beverlo, Koersel en Paal. De huidige burgemeester van Beringen is Maurice Webers, hij is lid van Belgische politieke partij Socialistische Partij Anders. Beringen is daarnaast ook een belangrijke industriestad in West-Limburg.

Geschiedenis

Kelten

Beringen werd al bewoond in de Keltische tijden, zo blijkt in 1995 archeologische vondsten van gouden munten en kunstvoorwerpen te zijn gevonden op het grondgebied van Beringen. Deze dateren van rond 90 voor Christus en zijn de meeste noordelijke laat- Iron-Age gouden voorwerpen gevonden in Europa. Andere vondsten, met inbegrip van Romeinse munten, wijzen op een zeer vroeg etablissement Vraagteken2.png. De eerste vermelding van Beringen dateert uit 1120 toen Beringen bekend stond als 'Beringe', een woord dat wordt afgeleid van het Germaanse Beringum, wat 'met het volk van Bero' betekent. Tijdens de Karolingische tijd, was het land van Beringen geschonken aan de abdij van Corbie in Frankrijk.

Mijnverleden

Onder André Dumont begeleiding 's, werden de eerste kolen-bearing boorkernen verkregen in de Kempen in 1901, wat leidt tot een aantal kolenmijnen die tot stand worden gebracht in de regio. De eerste productie was in 1919 in Koersel. De gouden eeuw van de productie van steenkool begon vlak na de Tweede Wereldoorlog en duurde tot in de late jaren van 1950, toen goedkopere energiebronnen elders ter beschikking werden gesteld. De laatste kolenmijn in Beringen sloot haar deuren op 28 oktober 1989. De overige steenbergen en mijngebouwen zijn nog steeds heel duidelijk in de stad.

Geografie

Deelgemeenten

De deelgemeenten van Beringen zijn:

Beringen is samen met Tessenderlo en Ham één van de snelst groeiende gemeenten van heel Belgisch Limburg, vooral Paal is een zeer snel groeiend dorp. Het is heel normaal dat Beringen een belangrijke industriestad is omdat er een groot industrieterrein ligt op de grens van de gemeenten Ham, Tessenderlo en Beringen. En omdat de E313/E314 nabij Beringen ligt.

   Aangrenzende gemeenten   
 Ham   Leopoldsburg   Hechtel-Eksel 
 Tessenderlo  Brosen windrose nl.svg  Houthalen-Helchteren 
 Diest   Lummen   Heusden-Zolder 

Bezienswaardigheden

Beringen-Mijn
  • Het Marktplein, is een driehoekig plein. Er zijn herbergen te vinden uit de 17e en 18e eeuw.
  • Sint-Pietersbandenkerk, is een kerk in Beringen-Centrum waarvan de oudste delen uit 1654 komen. In 1839 stortte de toren in en beschadigde de kerk. Deze werd samen met de toren heropgebouwd.
  • De Sint-Theodarduskerk te Beringen-Mijn, de zogenaamde mijnkathedraal genoemd. De kerk is tussen 1939 en 1943 gebouwd. De donkere galerijen voor de ingang staan in symbool voor de ondergrondse mijninfrastructuur.
  • De woonkern Beringen-Mijn. Rondom de mijn ontstond een volledig dorp met woonwijken, winkels, sportvelden, een cultureel centrum en een wandelpark. Dat is nu de woonkern Beringen-Mijn.
  • De Fatih-moskee, is een van de grootste moskeeën in België.
  • De Brulmolen
  • De Commelomolen of Heilige Geestmolen

Bekende inwoners

Hier is een lijst van bekende inwoners van/uit Beringen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beringen_(stad)&oldid=612988"