Archeoloog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archeologen bij opgravingen in Rome

Archeoloog is een beroep waarvoor je archeologie moet studeren aan de universiteit. Een archeoloog is iemand die zich bezig houdt met wat de mens vroeger deed. Je zoekt bijvoorbeeld in de grond (een opgraving) of het water munten, botten, voorwerpen en nog veel meer, allemaal van vroeger. En dan ga je uitzoeken waarvoor ze die dingen gebruikten. Er zijn ook mensen die als vrijwilliger aan archeologie doen.

Archeologen graven niet alleen naar voorwerpen, maar bekijken bijvoorbeeld ook of er nog zaden en etensresten terug te vinden zijn. Aan de hand daarvan kan er gekeken worden wat er vroeger gegeten werd en hoe de beplanting er toen moet uit hebben gezien. Er wordt zelfs met ziekenhuizen samengewerkt als bijvoorbeeld een röntgenfoto of een scan van mummie gemaakt moet worden. Veel van de gevonden voorwerpen (artefacten) gaan naar musea, waar ze vaak ook tentoongesteld worden.

Naast het voorzichtig wroeten in de grond (veldwerk) moet er veel schriftelijk werk worden gedaan. Alle gevonden voorwerpen worden beschreven: wat zou het kunnen zijn, waar is het gevonden en komt het ergens anders vandaan (of is het al ergens anders gevonden), wie kan het hebben gebruikt, hoe werd het gebruikt en wanneer in de geschiedenis werd het voorwerp gebruikt? Door gebruik te maken van kaarten en tijdvakken kan er aan de hand van de gevonden voorwerpen bepaald worden tot welke cultuur de vindplaats heeft behoord.

Er bestaat ook zoiets als experimentele archeologie. Door middel van uitproberen wordt gekeken of men iets van vroeger na kan doen. Denk aan vuur maken met vuursteen of een stuk gereedschap maken van steen. En soms wordt er geprobeerd te laten zien hoe iemand van vroeger er ongeveer uitzag.

Om archeoloog (als beroep) te worden heb je een VWO- en een universitaire opleiding nodig. De opleiding duurt gemiddeld vijf jaar. De meeste archeologen werken bij archeologisch adviesbureaus. Andere archeologen zijn werkzaam bij de overheid of overheidsdiensten zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). ook werken ze voor musea, stichtingen, of bij universiteiten en/of andere onderzoeksinstellingen.

Er is in Nederland ook een archeologie vereniging voor vrijwilligers (AWN). Deze heeft ook een jeugdafdeling AWN. Ook archeologie op school wordt door AWN verzorgd.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Archeoloog&oldid=797244"