Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Beleg en val van Constantinopel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beleg en val van Constantinopel

Fall-of-constantinople-22.jpg
Oorlog in de stad; een schilderij

Datum 2 april 1453 - 29 mei 1453
Locatie Constantinopel, Byzantijnse Rijk, nu Istanboel in Turkije
Overwinning voor Ottomaanse Rijk
Resultaat
Strijdende partijen
Flag of Palaeologus Emperor - Libro del conosçimiento de todos los rregnos.svg Byzantijnse Rijk Flag of the Ottoman Empire.png Ottomaanse Rijk
Leger Leger
Leiders
Constantijn XI Palaiologos Dragases
Loukas Notaras
Giovanni Giustiniani
Mehmet II
Zağanos Pasha
Troepensterkte
Onbekend Onbekend
Verliezen
Onbekend aantal soldaten + 4.000 burgers Ongeveer 5000
Portaal Portal.svg Geschiedenis
Geschiedenis van het Romeinse Rijk

Roman Empire map.svg


Romeins Koninkrijk
ca. 750 - 509 v.Chr.
Romeinse Republiek
ca. 509 - 27 v.Chr.
Romeinse Keizerrijk
Principaat
27 v.Chr. - 284 n.Chr.
Dominaat
284 - 395 n.Chr.
West-Romeinse Rijk (val)
395 - 476
Oost-Romeinse Keizerrijk (val)
395 - 1453
Portaalicoon Portaal: Geschiedenis

Het Beleg en Val van Constantinopel in 1453 was een aanval van Ottomaanse troepen op Constantinopel (het huidige Istanboel). Op 29 mei 1453 bestond het Romeinse Rijk niet meer. Ook is het dan het einde van het Byzantijnse Rijk. Dit was ook een belangrijke strijd voor de Ottomanen. Uiteindelijk wonnen de Ottomanen van de Romeinen. Hierdoor breidde de Ottomanen zich uit naar de Balkan en later zelfs naar Noord-Afrika. Dit was een gebeurtenis in 1453 die soms wordt gezien als het einde van de Middeleeuwen.

Voorgeschiedenis

Sinds de Kruistochten was het Byzantijnse Rijk stukje bij beetje ingenomen door de moslims van het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk was het zelfs zo erg dat ze voor de hoofdstad lagen: Constantinopel. Constantinopel was al twaalf keer belegerd en pas twee keer ingenomen. Dat was door de kruisvaarders tijdens de Kruistochten in 1204. Daarna was Constantinopel weer ingenomen door de Byzantijnen maar het Byzantijnse Rijk zou nooit meer het oude worden. In 1453 bestond het rijk uit alleen nog maar de stad Constantinopel en omgeving en een paar eilanden.

En toen kwamen de Turken...

In die tijd waren de Ottomanen bezig om zo'n beetje de hele bekende wereld te veroveren. Toen sultan Murat II overleed kwam Mehmet II aan de macht. Hij was vastbesloten om Constantinopel te veroveren. De keizer voelde het en hij reisde naar Italië om hulp te vragen. De Rooms-Katholieke Kerk en de Oosters-Orthodoxe Kerk gingen weer bij elkaar. Alleen, toen de keizer terugkwam in Constantinopel was het volk het er niet mee eens en de twee kerken scheurden weer. De keizer wist niet wat hij nu moest doen. Het Westen kon of wilde hem niet helpen en zelf had hij maar een klein leger. Uiteindelijk overleed hij. Hij werd opgevolgd door keizer Constantijn XI Palaiologos Dragases. De sultan begon het beleg. Het zag er slecht uit voor de Byzantijnen. De sultan was bereid om het op een akkoordje te gooien alleen de keizer weigerde.

De val van Constantinopel

Veel mensen dachten al dat Constantinopel zou vallen. Mensen beweerde slechte tekens te hebben gezien en de angst onder de mensen nam toe. Toen gebeurde het. De dag van tevoren wisten de Byzantijnen het al. In de Hagia Sophia werd de laatste mis gevierd. Waarschijnlijk niet zo vrolijk. Ook katholieken mochten meedoen aan de mis. De keizer kreeg de laatste sacramenten toegediend (die krijg je alleen als je gaat sterven). De volgende dag begon het. De verdedigingswerken van Constantinopel waren prima. Maar tegen de kanonnen van de Ottomanen konden ze niet op. De sultan had een grote overmacht en erg ingewikkelde tactieken waren niet nodig. Hij liet eerst de hulptroepen aanvallen om een slachting onder de Byzantijnse soldaten te veroorzaken. Daarna vielen soldaten uit Anatolië de grotendeels nieuwe Blachernaemuren aan die al voor een deel beschadigd waren door de kanonnen. Ze slaagden erin door te breken, maar werden al snel weer teruggedreven door de Byzantijnse verdedigers. De derde aanval op dezelfde plek door de speciaal getrainde groepen van de sultan werd tijdelijk tegengehouden. De Byzantijnse troepen daar werden geleid door de generaal uit Genua Giovanni Giustiniani maar hij raakte zwaargewond. Toen hij werd afgevoerd verloren de troepen daar de moed. Later zeiden mensen uit Venetië dat hij helemaal niet zwaargewond was maar dat hij gewoon vluchtte. Waarschijnlijk is dit niet waar. Het was waarschijnlijk een roddel verzonnen door Venetië om rivaal Genua in een slecht daglicht te zetten. De Ottomanen kwamen intussen de stad binnen door een poort die niet goed was afgesloten. De Ottomanen waren in de stad! De keizer wierp zijn nette kleren af en leidde persoonlijk de laatste verdediging van Constantinopel. Samen met veel van zijn mannen ging hij strijdend ten onder in de straatgevechten tegen de Ottomanen. De verdediging van de stad had gefaald en de keizer en een generaal waren gesneuveld en zwaargewond. Het lijk van de keizer is nooit meer gevonden. Waarschijnlijk is hij tussen zijn mannen begraven in een massagraf. De Ottomaanse soldaten begonnen te plunderen en duizenden burgers werden afgeslacht. De sultan liet de plunderingen na een tijdje stoppen. Dit was wel zijn toekomstige hoofdstad hoor! Mehmet reed op een wit paard, over de oude hoofdweg naar de Hagia Sophia. Hij steeg daar af en knielde. Hij pakte een beetje aarde en gooide dat over zijn tulband, als symbool van nederigheid. Daarna ging hij naar binnen en hij riep daar Constantinopel uit tot hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. De Hagia Sophia werd een moskee en kreeg de naam Aya Sofia. Het kruis op het dak werd vervangen door een halve maan en er werden vier minaretten (torentjes) omheen gebouwd.

Het Romeinse Rijk was na 21 eeuwen definitief aan z'n einde gekomen, op 29 mei 1453. Veel mensen zien dit als het einde van de Middeleeuwen. Maar andere zien de ontdekking van Amerika als het einde van de Middeleeuwen. De val van Constantinopel kwam hard aan in Europa en de paus was geschokt. Maar de Ottomanen waren nog niet klaar met Europa. Dit was pas het begin.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beleg_en_val_van_Constantinopel&oldid=700815"