Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Anja Hazekamp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anja Hazekamp
AnjaHazekamp.jpg
Naam voluit Antje Anna Helena Hazekamp
Geboren 21 januari 1968
Geboren te Ter Apelkanaal
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Partij voor de Dieren
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Provinciale Staten Groningen (2007-2014)
Lid Tweede Kamer (2012)
Lid Europees Parlement (2014-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Antje Anna Helena (Anja) Hazekamp (Ter Apelkanaal, 21 januari 1968) is een Nederlandse politica voor de Partij voor de Dieren. Hazekamp zit namens de PvdD in het Europees Parlement en is daarmee de enige namens haar partij. De PvdD heeft namelijk maar één zetel in het Europees Parlement.

Hazekamp studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte onder meer bij Stichting AAP, De Faunabescherming en Zeehondencentrum Pieterburen. In 2007 werd de verkozen tot lid van de Provinciale Staten van de provincie Groningen. Hoewel ze op de lijsten tot voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en de Europees Parlementsverkiezingen van 2009 werd ze beide keren niet verkozen. Ze was in 2012 kort Tweede Kamerlid toen Marianne Thieme met zwangerschapsverlof was. Bij de Europees Parlementsverkiezingen 2014 werd ze verkozen tot het Europees Parlement, toen de PvdD één zetel behaalde. Ook tijdens de verkiezingen 2019 was ze lijsttrekker en behield haar zetel.

In het Europees Parlement pleitte Hazekamp voor een betere leefomgeving voor de dieren in de vleesindustrie. Ze introduceerde de woorden kiloknaller en plofkip in het Europees Parlement en legde ook uit waar vooral kippen allemaal wel niet aan lijden. Op 14 februari 2019 werd een wetsvoorstel van Hazekamp met ruime meerderheid aangenomen. Deze wet verbied Europese kippenboeren om levend vee naar landen buiten de EU te vervoeren als niet aangetoond kan worden dat de dieren in het buitenland fatsoenlijk worden behandeld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anja_Hazekamp&oldid=640560"