Plofkip

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De plofkip

Een Plofkip is een vleeskuiken, vleeskip, mestkip of slachtkuiken. Het is een speciaal gefokte en snelgroeiende kip die meer vlees moet opleveren. Het snelle groeien gebeurt vooral doordat ze gevoerd worden met zogeheten proteïnen. Dit zijn eiwitten. Normaal gesproken hebben ze die ook wel nodig, maar ze krijgen er veel meer van. Ze krijgen hierdoor als het ware obesitas. Ze worden in korte tijd heel snel groot en zakken door hun poten en worden vaak met duizenden in dezelfde ruimte gehouden. De Plofkip wordt gefokt om mensen snel en goedkoop te kunnen laten genieten van kip. Maar het is een bedreiging voor het dierenwelzijn van deze dieren.

In 2012 begon Stichting Wakker Dier een protestactie tegen de plofkip. Hierbij probeerden ze bedrijven over te halen om geen vlees van uit hun krachten gegroeide kippen te verkopen. Ze hadden liever dat de supermarkten rassen zouden gebruiken die minder snel groeien. Het ging om bedrijven als onder andere Dr. Oetker, KFC, Subway, Albert Heijn, McDonald's en Domino's Pizza. Sommigen van deze merken stopten met de plofkip.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plofkip&oldid=748102"