McDonald's

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van McDonald's

McDonald's is het grootste fastfoodrestaurant ter wereld. Het hoofdkantoor van McDonald's ligt in de Amerikaanse staat Illinois, dicht bij Chicago. Hier kun je ook Hamburger University vinden, de plek waar McDonald's toekomstige werknemers opleidt.


Geschiedenis

IJsland is één van de weinige landen zonder McDonald's restaurant. Er is wel ooit één geopend, maar deze is weer gesloten vanwege de lage inkomsten.

In 1940 openen de broers Dick en Mac McDonald het eerste McDonald's restaurant langs een drukke snelweg in Californië. Het werd bekender toen de broers in 1948 een nieuw systeem bedachten. Het zogenaamde "Speedee Service System´´ was een zelfbedieningssysteem. Mensen namen het eten na betaling direct mee naar hun tafel, en ruimde het vervolgens zelf weer af. Dit systeem wordt op heden nog steeds gebruikt in alle restaurants van McDonald's. Dit nieuwe systeem trok veel bezoekers, waaronder ook Ray Kroc, verkoper van milkshakemachines. In 1955 opende hij in overleg met de broers, in 1955 het 2e McDonald's restaurant in De Verenigde Staten. De keten viel in de smaak bij consumenten, en er opende al snel meer restaurants. In 1961, terwijl het aantal McDonald's restaurants inmiddels opgelopen tot meer dan 100, besluiten de broers de merknaam McDonald's en de bijbehorende restaurants te verkopen aan Croc voor ongeveer 2,4 miljoen dollar. In 1967 gaat McDonald's internationaal en in 1971 wordt in Zaandam het eerste restaurant van Nederland en van Europa geopend.

Heden

De Big Mac is een hamburger die te koop is bij de McDonald's. Omdat deze burger is zoveel landen te koop is, heeft McDonald's een eigen index om de waarde van de dollar te berekenen.

McDonald's staat erom bekend dat in elk restaurant, waar dan ook ter wereld, voedsel hetzelfde wordt bereid. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo zijn sommige McDonald's in Israël (niet allemaal) aangepast voor het jodendom en houden sommige McDonald's ook rekening met de islamitische voedingsregels (halal en haram). Ook kan je in een aantal landen specialiteiten krijgen, die alleen daar te koop zijn. In Nederland is dit de McKroket. In Japan serveren McDonald's restaurants zogenaamde Teriyaki burgers en kun je in Spanje Gazpacho (een koude soep) bestellen.

Bekende gerechten van McDonald's die je overal kunt bestellen, zijn bijvoorbeeld Big Mac´s en de andere hamburgers met friet. Voor kinderen is er een speciaal menu, de Happy Meal. Sinds een aantal jaar heeft McDonald's ook gezondere voeding opgenomen in hun assortiment, zoals salades en vers fruit.

Sommige restaurants hebben ook een McDrive. Mensen rijden langs 2 raampjes (aantal kan afwijken) waar ze kunnen betalen en hun eten meekrijgen zonder dat zij de auto hoeven te verlaten. De eerste McDrive in Nederland werd geopend in september 1987 in het Utrechtse plaatsje Huis ter Heide.

McDonald's in Nederland

Een McDonalds in de Belgische stad Lommel

In Nederland zijn er 255 McDonald's restaurants (2021). Slechts 21 hiervan zijn in handen van het 'echte' McDonald's. De andere 209 restaurants zijn franchise restaurants. Dit houdt in dat iedereen in overleg met McDonald's een restaurant onder hun naam mag oprichten, mits je je aan strikte eisen van McDonald's houdt en een deel van de gemaakte winst afstaat. De 209 franchise restaurants zijn verdeeld onder 79 franchisers. McDonald's Nederland heeft rond de 17.000 medewerkers in dienst. In Nederland vind je McDrives met name langs een drukke snelweg of bij een stad met ten minste 35.000 inwoners. Ook opent McDonald's soms haar deuren bij druk bezochte plekken, zoals bij een station of winkelcentrum.

Kritiek

Protest tegen het gebruik van plofkip bij McDonald's

Ondanks dat McDonald's probeert om zuinig met het milieu om te gaan, hebben veel mensen kritiek op McDonald's. McDonald's wordt onder andere beschuldigd van kinderarbeid, misleidende reclames en medeverantwoordelijk voor het lijden en de uitbuiting van dieren, door bijvoorbeeld het gebruik van plofkip.

  • Na een analyse van de Britse krant The Independent wordt beweerd dat er 78 in verschillende producten ongeveer 7 gevaarlijke chemische stoffen zouden zitten die door de Europese Unie zijn verboden. Echter spreekt McDonald's dit tegen.
  • In 2004 gaat een journalist van het Algemeen Dagblad 30 dagen lang 3x per dag bij McDonald's eten. Hij koos voor de 'gezonde' maaltijden van McDonald's. Hij viel zes kilo af en lustte eten zoals brood niet meer.
  • Eind 2010 waren klantgegevens van Amerikaanse McDonald's klanten gestolen door hackers. Er werden telefoonnummers, e-mailadressen en creditcardgegevens gestolen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=McDonald%27s&oldid=730218"