Adam en Eva

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adam en Eva worden verleid door het kwaad, dat weergegeven wordt door een figuur die half mens en half slang is

Volgens de Bijbel, Tenach en Koran waren Adam en Eva de eerste mensen op aarde.

Het verhaal

In het Bijbelboek Genesis staat het verhaal van Adam en Eva. In het eerste hoofdstuk wordt geschreven hoe God de mens maakte naar eigen beeld en gelijkenis. Hij schiep hen als man en vrouw, dus gelijkwaardig. Daarom geloven joden en christenen dat God zowel mannelijk als vrouwelijk is. Dan volgt er in het tweede hoofdstuk van Genesis meer informatie over de schepping van Adam en Eva. Adam werd volgens de Bijbel door God geschapen uit stof, volgens de Koran uit een bloedklomp. Eva werd daarna gemaakt uit een rib van Adam. Adam en Eva woonden daarna in het paradijs (de tuin van Eden). Eva werd door de slang (volgens latere christelijke ideeën was dit de duivel) verleid om een stuk fruit te plukken van de boom van kennis van goed en kwaad. Zij verleidde Adam om ook te eten. Toen ze daarvan aten zagen ze dat ze naakt waren en schaamden zich hiervoor. Ze hadden immers iets te verbergen voor God. God stuurde hen voor straf uit het paradijs, als plaats waar God steeds kan worden ervaren. Dit verhaal staat symbool voor de zonde in de wereld volgens het jodendom, het christendom en de islam. Doorgaans wordt binnen de islam aangenomen dat Adam de eerste profeet was. Adam en Eva hebben meerdere zonen en dochters gekregen:

Meerdere achtergronden van Eva

Eva wordt in het jodendom Lilith genoemd. Adam was volgens het scheppingsverhaal in de Hebreeuwse Bijbel de eerste mens, rechtstreeks geschapen door God. Hij komt ook voor in het Nieuwe Testament, Koran, de Ahadith en het boek van Adam bij de Ginza Raba. Eva was zijn vrouw, hoewel sommige joodse tradities ook melding maken van Lilith als zijn eerste vrouw.

Betekenis

Het verhaal van Adam en Eva is één van de bekendste verhalen uit de bijbel omdat het hoort bij het scheppingsverhaal. Het verhaal staat in het Oude Testament, in het joods de TeNaCh genoemd. Omdat Adam en Eva hebben gegeten van de vrucht van goed en kwaad, kwam de dood in de wereld. We gaan sterven allemaal, maar hier wordt ook een geestelijke dood bedoeld. We voelen niet veel van God en we voelen veel te weinig van elkaar. De slang, ofwel de duivel staat voor de slinkse gedachten die door ons hoofd schieten en ons afhouden van dingen die goed zijn. Daardoor zijn mensen in de ogen van de joden en de christenen soms wat egoïstisch.

Wetenschap

In de Middeleeuwen geloofde men dat God ging kleien en er binnen een paar uur de eerste mens was. Dat zou dan en kleine 10.000 jaar geleden gebeurd moeten zijn. Inmiddels heeft de wetenschap veel schedels gevonden die duiden op allemaal tussenvormen tussen een soort aap-achtige voorvader en de mens. Die schedels zijn dan tienduizenden tot honderdduizenden jaren oud. Uit kennis (zie onderstaande videoclip) van het DNA van de mens, lijkt dat we allemaal een soort oervoorvader hebben die zo'n 60.000 jaar oud is. Over de vraag wanneer het allemaal begonnen is, is nog veel onduidelijk. Voor gelovigen is een mens pas mens als hij of zij een bewustzijn heeft. Dat is iets wat dieren niet hebben. Zij kunnen niet nadenken over de zin van het leven of over God. Dat is voor gelovigen het grote verschil tussen mens en dier.

videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adam_en_Eva&oldid=685502"