Aanslagen in Catalonië op 17 en 18 augustus 2017

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslagen in Barcelona op 17 augustus 2017

Spain.Barcelona.Les.Rambles.Terrorist.Attack.png

Datum 17 en 18 augustus 2017
Tijd 16:57 (UTC+2)
Locatie Ramblas, Turks restaurant, Barcelona
Controlepunt, Barcelona
Huis, Alcanar
Cambrils
Omschrijving Drietal aanrijdingen met als gevolg een gijzeling in een Turks restaurant en een explosie in een huis.
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Moussa Oukabir en 7 andere terroristen
Dadergroepen AQMI Flag.svg Islamitische Staat (Opgeëist)
Doelwit(ten) Willekeurige mesnen
Doden 16+
Gewonden 130+
Wapens
Gebruikte wapens Wit Fiatbusje
Volkswagen
Gasflessen
Messen
Bijl
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 17 augustus 2017 werden er een reeks terroristische aanslagen in Catalonië gepleegd door minstens drie terroristen. De eerste aanslag vond plaats rond 17.05 waarbij een busje in reed op voetgangers op de Ramblas te Barcelona. Het busje waarmee de terroristen reden reed 80 km/u, de terroristen reden daarmee 700 meter zigzaggend. Uren na de aanslag reed er nog ook een Ford op twee politieagenten waarna er een vuurgevecht volgde. De dader van de tweede aanslag is doodgeschoten.

De Ramblas waar de eerste aanslag plaats vond

Later rond 23u20 maakte media bekend dat er ook een derde aanslag is die ook te maken heeft met de aanslagen. Bij die derde aanslag vond er een explosie plaats bij een huis waarbij 1 dode viel en 1 gewonde. De dode was een Spaanse burger.

Geen uur later (rond 01.30) werd in Cambrils er een aanslag grotendeels verijdeld toen de politie 5 terroristen met (nep-)bomgordels doodschiet. Zij reden net zoals in het Barcelona op voetgangers maar hier ging het niet zo erg want de politie kon de terroristen op tijd doodschieten.

Bij de aanslagen vielen er 16 doden en meer dan 130 gewonden. De aanslag is de eerste aanslag ooit in Catalonië.

Momenteel is de bestuurder van de eerste aanslag vrij aan het rond lopen. Hij is nog niet opgepakt.

Na de aanslagen is er drie dagen van nationale rauw in Spanje.

De aanslagen

Aanslag op de Ramblas

Kort na 17u reed een wit busje van automerk Fiat op een menigte voetgangers in op de Ramblas, een bekende drukke straat. Het busje reed zuidwaarts. In het wit busje zaten op dat moment twee terroristen waarvan één de bestuurder was. Het busje reed 700 meter zigzaggend door de straat, waarna het daarna tot stilstand kwam. Het busje werd gehuurd door Driss Oukabir, een Spanjaard met Marokkaanse afkomst. Kort na de aanrijding liep de bestuurder naar een Turks restaurant volgens de media en nam daar bezoekers in gijzeling. Volgens de Spaanse politie klopt dit niet. Volgens bronnen slaagde de tweede verdachte erin om te ontsnappen. Later is er één van de daders gearresteerd en is er eentje gedood bij een vuurgevecht met de politie. Eén van de daders verblijft momenteel in de gevangenis.

Omstreeks 13u30 op 18 augustus 2017 maakte de Catalaanse 112 bekend dat bij de aanslag 16 doden vielen en 130 gewonden. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er onder die 130 gewonden drie Nederlanders zijn. De Nederlanders zijn niet in levensgevaar.

Aanslag voorstad Barcelona

Uren na de aanslag zijn er bij een controlepunt in een voorstad van Barcelona twee Spaanse politieagenten aangereden door een man in een Ford. De politieagenten raakten gewond waarop een vuurgevecht volgde. Bij deze vuurgevecht is er een dader doodgeschoten.

Aanslag Alcanar

Rond 23u20 meldde media dat er een explosie heeft plaatsgevonden bij een huis in de Spaanse stad Alcanar, zo'n 200 km ten zuiden van Barcelona. Bij de explosie viel één dode, een Spaanse burger. Er viel ook een gewonde, deze explosie hoort bij de reeks aanslagen volgens de Spaanse politie. De explosieven (gasflessen) explodeerde te vroeg zegt de Spaanse politie.

Aanslag Cambrils

Later op 18 augustus rond 1u20 werd er een derde aanslag gepleegd. De aanslag was grotendeels mislukt. De aanslag bestond uit 5 terroristen, die allemaal werden doodgeschoten. De aanslag begon met een aanrijding op het publiek en een politiewagen, daarna stapte de terroristen uit en probeerde mensen neer te steken met messen, waarop de politie de terroristen doodschoot. Dat deden ze om een controle te ontwijken. Bij die aanslag vielen acht gewonden; 6 burgers en 2 politieagenten. Rond 12u was er een melding van de Spaanse politie dat er een vrouw is overleden aan haar verwondingen bij de aanslag in Cambrils.

Na de aanslagen

Na de eerste aanslag hebben ziekenhuizen inzamelpunten voor bloed geopend. Ook is er in Barcelona momenteel een lockdown en wordt er een klopjacht geopend op de bestuurder van de eerste aanslag.

Na de aanslagen waren ook meerdere metrostations in de omgeving en Plaça de Catalunya afgesloten. Ook hadden winkeliers de opdracht gekregen om hun luiken te sluiten. Ook zijn alle activiteiten die georganiseerd waren in Barcelona afgelast. Ook waren er na de aanslagen meer dan 100 mensen in het ziekenhuis.

Na de aanslagen heeft Spanje ook drie dagen van nationale rauw afgekondigd en doet de Eiffeltoren vanaf kwart voor één in de nacht van 17 op 18 augustus, de lichten uit. Ook hielden ze in Spanje precies om 12u00 in de middag één minuut stilte. Ook heeft Spanje zijn veiligheidsmaatregel verhoogt en doet Frankrijk grenscontroles, Barcelona ligt 100 km van de grens met Frankrijk.

Een Australisch jongetje van zeven jaar is ook na de aanslagen vermist geraakt in de chaos bij de aanslag in Barcelona.

Slachtoffers

Doden naar nationaliteit
Nationaliteit Doden Gewonden
Spanje Spanje 4 71
Duitsland Duitsland 3 13
Italië Italië 2 3
België België 1 2
Verenigde Staten Verenigde Staten 1 1
Portugal Portugal 1 0
Frankrijk Frankrijk 0 26
Cuba Cuba 0 5
Filipijnen Filipijnen 0 4
Australië Australië 0 4
Algerije Algerije 0 3
Griekenland Griekenland 0 3
Roemenië Roemenië 0 3
Marokko Marokko 0 3
Nederland Nederland 0 3
Argentinië Argentinië 0 2
Taiwan Taiwan 0 2
Denemarken Denemarken 0 2
Peru Peru 0 1
Venezuela Venezuela 0 1
Hongkong Hong Kong 0 1
Rusland Rusland 0 1
Noord-Macedonië Macedonië 0 1
Ierland Ierland 0 1
Colombia Colomia 0 1
Hongarije Hongarije 0 1
Servië Servië 0 1
Turkije Turkije 0 1
Israël Israël 0 1
Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek 0 1
Onbekend 4 39
Totaal 16 130

In het totaal zijn er minstens 113 mensen slachtoffers. Volgens de Spaanse politie vielen er 14 doden, welke nationaliteiten de doden hebben izie je hier naast. Er vielen 100 gewonden waaronder drie Nederlanders. De drie zijn buiten levensgevaar.

Hiernaast staat er een tabel met alle nationaliteiten tot nu toe.

Daders

Er zouden drie daders zijn bij de eerste aanslag waarvan één de bestuurder is. Eén van de daders is na het inrijden op de menigte voetgangers zich gaan verschuilen in Turks restaurant La Luna niet ver van Ramblas. Eén van de daders zijn identiteit is bekend, hij heet Moussa Oukabir, een 18-jarige islamitische terrorist. Hij komt uit Marokko. Hij was degene die de busjes huurde, hij huurde 2 busjes, één voor de aanslag en eentje om te vluchten, hij had dat gedaan onder de naam van zijn broer Driss Oukabir. De tweede is ook gearresteerd. De bestuurder van de eerste aanslag is nog steeds niet opgepakt en loopt dus momenteel vrij rond.

Ook is er later in de avond een derde dader aangehouden. De derde dader kwam met een Volkswagen aan bij een controlepunt in een buitenwijk van Barcelona. Toen de politie zijn auto wou controleren reed hij opzettelijk op de politieagenten. Hierna ontstond een vuurgevecht. Hierbij is die derde mogelijke dader gedood in een vuurgevecht.

Later zijn er bij een andere mislukte aanslag 5 andere terroristen doodgeschoten die vermoedelijk nog een aanslag wouden plegen.

Rond 13u42 op 18 augustus 2017 meldt de Spaanse politie dat ze een vierde verdachte hebben opgepakt die er mogelijk iets mee te maken kunnen hebben.

Mogelijk heeft ook een imam van een moskee met de aanslag te maken dus is er nog een verdachte.

Opeising

Islamitische terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. Dat heeft de terreurgroep bekend gemaakt via persbureau Amaq. In de opeising zei Islamitische Staat onder andere dat het "Soldaten van Islamitische Staat" waren. Auteur Fawaz Gerges (auteur van een boek over ISIS) twijfelt over deze opeising, heeft hij gezegd bij een interview bij nieuwszender CNN. Bij het interview zegt hij dat het ook Al-Qaida kan zijn omdat die actiever is dan ISIS in Noord-Afrika. Maar tot nu toe zit toch ISIS achter de aanslag.

Reacties

1 minuut stilte.

Inmiddels hebben een (groot) aantal mensen gereageerd op de aanslag:

 • Nederland Premier Mark Rutte - "Zwarte dag in Barcelona, op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen."
 • Nederland Politicus Alexander Pechtold - "Weerzinwekkend geweld in Barcelona, symbool van vrijheid. Ideaal van verdraagzaamheid lijkt nu weerloos, maar zal alle waanzin overwinnen."
 • Verenigde Staten First-lady Melania Trump - "Gedachten en gebeden aan Barcelona."
 • Verenigde Staten President Donald Trump - "De VS veroordeelt de terroristische aanslag in Barcelona en doet alles om te helpen. Wees sterk, we houden van jullie!"
 • Groot-Brittannië Burgemeester Sadiq Khan - "Londen staat samen met Barcelona tegen het kwaad van terrorisme."
 • Spanje Premier Rajoy - "Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun families"
 • Spanje Spaans koningshuis - "Heel Spanje leeft mee met Barcelona. Het zijn moordenaars, maar wij laten ons niet terroriseren."
 • Spanje Burgemeester Barcelona - "Terrorisme zal niet veranderen wie we zijn: een stad die open is voor de wereld, dapper en liefdevol."
 • Groot-Brittannië Premier Theresa May - "Het Verenigd Koninkrijk staat samen met Spanje tegen terreur."
 • Frankrijk President Emmanuel Macron - "Solidariteit met Barcelona. We staan aan uw zijde."
 • Frankrijk Voormalig president Francois Hollande - "Al mijn solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in Barcelona."
 • Verenigde Staten Voormalig president Barack Obama - "Michelle en ik denken aan de slachtoffers en hun families in Barcelona. Amerikanen zullen altijd bij onze Spaanse vrienden staan."
 • Spanje Voetbalclub FC Barcelona - "Diep verdrietig door de aanval op onze stad. Al onze gedachten zijn met de slachtoffers, hun families en met de mensen van Barcelona"
 • Portugal Profvoetballer Cristiano Ronaldo - "Geschokt door het nieuws uit Barcelona. Volledige steun en solidariteit met de familie en vrienden van de slachtoffers."
 • Engeland Voetbalclub Manchester City - "Iedereen bij Manchester City is verdrietig om te horen van de aanval in de stad Barcelona. Onze gedachten zijn met alle betrokkenen en de nooddiensten."
 • Engeland Voetbalclub Liverpool - "De gedachten van Liverpool Football Club zijn met alle die getroffen zijn door de tragische gebeurtenissen in Barcelona."
 • Zweden Zweeds minister van Buitenlandse Zaken Margrot Wallenström - "Ik veroordeel in het sterkste deze daad van terreur. Mijn gedachten zijn met de slachtoffers en hun families."
 • Argentinië Voetballer Lionel Messi postte een foto waarbij hij aangeeft steun te geven en solidariteit aan de slachtoffers en aan Barcelona'

Bronnen

 • CNN
 • BBC
 • NOS
 • Omroep Limburg
 • Twitter
 • Wikipedia EN
 • Canvas
 • De Telegraaf
 • VTM Nieuws
 • Catalaanse 112

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslagen_in_Catalonië_op_17_en_18_augustus_2017&oldid=612307"