Aanslag op kerstmarkt in Berlijn op 19 december 2016

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslag Berlijn 2016

2016-12-19 Berlin, Breitscheidplatz.jpg

Datum 19 december 2016
Tijd 20.02 CET
Locatie Duitsland Berlijn, Duitsland
Omschrijving
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Vermoedelijk Anis Amir
Dadergroepen Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2.svg Islamitische Staat
Doelwit(ten) Bezoekers van de kerstmarkt
Doden 12
Gewonden 56
Wapens
Gebruikte wapens Vrachtwagen en pistool.
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 19 december 2016 werd rond 20:00 's avonds een aanslag gepleegd door Anis Amir (Islamitische Staat) op een kerstmarkt in Berlijn. Anis Amir reed met een zwarte vrachtwagen in op de menigte mensen die op de kerstmarkt liepen. Er vielen tot nu toe 12 doden en 48 gewonden. Alle 48 moesten naar het ziekenhuis. De vrachtwagen is misschien gestolen op een bouwplaats in Polen. Er werd vermoedelijk een pistool gebruikt. De chauffeur van de gestolen vrachtwagen was bij de aanslag in de vrachtwagen en probeerde Anis Amir te overmeesteren. Toen de vrachtwagen tot stilstand kwam schoot Anis Amir hem dood.

Opeising

Op 20 december 2016 eiste Islamitische Staat de aanslag op, daar zeiden ze dat Anis Amir een strijder van IS was. Tussen 20 december en 23 december geloofde mensen niet dat het een "strijder" van IS was. Maar op 23 december zette Islamitische Staat een video online van Anis Amir bij een brug in Berlijn waar hij de trouw zweert aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Ook verklaarde hij in de video dat hij wilt sterven om IS een handje te helpen, dus door een aanslag te plegen en daarna dood gaan.

Dader

Vermoedelijke dader

Dezelfde avond, arresteerde de politie een persoon, die op het moment van de aanslag in de buurt van de truck was te zien, hij is vermoedelijk de bestuurder van de truck. Volgens de politie is het vermoedelijk de "verkeerde persoon". Zij geloofden dat de aanvaller nog op vrije voeten zou kunnen zijn. Duitse procureur-generaal Peter Frank verklaarde: "We moeten wennen aan het idee dat de aangehoudene man de dader niet kan zijn of niet kan behoren tot de groep van de daders." De gearresteerde man ontkende de hele tijd zijn betrokkenheid. Dagblad Die Welt meldde dat de gearresteerde man een 23-jarige Pakistaanse asielzoeker was, die naar Duitsland op 16 februari 2016 was verhuisd. Later op 20 december 2016 liet de politie hem vrij omdat hij niet de dader was.

Echte dader

Een identiteitskaart werd gevonden in de truck, en ook vingerafdrukken op de bestuurdersstoel van een man uit Tunesië, Anis Amir. Hij kwam in 2015 als asielzoeker maar werd afgewezen en mogelijk zou hij worden afgezet. De man werd uiteindelijk bij een vuurgevecht in de Italiaanse stad Milaan zijn gedood door de Italiaanse politie bij een controle toen de politie om zijn identiteitspapieren vroegen. Hij zou toen meteen zijn pistool hebben gepakt en een agent in de schouder hebben geschoten.

Tijdlijn

  • 19 december 2016 - De Poolse vrachtwagenchauffeur Łukasz Urban zijn vrachtwagen is gekaapt in het centrum van Berlijn.
  • Kort na 20:00 lokale tijd - De gekaapte vrachtwagen rijdt richting de traditionele kerstmarkt. Elf mensen worden gedood door de vrachtwagen, en Urban wordt neergestoken en doodgeschoten in de cabine. Dan is een 23-jarige Pakistaanse asielzoeker gearresteerd.
  • 20 december 2016 - Na 24 uur van verwarring, werd de politie gedwongen om hem vrij te laten wegens gebrek aan bewijs. Toen kondigen ze aan dat de echte dader gewapend op blote voeten is.
  • 21 december 2016 - Anis Amri wordt aangekondigd als de nieuwe hoofdverdachte nadat zijn documenten naar verluidt werden gevonden in het wrak van de gekaapte vrachtwagen. Later op de dag kondigde de Duitse politie een beloning van 100.000 euro aan voor aanwijzingen naar de man.
  • 19-22 december 2016 - Amri verplaatst zich via een onbekende route naar Parijs en vervolgens naar Chambéry in Frankrijk.
  • 22 december 2016 - Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière kondigt aan dat Amirs zijn vingerafdrukken zijn gevonden op het stuur van de vrachtwagen.
  • 23 december 2016 - 01:00 - Amri komt aan bij het Centraal Station van Milaan, via Turijn.
  • 03:00 - Italiaanse politie stopt bij een patrouille in de Sesto San Giovanni een "zeer verdachte" man als hij loopt door het centrum van de stad, dan vraagt de politie om zijn identiteitspapieren. De verdachte neemt onmiddellijk een pistool en schiet op een Italiaanse politieagent. Een vuurgevecht ontstaat waarin de man, later bevestigd Amri te zijn, wordt gedood. Een politieman is gewond geraakt in zijn schouder door Amir.
  • 10:00 - de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti houdt een ochtend persconferentie om aan te kondigen dat er geen twijfel mogelijk was dat de politie hem niet heeft gedood.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslag_op_kerstmarkt_in_Berlijn_op_19_december_2016&oldid=557221"