Manchester City

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manchester City
Geen afbeelding
beschikbaar
Over de club
Naam Manchester City FC
Bijnaam Cityzens
The Sky Blues
City
'
Stamnummer '
Opgericht 1880
Opgeheven
Stad
Stadion Etihad Stadium
Capaciteit 55.017
Complex {{{complex}}}
Capaciteit complex
Aantal leden
Aantal velden
Voorzitter Khaldoon Al Mubarak
Clubeigenaar City Football Group
Algemeen directeur
Manager Pep Guardiola
Technisch directeur Txiki Begiristain
Trainer Pep Guardiola
Assistent
Topscorer
Kapitein
Wedstrijden
Clubtopscorer
(Hoofd)sponsor(s) [https://www.mancity.com/club/partners
Begroting
Competitie Premier League
Eindklassering
Prijzen
Bijzonderheden
Website https://www.mancity.com/
Tenue
Thuiskleuren
Uitkleuren
Geldig voor 2022/23
Portaal Portaalicoon Sport

Manchester City (ookwel bekend als Man City, of gewoon City) is een Engelse voetbalclub uit Manchester. Het was officieel in 1894 opgericht met het huidige naam maar werd eerst in 1880 opgericht als West Gorton Saint Marks, en in 1887 als Ardwick Football Club. City speelt zijn wedstrijden in het Etihad Stadium. In het geschiedenis van City hebben ze 9 Premier League titels gewonnen, 7 FA Cups, 8 Carabao Cups, 6 FA Community Shields en een UEFA Cup Winners Cup gewonnen. In 2023 won Manchester City voor het eerst de UEFA Champions League, met 1-0 tegen Inter Milaan.

Geschiedenis

Manchester City was gesticht in 1894 met het naam die we nu kennen. Maar daarvoor had het twee andere namen, namelijk West Gorton Saint Marks (1880), en Ardwick Football Club (1887). Het eerste voetbalwedstrijd die City speelde was op 13 november 1880, wanneer ze tegen een team van een kerk in Macclesfield. Ze verloren het wedstrijd 2-1. Helaas zou het zelfs erger worden want in het hele seizoen (1880-1881 seizoen) hadden ze alleen maar eén wedstrijd gewonnen. Maar in 1899 zou Manchester City geluk hebben, want ze hadden de Tweede Divisie gewonnen waardoor ze promoveerden van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie! De Eerste Divisie is gelijk aan de huidige Premier League. Vervolgens wonnen ze hun eerste grote prijs op 23 april 1904 door Bolton Wanderers met 1-0 te verslaan in de Crystal Palace en de FA Cup te winnen. Maar helaas in de seizoenen nadat City had gewonnen hadden ze problemen met financiën en werden uiteindelijk 16 van hun spelers geschorst, inclusief de aanvoerder, die naar de rivaal van City ging, Manchester United. En in 1920 was er een brand die de hoofdtribune kapot maakte, waardoor City naar hun nieuwe stadion moest, Maine Road.

Jaren 30

In de jaren 30 ging het wat beter voor City, namelijk ze waren in 2 finales gekomen bij de FA Cup. Eentje verloren ze tegen Everton FC in 1933 (3-0), en eentje gewonnen in 1934, tegen Portsmouth FC (2-1). In 1934 hadden ze ook nog een record gebroken voor de meeste thuisbezoek van alle clubs in de Engelse voetbalgeschiedenis! Namelijk ongeveer 85.000 fans toen ze tegen Stoke City speelden. Dit record was niet gebroken tot 2016. De club won in 1937 voor het eerst de titel in de Eerste Divisie, maar ging gelijk naar de Tweede Divisie het volgende seizoen.

Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog ging het wel wat beter met Manchester City. 20 jaar later waren ze weer in 2 FA Cup finales. Namelijk tegen Newcastle United in 1955 en Birmingham City in 1956. En weer nat 20 jaar City hiervoor hadden ze de eerste verloren (3-1) , en de eerste gewonnen (3-1) ! In de 1956 finale had de keeper van City zijn nek gebroken, maar ging nog steeds doorspelen want hij wist het niet.

Achtbaan van degradatie en promotie

Maar 6 jaar nadat het zo goed ging, wordt Manchester City weer gedegradeerd. De toekomst zag er net goed uit voor City en wat het zelfs erger maakten is dat er bij een wedstrijd in 1965 alleen maar 8.000 fans kwamen! Maar, een nieuwe management-team zou City redden. In 1965 werd een nieuwe managementteam bij City aangesteld. In het eerste seizoen onder de nieuwe management team won City de titel in de Tweede Divisie en ze kochten twee supersterren, namelijk Mike Summerbee en Colin Bell. Twee seizoenen later en het gaat best goed met City. Ze hadden voor de tweede keer de Eerste Divisie gewonnen, tegen hun Newcastle United (4-3). En in 1969 wonnen ze nog eén FA Cup (1-0 Leicester City).

Op 29 april 1970 hadden ze de Europacup II 2-1 gewonnen. Tot 2022 was dit de enige Europese titel die ze hadden gewonnen. Hetzelfde jaar hadden ze de Carabao Cup gewonnen. In de jaren 70 kwamen ze 2 keer 1 punt achter kampioen zijn en in 1976 wonnen ze 2-1 tegen Newcastle United in de Carabao Cup. Na het succes van de jaren zestig en zeventig volgde een periode van afdaling. In de jaren 80 waren er 7 managers geweest, en in 1981 kwamen ze in het 1981 FA Cup finale maar verloren 4-3. City was gedegradeerd in 1983 en 1989. In 1991 en 1992 plaatste ze 5e in het nieuwe Premier League, met Peter Reid als manager. Maar nadat Reid niet meer manager was ging het niet zo goed voor Manchester City. Het was 3 jaar vechten in de Premier League om niet gedegradeerd te worden maar helaas in 1996 was het zo. Ze waren in de Eerste Divisie (die voor de Premier League de Tweede Divisie heette) voor twee seizoenen, tot ze in 1996 gedegradeerd werden naar de Tweede Divisie (die voor de Premier League de Derde Divisie heette).

Opkomst van Manchester City

Etihad Stadium, de stadion van Manchester City.

In 2001 werd Kevin Keegan de nieuwe manager van Manchester City. Met Keegan werden ze gepromoot naar de Eerste Divisie en ze wonnen het ook. In het 2002-2003 seizoen was het de laatste seizoen bij Maine Road. Ze zouden na deze seizoen naar het Etihad Stadium gaan. In 2008 werd City gekocht door het Abu Dhabi United Group, een bedrijf van een lid van het koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten. City ging met al dit geld gelijk goede spelers kopen nat Robinho, voor £32 miljoen. Ze kwamen ook in het kwartfinale van de Champions League. Tijdens de zomer van 2009 bracht de club veel goede spelers naar de club met £100 miljoen. Ze werden 5e in de Premier League, waardoor ze nauwelijks niet voor de Champions League konden kwalificeren, maar wel voor de Europa League. City bereikte de finale van de 2011 FA Cup, hun eerste grote finale in meer dan 30 jaar. Ze versloegen in de halve finale hun rivaal, Manchester United. Dit was de eerste keer dat ze hun rivaal uit een competitie hadden geslagen sinds 1975. Manchester City versloeg Stoke City met 1-0 in de finale waarmee ze hun vijfde FA Cup hadden gewonnen. In de zelfde week kwalificeerden ze voor de UEFA Champions League voor het eerste keer sinds 1968.

Supporters van Manchester City rennen het veld op nadat City de Premier League won.

Ze bleven maar winnen in 2011, met 5-1 over Tottenham Hotspurs en 6-1 over Manchester United bij Old Trafford, de stadion van Manchester United. In 2011 won Manchester City ook een FA Cup en een last-minute Premier League toen Sergio Agüero in blessure tijd twee doelpunten scoorde. In het seizoen van 2012 verloor City tegen Wigan Athletic F.C. in de FA Cup. Wigan Athletic zou later gedegradeerd worden naar de EFL Championship. Mancini (de manager van City) werd twee dagen later ontslagen, misschien omdat hij zijn doelen voor het seizoen niet had bereikt, maar BBC Sports Editor David Bond z ei dat hij was ontslagen door zijn slechte communicatie en hoe hij om ging met spelers. Manuel Pellegrini werd daarna nieuwe manager van City. In City's eerste seizoen met Pellegrini won City de Carabao Cup en weer de Premier League. In 2014 werden ze tweede en in 2015 werden ze 5e. Maar dat is niet zo erg want City won weer met Pellegrini een Carabao Cup en naar de halve finale van de Champions League, die ze nauwelijks verloren tegen de toekomstige kampioen, Real Madrid.

Guardiola-tijdperk

Pep Guardiola, voormalig hoofdtrainer van FC Barcelona en Bayern München, werd op 1 februari 2016 bevestigd als nieuwe manager van City, en is ook nogsteeds de manager. Toen Guardiola de manager werd won City de Premier League-titel 2017 met de meeste punten in de geschiedenis van de Premier League en brak ook nog heel veel andere club- en Engelse voetbalcompetitierecords. De volgende seizoen wonnen ze weer de Premier League. In 2020 verbannde UEFA Manchester City voor twee seizoenen van Europese competities door schendingen van de UEFA Financial Fair Play Regulations. City ging toen naar het Hof van Arbitrage voor Sport die het verbod ongedaan maakte en zei dat sommige beschuldigingen onbewezen waren. In 2020, in Corona-tijd won City weer een Premier League titel, en daarna weer, en daarna nog een keer! Dat is 3 Premier League titels achter elkaar! Ze wonnen ook de Carabao Cup voor de 4e keer achterelkaar en voor de 8e keer in hun geschiedenis. De overwinning van City was de tiende Premier League en Carabao Cup titel van Guardiola's vijfjarige termijn, waarmee hij de meest succesvolle manager in de geschiedenis van de club was. En in 2020 kwamen ook ze voor het eerst in de UEFA Champions League finale tegen Chelsea, die ze 1-0 verloren. In 2021 kwamen ze in de halve finale van de Champions League, waar ze 6-5 verloren tegen Real Madrid. In februari 2023 beschuldigde dePremier League de club van meer dan 100 overtredingen van financiële regels waardoor City gedegradeerd zou kunnen worden, of erger zelfs al hun titels zou kunnen verliezen. Het seizoen 2022-2023 was het meest succesvolle seizoen van de club want ze kregen een treble van de Premier League, FA Cup en ook hun UEFA Champions League. City is de tweede Engelse club die een treble won, na Manchester United in 1998. In de Champions League scoorde Rodri éen doelpunt waardoor City de Champions League tegen Inter Milaan won.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Manchester_City&oldid=835708"