UEFA Europa League

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De UEFA Europa League, ook wel gewoon Europa League genoemd, werkt bijna hetzelfde als de Champions League. In dit artikel wordt uitgelegd hoe clubs zich kunnen kwalificeren voor de finales.

Zo werkt de Europa League

Als allereerst begin je met de kwalificatie wedstrijden. Als je 4e of 5e bent in de competitie ga je naar de derde kwalificatie wedstrijden, als je als derde eindigt ga je naar de play-offs.

Als je de kwalificatie ronde wint ga je naar de play-offs, als je die wedstrijden verliest lig je eruit. Als je in de play-offs wint ben je door en ga je naar de groepsfase. Als je in de groepsfase ook wint zit je bij de laatste 32 clubs. Win je in die wedstrijden, dan ga je door naar de laatste 16. Daarna ga je bij winst door naar de kwartfinale. Ook in de kwartfinale speel je twee keer, de doelpunten worden bij alle wedstrijden bij elkaar opgeteld (voorbeeldje: bij de eerste wedstrijd win je 1-0 en bij de tweede wedstrijd met 2-0, dan is het dus totaal 3-0). Win je in de kwartfinale, dan speel je weer twee wedstrijden in de halve finale. Win je in de halve finale, dan sta je uiteindelijk in de finale. Daar speel je maar één wedstrijd, dus daar kan maar één club winnen. Die club is dan de winnaar van de Europa League van dat seizoen en speelt nog een wedstrijd tegen de winnaar van de Champions League.

Laatste UEFA Europa League finales

De vetgedrukte clubs hebben gewonnen

Seizoen Datum Winnaar Uitslag Tegenstander Stadion, Plaats
UEFA Europa League
UEFA Europa League 2017/18 woensdag 16 mei 2018 Frankrijk Parc Olympique Lyonnais, Lyon, Frankrijk
UEFA Europa League 2016/17 woensdag 24 mei 2017 Ajax Nederland 0 - 2 Engeland Manchester United Zweden Friends Arena, Solna, Zweden
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=UEFA_Europa_League&oldid=556629"