Sluikreclame

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 11 jan 2025 om 14:15 (→‎Voorbeelden)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van sluikreclame. Op deze foto is een Amerikaanse pilote te zien die tijdens de Tweede Wereldoorlog piloten heeft getraind. Zij drinkt een flesje Coca Cola.
Een horloge dat door James Bond wordt gedragen in de film wordt later ook in echt verkocht.

Sluikreclame (ook wel product placement of brand placement) is een vorm van reclame en een techniek uit de marketing. Sluikreclame betekent dat een bedrijf reclame voert door een product opvallend plaatst in een televisieserie, film, videogame, toneelstuk, video of post op sociale media of boek.

Bij sluikreclame wordt niet duidelijk gemaakt dat het daadwerkelijk om reclame gaat. Het is dus een onbewuste vorm van reclame maken.

Voorbeelden

Om sluikreclame duidelijk te maken zijn er enkele voorbeelden:

  • In de Nederlandse soap Goede tijden, slechte tijden (GTST) op RTL4 staat bekend om zijn sluikreclame. Door de jaren heen had de soap verschillende sponsoren, waaronder Coca-Cola en Haribo. Personages dronken vaak blikjes en flesje Coca-Cola en aten snoep van Haribo. De logo's van de producten werden opvallend in beeld gezet. De flessen Coca-Cola stonden zelfs op de ontbijttafel. Ook zeiden personages soms dat ze de producten lekker vonden.
  • In de Vlaamse telenovela Milo op VTM komt sluikreclame voor. Het programma wordt gesponsord door koekjesmerk Lotus. In de kantine waar Milo werkt worden de koeken van Lotus bijvoorbeeld vaak prominent in beeld gebracht.
  • Ook de James Bond-films staan bekend om sluikreclame. Autofabrikanten betalen vele miljoenen dollars om hun auto door James Bond te laten besturen in de film. Wie wil er immers niet in dezelfde auto als James Bond rijden?

Tegenwoordig komt sluikreclame ook veel op sociale media voor. Bedrijven benaderen influencers om hun producten te promoten in hun video's. In sommige gevallen is het echter niet duidelijk dat de influencer reclame maakt. Hij/zij doet alsof het zijn/haar eigen mening is. Dat is dus sluikreclame.

Regelgeving

In Nederland is sluikreclame verboden op de publieke omroep (dus bij de NPO). Desondanks was het eerste geval van sluikreclame in Nederland bij de publieke omroep. In 1987 voerde meubelwinkel IKEA sluikreclame in de populaire televisieserie Zeg 'ns AAA. Een bank van IKEA werd prominent in beeld gebracht. IKEA drukte dezelfde bank op de voorkant van haar catalogus. Ook in België is sluikreclame nooit op de publieke omroep te zien. De publieke omroep moet immers neutraal blijven.

Op de commerciële omroep (dus RTL, SBS, VTM, etc.) is sluikreclame wel toegestaan in de meeste gevallen. Toch zijn er een paar regels: Aan het begin en einde van een televisieserie/film moet duidelijk gemaakt worden dat er sluikreclame te zien. Dat moet nog eens aan het begin en einde van reclameblokken herhaald worden. Vaak wordt dat gedaan door middel van een klein logo onder in beeld.

Influencers met meer dan 500.000 abonnees of volgers hebben in Nederland ook te maken regels voor sluikreclame. Zo moeten zij #BetaaldeSamenwerking of #ad in hun bericht zetten. Ze moeten in video's duidelijk maken dat ze gesponsord worden en moeten ook de Kijkwijzer-symbolen gebruiken. Voor video's voor kinderen gelden nog strenge regels. Zo mogen influencers geen reclame maken voor chocolade, snoep, alcohol en gokken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sluikreclame&oldid=909325"