Bidden (godsdienst)

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 17 sep 2024 om 10:24 (Categorie:De mens verwijderd; Categorie:De mens (sociologisch) toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jezus spreekt op de berg en vertelt over het bidden

Bidden is het praten met God of goden. Iedereen kan en mag bidden, het komt in ieder geloof voor en ook mensen die niet gelovig zijn kunnen bidden.

Je kunt bidden dat een ziek familielid of vriend beter wordt. Je kunt bidden om God te bedanken voor een lekkere maaltijd, een goede gezondheid, een lieve vrouw, een leuke familie. Je kunt bidden om iets te vragen, of om te danken, of om iets op te biechten wat je graag kwijt wilt.

Iedereen bidt wel eens. Daarvoor hoef je niet eens gelovig te zijn. Sommige mensen bidden bijvoorbeeld om een voldoende bij een moeilijke toets, of om de gelijkmakende goal in een belangrijke voetbalwedstrijd. Maar iedereen begrijpt dat als de voetbalclubs van beide kanten bidden om het winnende doelpunt, dat zo een gebed weinig zin heeft. Dirk Kuijt heeft als zeer gelovig christen nooit gebeden voor het winnende doelpunt. Hij bad alleen maar om de zegen van God.

Belangrijke teksten voor gebeden

Joden, christenen en moslims hebben verschillende gewoonten als het gaat om bidden.

  • Een orthodoxe jood gaat uit van een aantal teksten uit de Tora, zoals Deuteronomium 11: 18. Neem daarom de woorden van God ter harte, maak ze je eigen. Draag ze om je hand als een herinnering, bind ze om je hoofd als een geheugensteun. Daarom dragen joden tijdens het bidden een gebedsriem met een doosje met daarin enkele tekstfragmenten van de Tora om het voorhoofd en om de rechterarm (tefellin). Joden bidden gewoonlijk 3 maal per dag, eenmaal in de ochtend, eenmaal in de middag en eenmaal in de avond.
  • Christenen hebben geen vaste indeling voor het bidden. Het gebed des Heeren, ofwel het Onze Vader is het belangrijkste gebed. Er zijn geen vaste gebedstijden, maar veel christenen bidden als ze wakker worden om God te danken voor de nieuwe dag en aan het einde van de avond, waarbij de dag nog wordt overdacht. Vaak lezen ze in de loop van de dag een stukje uit de Bijbel, waar ze dan over nadenken of dingen over opschrijven. Dit moment wordt dan met een gebed ingeleid en afgesloten met een gebed. Binnen het christendom gelden echter geen verplichtingen.
  • In de islam wordt 5 maal per dag sura (hoofdstuk) 1 uit de Koran uitgesproken. Sura 1 is kort en tijdens het uitspreken (vaak gezongen) buigt een moslim voorover, gaat door de knieën en raakt met zijn voorhoofd de grond. Zo toont hij zijn onderwerping voor God (islaam betekent onderwerping). De moslim moet ervoor zorgen dat hij bidt op reine grond, dus vaak bidt hij op een tapijt. Dat tapijt ligt dan in de richting van Mekka. Moslims zijn verplicht om 5 maal per dag te bidden. Het eerste gebed bij zonsopkomst is in de zomer het lastigste, want ze moeten de wekker ervoor zetten.


In alle godsdiensten is het gebed alleen zinvol als je jezelf concentreert op God. Dus als je zit te denken aan allerlei andere dingen, dan heeft een gebed niet veel zin. Daarom bidden sommige mensen hardop, zodat de kans kleiner is dat ze afgeleid worden door allerlei gedachten. Daarom ook hebben gelovigen meestal hun ogen dicht tijdens het bidden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bidden_(godsdienst)&oldid=885777"