Algemeen Nederlands Persbureau

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 16 jun 2023 om 15:55 (Categorie:Den Haag toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algemeen Nederlands Persbureau
Algemeen Nederlands Persbureau.jpg
Het logo van het ANP
Slogan Begin met de feiten
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting 11 december 1934
Voorganger
Opheffing
Oorzaak einde
Oprichter Nederlandse Dagbladpers
Onderdeel van
Eigenaar Chris Oomen
Sleutelfiguren Martijn Bennis (algemeen directeur) & Freek Staps (hoofdredacteur)
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie World Trade Center in Den Haag
Werknemers 250
Producten ANP Perssupport (persberichten)
ANP Foto & Hollandse Hoogte (beeldmateriaal)
Sector journalistiek
Industrie
Omzet
Winst

Website
https://www.anp.nl/
Portaal Portal.svg Economie


Het Algemeen Nederlands Persbureau, afgekort ANP, is een Nederlandse persorganisatie. Chris Oomen is de eigenaar van het ANP.

De organisatie verzamelt en stuurt korte persberichten en persfoto's door naar de Nederlandse nieuwsmedia (denk aan de NOS, RTL Nieuws, Hart van Nederland van SBS6 en kranten zoals de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw).

Het ANP is vergelijkbaar met de Associated Press (AP) in de Verenigde Staten, Reuters in het Verenigd Koninkrijk, Agence France Presse (AFP) in Frankrijk, Deutsche Presse-Agentur (DPA) in Duitsland en Belga in België.

Geschiedenis

Het ANP werd in 1934 als een stichting opgericht door de Nederlandse Dagbladpers, toen de vereniging van Nederlandse kranten. Het ANP was toen nog geen bedrijf en maakte ook geen winst. Tot dan toe bestonden er nog alleen maar persbureaus van rijke ondernemers. De kranten willen met de oprichting voorkomen dat rijke ondernemers alle macht zouden hebben over het nieuws. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ANP in de gaten gehouden door de nazi's en werden alle Joodse medewerkers ontslagen.

Na de Tweede Wereldoorlog kon het ANP weer onafhankelijk zijn werk doen en ging het samenwerken met andere persbureau's in Europa. In 2001 werd het ANP een bedrijf, maar tot 2003 bleef het bedrijf wel van PCM Uitgevers (die toen Het Parool, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het Algemeen Dagblad uitgaf), de Telegraaf-mediagroep (De Telegraaf en Metro) en Wegener (regionale kranten). In 2003 kocht NPM Capital, zelf geen krantenuitgever, 70% van het bedrijf.

In 2007 verkochten de uitgevers hun volledige aandeel in het bedrijf. Voor het eerst sinds 1934 hadden nieuwsmedia zelf geen aandeel meer in het persbureau.

In 2010 werd het ANP van Veronica en in 2018 werd het zo onderdeel van Talpa. In 2021 kocht investeerder en filantroop Chris Oomen het ANP. Oomen gaf aan niet per se winst te willen maken met het ANP, maar kocht het bedrijf naar eigen zeggen om de democratie te beschermen tegen nepnieuws.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Algemeen_Nederlands_Persbureau&oldid=795372"