Estado Novo (Portugal)
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
De Estado Novo (Portugees voor Nieuwe Staat) bestond van 1933 tot 1974. In deze periode was Portugal een dictatuur onder António de Oliveira Salazar. De Estado Novo was geïnspireerd door het conservatisme, het autoritarisme en het nationalisme. De officiële ideologie van de Estado Novo was het corporatisme. Het was deels door het fascisme beïnvloedt.
Deze staatsvorm ontstond in 1933 als opvolger van de Ditadura Nacional. Dit is de naam van de militaire regering die vanaf 1926 over Portugal heerste. De Ditadura Nacional besloot dat Salazar aan de macht kwam. Hij vormde het land in 1933 om in de Estado Novo. Portugal was al tijdens de militaire regering een dictatuur, maar enkele dingen werden veranderd. Zo werden de Portugese koloniën een soort van provincies van Portugal met inspraak in het parlement. Ook de katholieke kerk opnieuw macht in Portugal. Salazar was tegen het liberalisme, het socialisme, het anti-kolonialisme en het communisme. Hoewel de Estado Novo een dictatuur was, werd als bondgenoot van het westen gezien. Zo was de Estado Novo ook onderdeel van de NAVO.
Salazar stopte met regeren in 1968, waarna Marcelo Caetano aan de macht kwam. Hoewel de Estado Novo ervoor zorgde dat Portugal rijker werd, was het nog altijd een van de armste landen in Europa. In 1974 werd de Estado Novo omvergeworpen tijdens de Asterrevolutie. Vervolgens werd Portugal omgevormd tot de democratie van vandaag de dag. De Estado Novo kan het beste vergeleken worden met de Spaanse Staat onder Francisco Franco.
Voorgeschiedenis
Portugal ging aan het begin van de 20e eeuw door onrustige periode. In 1910 kwam er een einde aan het koninkrijk Portugal, wat al eeuwenlang bestond. De monarchie werd afgeschaft en de Eerste Portugese Republiek werd gesticht. Portugal werd een democratie met veel verschillende partijen. De nieuwe republiek was geïnspireerd door de Franse Revolutie. De Portugese regering nam hierdoor wetten aan om de macht van de katholieke kerk te verkleinen. De wetten gingen zo ver dat zelfs bezittingen van de kerk werd afgenomen. Dit zorgde voor een conflict met de paus. Ondertussen had Portugal te maken met veel economische problemen. Deze bestonden al tijdens de monarchie, maar werden door de Eerste Wereldoorlog nog groter. In 1926 besloot het leger om de regering omver te werpen, waardoor de Ditadura Nacional ontstond.
De Ditadura Nacional maakte een einde aan de democratie in Portugal. Ook begon het leger liberalen, socialisten, communisten, anarchisten en democraten te vervolgen. De Ditadura Nacional kwam uiteindelijk te staan onder president Óscar Carmona. Carmona wilde Portugal omvormen in een nieuw systeem om de problemen op te lossen. Zo kreeg de katholieke kerk haar invloed grotendeels terug. Portugal werd een dictatuur met onderdrukking. Ook ging de regering nauw samenwerken met bedrijven, het corporatisme. In ruil daarvoor kregen bedrijven voordeeltjes of invloed in de regering. In 1932 kwam António de Oliveira Salazar aan de macht. Salazar had grotendeels dezelfde ideeën. In 1933 nam hij een nieuwe grondwet aan, waardoor de Estado Novo (Nieuw Staat) ontstond. Op de manier wilde hij de kritiek van katholieken wegnemen. In de Estado Novo werd de katholieke kerk opnieuw de belangrijkste religie.