Scheveningen: verschil tussen versies
k (+ namen) |
k (→Haven) |
||
Regel 30: | Regel 30: | ||
Scheveningen heeft sinds [[1903]] een eigen [[haven]]. Voor die tijd kwamen de schepen, de zogenaamde bomschuiten, op het [[strand]] aan wal. Op die manier is ook in [[1813]] [[Willem I der Nederlanden|Koning Willem I]] in [[Nederland]] aangekomen. |
Scheveningen heeft sinds [[1903]] een eigen [[haven]]. Voor die tijd kwamen de schepen, de zogenaamde bomschuiten, op het [[strand]] aan wal. Op die manier is ook in [[1813]] [[Willem I der Nederlanden|Koning Willem I]] in [[Nederland]] aangekomen. |
||
− | Tegenwoordig wordt de haven van |
+ | Tegenwoordig wordt de haven van Scheveningen onderverdeeld in drie delen: |
* De 1e haven is de oudste haven en wordt veel gebruikt voor de visserij. |
* De 1e haven is de oudste haven en wordt veel gebruikt voor de visserij. |
||
* De 2e haven is de locatie van restaurants en cafeetjes. Hier ligt vooral pleziervaart. |
* De 2e haven is de locatie van restaurants en cafeetjes. Hier ligt vooral pleziervaart. |
Versie van 22 dec 2012 08:43
Scheveningen is een badplaats in de provincie Zuid-Holland. Het hoort bij de stad Den Haag. Het dorp trekt veel dagjesmensen uit zowel Nederland als Duitsland.
Scheveningen heeft 56.000 inwoners.
Typisch Schevenings
Vroeger spreekden de mensen in Scheveningen een dialect, genaamd het 'Schevenings'. Scheveningen was vroeger namelijk erg geïsoleerd (afgesloten) van andere plaatsen. Daardoor ontwikkelde Scheveningen een eigen dialect, kledingdracht en gewoontes. Omdat er tegenwoordig ook veel niet-Scheveningers (ook wel Sudetenscheveningers of import genoemd) in Scheveningen wonen sterven het dialect en andere gewoontes uit. Nu wordt het Schevenings vooral nog door oudere mensen gesproken. Ook spreken veel mensen Nederlands met een aantal Scheveningse woorden erin. Hier wat voorbeelden:
- Brook = broek
- Ónd = hond
- Vroger = vroeger
- Meuìe = tante
- Aars = anders
- Zélui = zeelui
- weeter = water
- Garrent = garnalen
Andere weetjes over het Schevenings:
- Het Schevenings kent geen 'H'.
- In het Schevenings wordt een 'lange A' (zoals in aap) vervangen door een klank die tussen de 'A' en de 'E' in zit (aep).
- Het Schevenings lijkt erg veel op het Katwijks en op het Nederlands dat enkele eeuwen geleden werd gesproken.
Klik hier voor een woordenlijst Schevenings- Nederlands
Namen
Omdat Scheveningen zo'n hechte gemeenschap was (en is) kun je aan de achternaam al horen dat iemand uit Scheveningen komt. De bekendste achternamen zijn Spaans, Vrolijk, Toet, Den Heijer, Pronk, Taal, Bal, Den Dulk, Jol, Knoester, Korving, De Mos, De Niet, Rog, Van der Toorn, Turfboer, Tuunter, Verbaan, Van der Zwan.
Haven
Scheveningen heeft sinds 1903 een eigen haven. Voor die tijd kwamen de schepen, de zogenaamde bomschuiten, op het strand aan wal. Op die manier is ook in 1813 Koning Willem I in Nederland aangekomen.
Tegenwoordig wordt de haven van Scheveningen onderverdeeld in drie delen:
- De 1e haven is de oudste haven en wordt veel gebruikt voor de visserij.
- De 2e haven is de locatie van restaurants en cafeetjes. Hier ligt vooral pleziervaart.
- De 3e haven was vroeger een vrachthaven. Tegenwoordig wil de gemeente er woningen en hotels gaan bouwen, maar daar zijn veel mensen het niet mee eens.
Wijken
Scheveningen is een stadsdeel van Den Haag. Volgens de gemeente horen de volgende wijken bij stadsdeel Scheveningen: Scheveningen, Duindorp, Belgisch Park, Oostduinen, Westbroekpark, van Stolkpark, Zorgvliet, Geuzen- en Statenkwartier en Duinoord. De indeling die in het dagelijks leven wordt gebruikt is een beetje anders. Hier worden de wijken 'Scheveningen' en 'Belgisch Park' onderverdeeld in Schevningen-Dorp, -Haven, -Bad en Belgisch Park. Deze wijken (+ Duindorp en Oostduinen) worden meestak tot het 'echte' Scheveningen gerekend.
In de wijken van Stolkpark en Zorgvliet zitten veel ambassades. Ook zit er op de grens van Zorgvliet en het Statenkwartier het hoofdkantoor van Europol en vele andere organisaties. Deze wijken worden daarom dan ook wel de 'Internationale Zone' genoemd.
Vermaak
Er is in Scheveningen veel te doen. Veel mensen gaan er in de zomer een dagje uit, zowel uit binnen- als buitenland.
Nieuwe Boulevard
Vanaf eind 2009 is begonnen met de bouw van een nieuwe boulevard hij is af in begin Lente 2013. Onder de nieuwe boulevard ligt een haast onzichtbare dijk die Scheveningen moet beschermen tegen stormen. Op de boulevard is ook een beeldentuin met sprookjesbeelden gevestigd. Er zitten ook veel andere trekpleisters.
Sea Life
Sea Life is een groot aquarium aan de boulevard van Scheveningen. Je kunt er vissen bekijken van ver en gewoon uit de Noordzee. Sinds een tijdje zijn er ook otters en krokodillen. Het gebouw is in 2012 nog helemaal verbouwd.
Vlaggetjesdag
Vlaggetjesdag is de dag in juni wanneer de nieuwe haring in de haven wordt gebracht. Er is dan een markt aan de haven, in de Keizerstraat en in de Badhuisstraat. Ook worden er dan allemaal leuke dingen georganiseerd, optredens, spelletjes en andere evenementen. In 2009 waren er ongeveer 300.000 bezoekers.
Winkelen
In Scheveningen-Dorp liggen twee winkelstraten, de Badhuisstraat en de Keizerstraat. De Keizerstraat is de belangrijkste. Aan het eind van de Keizerstraat, aan de boulevard staat het Schevenings vissersvrouwtje. Dat is een beeld wat de mannen herdenkt die verdronken zijn op zee en hun vrouwen die toen als weduwe achter bleven. Bij de Badhuisstraat staat de bibliotheek en het stadsdeelkantoor. Verder ligt vlakbij de boulevard de Palace-Promenade, een winkelcentrum met veel kledingwinkels. Tegenover de 'Palace' staat de bioscoop en het casino.
In het Statenkwartier ligt de chique Frederik-Henderiklaan, door de lokale bevolking meestal 'de Fred' of 'de Laan' genoemd. In 2012 was deze laan uitgeroepntot het leukste winkelgebied an Nederland. Op de Fred zitten veel winkels. Zelfs de koningin winkelt hier wel eens.
Madurodam
Op de grens van Scheveningen en Den Haag ligt Madurodam. Daar zie je mooie en bekende gebouwen uit heel Nederland in het klein. In 2012 is Madurodam nog helemaal gerenoveerd. Koningin Beatrix was ooit de burgemeester van dit ministadje. Tegenwoordig is dat een scholier uit Den Haag. Op dit moment (2012) is het Alea Kielstra.