Scheveningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Kurhaus. Het bekendste hotel van de badplaats

Scheveningen is een badplaats in de provincie Zuid-Holland. Het hoort bij de stad Den Haag. Het dorp trekt veel dagjesmensen uit zowel Nederland als Duitsland.

Scheveningen heeft 56.000 inwoners.

Typisch Schevenings

De vuurtoren

Vroeger spraken de mensen in Scheveningen een dialect, genaamd het 'Schevenings'. Scheveningen was vroeger namelijk erg geïsoleerd (afgesloten) van andere plaatsen. Daardoor ontwikkelde Scheveningen een eigen dialect, kledingdracht en gewoontes. Omdat er tegenwoordig ook veel niet-Scheveningers (ook wel Sudetenscheveningers of import genoemd) in Scheveningen wonen, sterven het dialect en andere gewoontes uit. Nu wordt het Schevenings vooral nog door oudere mensen gesproken. Ook spreken veel mensen Nederlands met een aantal Scheveningse woorden erin. Hier wat voorbeelden:

 • Brook = broek
 • 'Ond = hond
 • Vroger = vroeger
 • Meuie = tante
 • Aars = anders
 • Kerrek = Kerk
 • Zê = Zee
 • Wæter = water
 • Garrent = garnalen

Andere weetjes over het Schevenings:

 • Het Schevenings kent geen 'H'.
 • In het Schevenings wordt een 'lange A' (zoals in aap) vervangen door een klank die tussen de 'A' en de 'E' in zit (æp).
 • Het Schevenings lijkt erg veel op het Katwijks en op het Nederlands dat enkele eeuwen geleden werd gesproken.

Klik hier voor een woordenlijst Schevenings- Nederlands

Namen

De vlag van Scheveningen

Omdat Scheveningen zo'n hechte gemeenschap was (en is) kun je aan de achternaam al horen dat iemand uit Scheveningen komt. De bekendste achternamen zijn Spaans, Vrolijk, Toet, Den Heijer, Pronk, Taal, Bal, Den Dulk, Jol, Knoester, Korving, De Mos, De Niet, Rog, Van der Toorn, Turfboer, Verbaan, Van der Zwan en Van der Harst.

Strand

Wat zou Scheveningen zijn zonder strand? Weinig tot niets waarschijnlijk. Het strand van Scheveningen is het drukst bezochte strand van Nederland. Op tropische dagen komen honderdduizenden mensen op de in totaal dertien kilometer lange zandvlakte af. Die laten een enorme berg afval achter: wel 100 kuub (kubieke meter) per dag. Weliswaar verdwijnt 80% keurig in de prullenbak, maar er blijft nog genoeg over.

Een team van veertien man staat iedere nacht paraat met een wagenpark van zes speciaal ontworpen schoonmaakmachines om de strijd met het afval aan te gaan. Dat kost 18.000 euro per dag!

Haven

Scheveningen heeft sinds 1903 een eigen haven. Voor die tijd kwamen de schepen, de zogenaamde bomschuiten, op het strand aan wal. Op die manier is ook in 1813 Koning Willem I in Nederland aangekomen.

Tegenwoordig wordt de haven van Scheveningen onderverdeeld in drie delen:

 • De 1e haven is de oudste haven en wordt veel gebruikt voor de visserij.
 • De 2e haven is de locatie van restaurants en cafeetjes. Hier ligt vooral pleziervaart.
 • De 3e haven was vroeger een vrachthaven. Tegenwoordig wil de gemeente er woningen en hotels gaan bouwen, maar daar zijn veel mensen het niet mee eens.
De pier vanaf de boulevard

Wijken

Scheveningen is een stadsdeel van Den Haag. Volgens de gemeente horen de volgende wijken bij stadsdeel Scheveningen: Scheveningen, Duindorp, Belgisch Park, Oostduinen, Westbroekpark, van Stolkpark, Zorgvliet, Geuzen- en Statenkwartier en Duinoord. De indeling die in het dagelijks leven wordt gebruikt is een beetje anders. Hier worden de wijken 'Scheveningen' en 'Belgisch Park' onderverdeeld in Scheveningen-Dorp, -Haven, -Bad en Belgisch Park.

In de wijken van Stolkpark en Zorgvliet zitten veel ambassades. Ook zit er op de grens van Zorgvliet en het Statenkwartier het hoofdkantoor van Europol en vele andere organisaties. Deze wijken worden daarom dan ook wel de 'Internationale Zone' genoemd.

Vermaak

Er is in Scheveningen veel te doen. Veel mensen gaan er in de zomer een dagje uit, zowel uit binnen- als buitenland.

Nieuwe Boulevard

Vanaf eind 2009 is begonnen met de bouw van een nieuwe boulevard die is afgemaakt in begin Lente 2013. Onder de nieuwe boulevard ligt een haast onzichtbare dijk die Scheveningen moet beschermen tegen stormen. Op de boulevard is ook een beeldentuin met sprookjesbeelden gevestigd. Er zitten ook veel andere trekpleisters.

Sea Life

Sea Life is een groot aquarium aan de boulevard van Scheveningen. Je kunt er vissen bekijken van ver en gewoon uit de Noordzee. Sinds een tijdje zijn er ook otters en krokodillen. Het gebouw is in 2012 nog helemaal verbouwd.

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag is de dag in juni wanneer de nieuwe haring de haven in wordt gebracht. Er is dan een markt aan de haven, in de Keizerstraat en in de Badhuisstraat. Ook worden er dan allemaal leuke dingen georganiseerd, zoals optredens, spelletjes en andere evenementen. In 2009 waren er ongeveer 300.000 bezoekers.

Winkelen

In Scheveningen-Dorp liggen twee winkelstraten, de Badhuisstraat en de Keizerstraat. De Keizerstraat is de belangrijkste. Aan het eind van de Keizerstraat, aan de boulevard staat het Schevenings vissersvrouwtje. Dat is een beeld wat de mannen herdenkt die verdronken zijn op zee en hun vrouwen die toen als weduwe achter bleven. Ook staat er een oude veertiende eeuwse kerk genaamd de Oude Kerk. Bij de Badhuisstraat staat de bibliotheek en het stadsdeelkantoor. Verder ligt vlakbij de boulevard de Palace-Promenade, een winkelcentrum met veel kledingwinkels. Tegenover de 'Palace' staat de bioscoop en het casino.

In het Statenkwartier ligt de chique Frederik-Henderiklaan, door de lokale bevolking meestal 'de Fred' of 'de Laan' genoemd. In 2012 is deze laan uitgeroepen tot het leukste winkelgebied van Nederland. Op de Fred zitten veel winkels. Zelfs prinses Beatrix winkelt hier wel eens.

Madurodam

Op de grens van Scheveningen en Den Haag ligt Madurodam. Daar zie je mooie en bekende gebouwen uit heel Nederland in het klein. In 2012 is Madurodam nog helemaal gerenoveerd. Koningin Beatrix was ooit de burgemeester van dit ministadje. Tegenwoordig is dat elk jaar een andere scholier uit Den Haag.

Panorama vanaf de Pier.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Scheveningen&oldid=698378"