Bewoonbare zone: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:PIA21424 - The TRAPPIST-1 Habitable Zone.jpg|thumb|350x350px|Op de planeten binnen het groene gebied is leven mogelijk. Planeten in het rode gedeelte zijn te heet (die liggen te dicht bij de ster) en planeten in het blauwe gedeelte zijn te koud (die liggen te ver van de ster af). In de afbeelding onder zie je dat er leven mogelijk is op Aarde en Mars (en misschien nét op Venus). Op de afbeelding boven zie je een ander [[planetenstelsel]]. Planeten e, f en g liggen daar binnen de bewoonbare zone.|alt=]]
+
[[Bestand:PIA21424 - The TRAPPIST-1 Habitable Zone.jpg|thumb|350x350px|Op de planeten binnen het groene gebied is leven mogelijk. Planeten in het rode gedeelte zijn te heet (die liggen te dicht bij de ster) en planeten in het blauwe gedeelte zijn te koud (die liggen te ver van de ster af). |alt=]]
   
De '''bewoonbare zone''' is binnen een [[planetenstelsel]] het gebied (de [[zone]]) waar leven mogelijk is zoals bij de [[Aarde (planeet)|Aarde]]. Een belangrijke [[voorwaarde]] is dat er [[water]] is en dat de [[temperatuur]] op de [[planeet]] tussen de 0 en 100 graden Celsius ligt (want dan is water [[vloeibaar]] in plaats van dat het [[IJs (materie)|ijs]] is of [[waterdamp]]).
+
De '''bewoonbare zone''' of '''leefbare zone''' is binnen een [[planetenstelsel]] het gebied (de [[zone]]) waar leven mogelijk is, zoals bij de [[Aarde (planeet)|Aarde]]. Daarbij wordt gekeken naar de afstand tot de [[Ster (hemellichaam)|ster]] van dat planetenstelsel. Hoe verder een planeet van de ster afstaat hoe kouder het is en hoe dichterbij de ster hoe warmer. In de bewoonbare zone staat een [[planeet]] op een dusdanige afstand tot de ster, zodat de tempratuur tussen de 0 en 100 graden ligt. Daardoor kan water niet [[bevriezen]] of [[verdampen]] en is het dus [[vloeibaar]], waardoor leven, zoals we dat op aarde kennen, mogelijk zou kunnen zijn. Maar dat betekent niet dat de planeet in de bewoonbare zone ook daadwerkelijk geschikt is om op te leven. Zo zijn [[koolstof]], [[waterstof]], [[zuurstof]], [[stikstof]], [[zwavel]] en [[fosfor]] naast water ook belangrijke elementen voor een leefbare planeet.
  +
  +
In ons [[zonnestelsel]] vallen alleen de Aarde en [[Mars (planeet)|Mars]] in de bewoonbare zone. Onderzoekers bestuderen ook [[exoplaneten]], die binnen de bewoonbare zone vallen. Exoplanten zijn planeten die draaien om een andere ster dan de Zon.
  +
  +
== Kepler-22b ==
  +
'''Kepler-22b''' is een [[Exoplaneet|planeet]] rond de ster [[Kepler-22]] op 638 [[lichtjaar]] afstand van de [[Aarde (planeet)|Aarde]]. Dat betekent dat het licht 638 jaar erover doet om de Aarde te bereiken. Het is een van de 44 exoplaneten die in de bewoonbare zone liggen. De planeet werd ontdekt op 5 december 2011 door NASA
  +
  +
== Zie ook ==
  +
* [[Mogelijk bewoonbare planeten]]
   
 
[[Categorie:Astronomie]]
 
[[Categorie:Astronomie]]

Huidige versie van 11 jun 2024 om 18:19

Op de planeten binnen het groene gebied is leven mogelijk. Planeten in het rode gedeelte zijn te heet (die liggen te dicht bij de ster) en planeten in het blauwe gedeelte zijn te koud (die liggen te ver van de ster af).

De bewoonbare zone of leefbare zone is binnen een planetenstelsel het gebied (de zone) waar leven mogelijk is, zoals bij de Aarde. Daarbij wordt gekeken naar de afstand tot de ster van dat planetenstelsel. Hoe verder een planeet van de ster afstaat hoe kouder het is en hoe dichterbij de ster hoe warmer. In de bewoonbare zone staat een planeet op een dusdanige afstand tot de ster, zodat de tempratuur tussen de 0 en 100 graden ligt. Daardoor kan water niet bevriezen of verdampen en is het dus vloeibaar, waardoor leven, zoals we dat op aarde kennen, mogelijk zou kunnen zijn. Maar dat betekent niet dat de planeet in de bewoonbare zone ook daadwerkelijk geschikt is om op te leven. Zo zijn koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, zwavel en fosfor naast water ook belangrijke elementen voor een leefbare planeet.

In ons zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de bewoonbare zone. Onderzoekers bestuderen ook exoplaneten, die binnen de bewoonbare zone vallen. Exoplanten zijn planeten die draaien om een andere ster dan de Zon.

Kepler-22b

Kepler-22b is een planeet rond de ster Kepler-22 op 638 lichtjaar afstand van de Aarde. Dat betekent dat het licht 638 jaar erover doet om de Aarde te bereiken. Het is een van de 44 exoplaneten die in de bewoonbare zone liggen. De planeet werd ontdekt op 5 december 2011 door NASA

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bewoonbare_zone&oldid=868315"