Big Ben: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k (Link naar doorverwijspagina Roos gewijzigd in Roos (bloem) met DisamAssist)
 
(43 tussenliggende versies door 19 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:bigben.jpg|right|thumb|Big Ben]]
+
[[File:Big_Ben_2007-1.jpg|right|300px|thumb|De Big Ben vanaf de overkant van de [[Theems]]]]
De Big Ben is de de klokkentoren van het [[Westminster Palace]].
+
[[File:Palace_of_Westminster,_London_-_Feb_2007.jpg|right|300px|thumb|Het [[Palace of Westminster]] met de Big Ben helemaal rechts]]
 +
De '''Big Ben''' is de naam van de grote klok in de klokkentoren van het [[Palace of Westminster]] in [[Londen]]. De klokkentoren zelf wordt vaak de Big Ben genoemd, maar eigenlijk is dit fout. Big Ben is alleen de naam van de grootste klok in de toren. De toren zelf wordt de ''Elizabeth Tower'' genoemd naar koningin [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk|Elizabeth II]]. Vóór 2012 heette de toren simpelweg ''Clock Tower'' (klokkentoren). Desondanks wordt de naam Big Ben vaak gebruikt om de gehele toren aan te duiden.  
  
Het gaat om de klok die heel erg groot (Big) is.
+
De klokkentoren werd gebouwd in 1859 en is ontworpen door [[Augustus Pugin]]. Na een grote brand in het Palace of Westminster in 1834 moest het gebouw opnieuw gebouwd worden. De Big Ben werd aan het ontwerp toegevoegd en was het laatste deel van het gebouw dat gebouwd werd. Toen de klokkentoren geopend werd, was het de hoogste klokkentoren ter wereld. De toren is 96 meter hoog en heeft op alle vier de zijden een wijzerplaat. De klokkentoren kreeg vrij snel de naam "Big Ben". Deze klok is waarschijnlijk vernoemd naar politicus [[Benjamin Hall]] of naar de bokser [[Benjamin Caunt]].  
  
 +
Doorgaans luidt de grote klok in de toren elk uur, terwijl ieder kwartier de kleine klokken te horen zijn. Big Ben is uitgegroeid tot een van de bekendste monumenten van Londen. Ook is het uitgegroeid tot het symbool van de stad. Tussen 2017 en 2022 werd de klokkentoren gerenoveerd, waardoor hij vijf jaar lang zit stond en in de steigers stond.
  
[[Categorie:Engeland]]
+
==Geschiedenis==
 +
===Ontstaan en bouw===
 +
[[File:Big-ben-1858.jpg|right|300px|thumb|De Big Ben in 1858]]
 +
[[File:Houses_of_Parliament_and_Big_Ben,_James_Henderson_postcard,_sent_1918_02.jpg|right|300px|thumb|De Big Ben op een [[postkaart]] uit 1918]]
 +
Op 16 oktober 1834 brak er een grote brand uit in het Palace of Westminster. Hierbij brandde bijna het volledige gebouw af. Het Britse parlement besloot vervolgens een nieuw gebouw te laten bouwen. Dit werd ontworpen door [[Charles Barry]]. Hij werd geholpen door verschillende architecten, waaronder [[Augustus Pugin]]. Pugin had ook enige ontworpen gemaakt voor het nieuwe gebouw. Hij plande een grote klokkentoren. Zijn ontwerpen zijn later uitgewerkt door Barry.
 +
 
 +
In 1834 werd begonnen met de bouw van de toren en was pas af in 1859. Pugin heeft de toren nooit gezien, aangezien hij overleed in 1852. Hiervoor had Pugin al te maken met een slechte gezondheid, waardoor Barry veel van het werk overnam. Hoewel de toren tegenwoordig de bekendste toren van het paleis is, was dit oorspronkelijk niet de bedoeling. De [[Victoria Tower]] aan de andere kant van het gebouw zou eigenlijk de meest bekende toren moeten zijn. Daarom is hier veel meer werk aan besteed en is de Victoria Tower iets hoger.
 +
 
 +
===Naam===
 +
Na de opening werd de toren door journalisten ''St. Stephen's Tower'' genoemd. Veel journalisten noemde namelijk nieuws uit het [[Lagerhuis (Verenigd Koninkrijk)|Lagerhuis]] "nieuws van St. Stephens". Het Palace of Westminster heeft overigens wel een "St. Stephen's Entrance"; een van de ingangen van het paleis. Hierboven is een klein torentje te vinden, wat dezelfde naam heeft. De klokkentoren werd daarom gewoon "Clock Tower" genoemd, maar veel Britten noemden de toren toch "Big Ben".
 +
 
 +
Tijdens het diamanten jubileum van koningin [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk|Elizabeth II]] maakte premier [[David Cameron]] bekend dat de toren hernoemd zou worden "Elizabeth Tower". Op 12 september 2012 werd de naam officieel veranderd, aangezien de koningin 60 jaar op de troon zat.
 +
 
 +
===Incidenten===
 +
[[File:Cleaning_Ben_(108180659).jpeg|left|300px|thumb|Een van de wijzerplaten wordt schoongemaakt.]]
 +
Tijdens de geschiedenis van de toren heeft de klok vrijwel altijd geklonken. Toch is de klok een aantal stil komen te staan. In 1878 moest de klok stil worden gezet vanwege de zware sneeuwval. De sneeuw was te zwaar voor de wijzers, waardoor deze dreigden stuk te gaan. In 1900, 1927, 1928, 1945, 1955, 1962 en 1968 moest de klok een paar uur worden stilgezet vanwege de sneeuw. In 2005 werd de klok juist stilgezet vanwege de hitte.
 +
 
 +
Tussen 1877 en 1878 werd de klok drie weken stilgezet voor onderhoud en schoonmaak. In 1934, 1936, 1997, 2005, 2007 en 2015 werd de klok weer enige tijd stilgezet om de klok bij te stellen, te repareren of te onderhouden. Tussen 2017 en 2022 werd de klok grotendeels stilgezet vanwege groot onderhoud aan de toren. Dit de langste periode waarin de klok stilstond.
 +
 
 +
Vanwege de [[Eerste Wereldoorlog]] stond de klok stil tussen 1916 en 1918. Er bestond namelijk de angst dat Duitse [[zeppelin]]s de toren zouden gebruiken voor een aanval op Londen. In Londen stonden alle lichten 's avonds en 's nachts uit, waardoor de Duitse zeppelins niet konden zien of ze in Londen waren. Hierdoor werd het erg moeilijk voor de Duitsers om aan te vallen.
 +
 
 +
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] bleef de klokkentoren daarentegen gewoon aanstaan. Enkel de lichten werden 's nachts uitgezet, maar de klokken bleven tijdens de nacht te horen.
 +
 
 +
===Renovatie in 2017===
 +
[[Bestand:Big Ben Scaffolding 2017.jpg|right|300px|thumb|De steigers rondom Big Ben in 2017]]
 +
Op 21 augustus 2017 werd de Big Ben stilgezet vanwege een grote [[renovatie]] van de klokkentoren. Net als het Palace of Westminister had de Big Ben veel achterstallig onderhoud. Hierdoor dreigde de klok zelfs vast te lopen, aangezien het systeem achter de toren nog uit 1858 kwam. Ook was het gebouw zelf in slechte staat. Om de renovatie goed uit te voeren werd de klok volledig stilgezet. Hierop kwam veel kritiek van parlementsleden en premier [[Theresa May]]. Uiteindelijk werd besloten om de bellen met belangrijke evenementen te laten luiden door middel van een elektrische motor. Ook was altijd een van de vier wijzerplaten te zien onder de steigers.
 +
 
 +
De kosten voor de renovatie zouden oorspronkelijk 29 miljoen [[Britse pond]] zijn. Dit werd uiteindelijk verdubbeld naar 69 miljoen pond. Tijdens de verbouwing stegen de kosten verder naar 80 miljoen pond. De reden was dat er tijdens de verbouwing veel [[asbest]] en loden verf gevonden werd. Aangezien dit beide giftig is, moest dit verwijderd worden. Daarnaast bleek veel glas in de wijzerplaten gebroken te zijn, waardoor dit vervangen moest worden. Bij de verbouwing werd ook een [[lift]] geïnstalleerd en kwam er een wasruimte met stromend water. Daarnaast werden alle lichten vervangen door energiezuinige [[LED]]-lampen. De kleuren van de wijzerplaten werden ook weer hersteld naar de oorspronkelijke tinten.
 +
 
 +
In december 2021 luidde de toren voor de eerste keer weer in 4 jaar. Hierna werden in april 2022 de steigers weggehaald.
 +
 
 +
==Beschrijving==
 +
===Buitenkant===
 +
[[File:Big_ben_london_bs.jpg|right|300px|thumb|De Elizabeth Tower met parkje aan de voorkant]]
 +
Big Ben is 96 meter hoog en gebouwd in dezelfde stijl als het Palace of Westminister. Deze stijl wordt de [[neogotiek]] genoemd en was in de 19e eeuw erg populair. De Big Ben lijkt hierdoor erg op middeleeuwse gebouwen. Toch is de klokkentoren een stuk moderner dan het lijkt. Van bovenaf gezien is de klokkentoren een vierkant van 12,2 meter aan elke kant. Het gebouw is gemaakt van [[kalksteen]].
 +
 
 +
Boven de wijzerplaten en op het kleine torentje op het dak zijn 52 wapenschilden te maken. Deze tonen steeds de vier landen waaruit het Verenigd Koninkrijk toentertijd bestond. Dit zijn een [[Roos (bloem)|roos]] voor [[Engeland]], een [[distel]] voor [[Schotland]], bloeiende [[prei]] voor [[Wales]] en een [[shamrock]] voor [[Ierland]]. Tijdens de bouw van de toren behoorde heel Ierland nog tot het Verenigd Koninkrijk. Pas in 1922 verkreeg Ierland onafhankelijk, maar de wapenschilden zijn nooit aangepast.
 +
 
 +
Het kleine torentje op het dak wordt de ''Ayrton Light'' genoemd. Dit torentje werd toegevoegd in 1873. Vanuit dit torentje komt licht als het Lagerhuis in vergadering is tijdens de avond of nacht. Het licht was gericht op [[Buckingham Palace]], zodat toenmalig koningin [[Victoria van het Verenigd Koninkrijk|Victoria]] wist of het parlement vergaderde. Er was toentertijd namelijk nog geen telefoonverbinding. Hoewel er tegenwoordig betere manieren zijn voor de Britse koning(in) om dit te weten, besloot men dit te blijven doen als [[traditie]]. Hierdoor komt nog steeds nu en dan licht uit de Ayrton Light.
 +
 
 +
===Wijzerplaten===
 +
De wijzerplaten van de toren zijn geïnspireerd door de klokkenmaker [[Benjamin Lewis Vulliamy]]. Iedere wijzerplaat heeft een [[diameter]] van 6,9 meter. Deze wijzerplaten bestaan uit een soort van [[glas-in-lood]], maar dan met ijzer en wit glas. De wijzerplaten hebben er 324 stukken glas van verschillende grootte. Sinds 1871 worden deze wijzerplaten 's nachts verlicht. Oorspronkelijk was dit door middel van gaslampen. In de vroege 20e eeuw werden deze vervangen door elektriciteit.
 +
 
 +
Onder alle klokken staat in het [[Latijn]] de spreuk "DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM". Dit betekent "Oh God, behoedt onze koningin Victoria de Eerste".
 +
 
 +
===Binnenkant===
 +
[[File:Rear_of_Big_Ben_clock_face.jpg|left|300px|thumb|De binnenkant van de Big Ben achter de wijzerplaat]]
 +
Aan de binnenkant van de toren bevindt zich het mechanisme voor de klok. De klok staat bekend voor zijn precisie en betrouwbaarheid. Dit komt doordat de Big Ben altijd de juiste tijd aangeeft tot op de seconde. Het mechanisme is ontworpen door [[Edmund Beckett Denison]] en [[George Airy]]. Het is gemaakt door Edward John Dent. Toen hij overleed in 1853 werd dit werk overgenomen door zijn stiefzoon. Het maken van het mechanisme was lastig, aangezien de toren nog niet af was. Ook was er toentertijd geen elektriciteit, waardoor de klok volledig op [[zwaartekracht]] werkt.
 +
 
 +
Mocht de klok iets afwijken kan men bovenin een muntstuk van 1 [[penny]] (1 cent) leggen op speciale plaats. Hierdoor gaat de klok iets langzamer of sneller lopen. Mocht de klok dus bijvoorbeeld 2 seconde achterlopen, kan men dit gebruiken om de klok bij te stellen. Drie keer per week wordt de klok met de hand opgewonden. Dit opwinden duurt anderhalf uur. De klok heeft een speciale "Keeper of the Clock" die de klok dagelijks inspecteert. In geval van nood is er ook een team van klokkenmakers aanwezig.
 +
 
 +
==Klokken==
 +
===Grote Klok===
 +
[[File:Big_Ben_2001-06-27.jpg|right|300px|thumb|De Big Ben]]
 +
De grootste klok in de klokkentoren wordt ''Big Ben'' of ''Great Bell'' genoemd. De klok werd gemaakt op 6 augustus 1856 en weegt 16 ton. Oorspronkelijk zou de bel vernoemd worden naar koningin Victoria, maar tijdens een debat in het parlement werd de naam "Big Ben" bedacht. Bij het maken van de klok ontstonden veel problemen. Nog voordat de klokkentoren af was, brak de bel tijdens het testen. Hierdoor moest de bel opnieuw gemaakt worden. De huidige bel kreeg ook een scheur een paar maanden na het ophangen. Eerst wilde men de scheur herstellen, maar dit is nooit gebeurd. Hierdoor heeft de Big Ben een uniek geluid, wat veel mensen mooi vinden.
 +
 
 +
Sinds 2007 is er een nieuwe installatie voor het luiden van de klok.
 +
 
 +
===Andere klokken===
 +
[[File:Westminster_Quarters.png|right|300px|thumb|De verschillende deuntjes per uur]]
 +
Naast de Big Ben zijn er nog vier kleinere klokken te vinden. Deze klokken worden gebruikt voor de kwartieren en het ondersteunen van de Big Ben. De kleine klokken hebben geen namen, maar nummers. Dit zijn G#, F#, E en B. Deze nummers verwijzen naar de muziek die ze maken.
 +
 
 +
=== Geluid ===
 +
Wil je de Big Ben eens horen luiden? Bekijk dan dit filmpje op [[YouTube]]: https://www.youtube.com/watch?v=E9wWBjnaEck.
 +
 
 +
==Galerij==
 +
<gallery>
 +
File:빅벤.jpg|Bij nacht
 +
File:Big_Ben_2011.jpg
 +
File:2015_Klucze_z_breloczkiem.jpg|Big Ben als een [[sleutelhanger]]
 +
File:Big_Ben_and_Houses_of_Parliament_in_Miniland,_Legoland_Windsor.JPG|Big Ben gemaakt van [[LEGO]]
 +
File:Elizabeth_Tower,_London_SW1_-_geograph.org.uk_-_3513652.jpg
 +
</gallery>
 +
 
 +
 
 +
[[en:Big Ben]]
 +
[[Categorie:Londen]]

Huidige versie van 17 aug 2024 om 20:23

De Big Ben vanaf de overkant van de Theems
Het Palace of Westminster met de Big Ben helemaal rechts

De Big Ben is de naam van de grote klok in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen. De klokkentoren zelf wordt vaak de Big Ben genoemd, maar eigenlijk is dit fout. Big Ben is alleen de naam van de grootste klok in de toren. De toren zelf wordt de Elizabeth Tower genoemd naar koningin Elizabeth II. Vóór 2012 heette de toren simpelweg Clock Tower (klokkentoren). Desondanks wordt de naam Big Ben vaak gebruikt om de gehele toren aan te duiden.

De klokkentoren werd gebouwd in 1859 en is ontworpen door Augustus Pugin. Na een grote brand in het Palace of Westminster in 1834 moest het gebouw opnieuw gebouwd worden. De Big Ben werd aan het ontwerp toegevoegd en was het laatste deel van het gebouw dat gebouwd werd. Toen de klokkentoren geopend werd, was het de hoogste klokkentoren ter wereld. De toren is 96 meter hoog en heeft op alle vier de zijden een wijzerplaat. De klokkentoren kreeg vrij snel de naam "Big Ben". Deze klok is waarschijnlijk vernoemd naar politicus Benjamin Hall of naar de bokser Benjamin Caunt.

Doorgaans luidt de grote klok in de toren elk uur, terwijl ieder kwartier de kleine klokken te horen zijn. Big Ben is uitgegroeid tot een van de bekendste monumenten van Londen. Ook is het uitgegroeid tot het symbool van de stad. Tussen 2017 en 2022 werd de klokkentoren gerenoveerd, waardoor hij vijf jaar lang zit stond en in de steigers stond.

Geschiedenis

Ontstaan en bouw

De Big Ben in 1858
De Big Ben op een postkaart uit 1918

Op 16 oktober 1834 brak er een grote brand uit in het Palace of Westminster. Hierbij brandde bijna het volledige gebouw af. Het Britse parlement besloot vervolgens een nieuw gebouw te laten bouwen. Dit werd ontworpen door Charles Barry. Hij werd geholpen door verschillende architecten, waaronder Augustus Pugin. Pugin had ook enige ontworpen gemaakt voor het nieuwe gebouw. Hij plande een grote klokkentoren. Zijn ontwerpen zijn later uitgewerkt door Barry.

In 1834 werd begonnen met de bouw van de toren en was pas af in 1859. Pugin heeft de toren nooit gezien, aangezien hij overleed in 1852. Hiervoor had Pugin al te maken met een slechte gezondheid, waardoor Barry veel van het werk overnam. Hoewel de toren tegenwoordig de bekendste toren van het paleis is, was dit oorspronkelijk niet de bedoeling. De Victoria Tower aan de andere kant van het gebouw zou eigenlijk de meest bekende toren moeten zijn. Daarom is hier veel meer werk aan besteed en is de Victoria Tower iets hoger.

Naam

Na de opening werd de toren door journalisten St. Stephen's Tower genoemd. Veel journalisten noemde namelijk nieuws uit het Lagerhuis "nieuws van St. Stephens". Het Palace of Westminster heeft overigens wel een "St. Stephen's Entrance"; een van de ingangen van het paleis. Hierboven is een klein torentje te vinden, wat dezelfde naam heeft. De klokkentoren werd daarom gewoon "Clock Tower" genoemd, maar veel Britten noemden de toren toch "Big Ben".

Tijdens het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II maakte premier David Cameron bekend dat de toren hernoemd zou worden "Elizabeth Tower". Op 12 september 2012 werd de naam officieel veranderd, aangezien de koningin 60 jaar op de troon zat.

Incidenten

Een van de wijzerplaten wordt schoongemaakt.

Tijdens de geschiedenis van de toren heeft de klok vrijwel altijd geklonken. Toch is de klok een aantal stil komen te staan. In 1878 moest de klok stil worden gezet vanwege de zware sneeuwval. De sneeuw was te zwaar voor de wijzers, waardoor deze dreigden stuk te gaan. In 1900, 1927, 1928, 1945, 1955, 1962 en 1968 moest de klok een paar uur worden stilgezet vanwege de sneeuw. In 2005 werd de klok juist stilgezet vanwege de hitte.

Tussen 1877 en 1878 werd de klok drie weken stilgezet voor onderhoud en schoonmaak. In 1934, 1936, 1997, 2005, 2007 en 2015 werd de klok weer enige tijd stilgezet om de klok bij te stellen, te repareren of te onderhouden. Tussen 2017 en 2022 werd de klok grotendeels stilgezet vanwege groot onderhoud aan de toren. Dit de langste periode waarin de klok stilstond.

Vanwege de Eerste Wereldoorlog stond de klok stil tussen 1916 en 1918. Er bestond namelijk de angst dat Duitse zeppelins de toren zouden gebruiken voor een aanval op Londen. In Londen stonden alle lichten 's avonds en 's nachts uit, waardoor de Duitse zeppelins niet konden zien of ze in Londen waren. Hierdoor werd het erg moeilijk voor de Duitsers om aan te vallen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de klokkentoren daarentegen gewoon aanstaan. Enkel de lichten werden 's nachts uitgezet, maar de klokken bleven tijdens de nacht te horen.

Renovatie in 2017

De steigers rondom Big Ben in 2017

Op 21 augustus 2017 werd de Big Ben stilgezet vanwege een grote renovatie van de klokkentoren. Net als het Palace of Westminister had de Big Ben veel achterstallig onderhoud. Hierdoor dreigde de klok zelfs vast te lopen, aangezien het systeem achter de toren nog uit 1858 kwam. Ook was het gebouw zelf in slechte staat. Om de renovatie goed uit te voeren werd de klok volledig stilgezet. Hierop kwam veel kritiek van parlementsleden en premier Theresa May. Uiteindelijk werd besloten om de bellen met belangrijke evenementen te laten luiden door middel van een elektrische motor. Ook was altijd een van de vier wijzerplaten te zien onder de steigers.

De kosten voor de renovatie zouden oorspronkelijk 29 miljoen Britse pond zijn. Dit werd uiteindelijk verdubbeld naar 69 miljoen pond. Tijdens de verbouwing stegen de kosten verder naar 80 miljoen pond. De reden was dat er tijdens de verbouwing veel asbest en loden verf gevonden werd. Aangezien dit beide giftig is, moest dit verwijderd worden. Daarnaast bleek veel glas in de wijzerplaten gebroken te zijn, waardoor dit vervangen moest worden. Bij de verbouwing werd ook een lift geïnstalleerd en kwam er een wasruimte met stromend water. Daarnaast werden alle lichten vervangen door energiezuinige LED-lampen. De kleuren van de wijzerplaten werden ook weer hersteld naar de oorspronkelijke tinten.

In december 2021 luidde de toren voor de eerste keer weer in 4 jaar. Hierna werden in april 2022 de steigers weggehaald.

Beschrijving

Buitenkant

De Elizabeth Tower met parkje aan de voorkant

Big Ben is 96 meter hoog en gebouwd in dezelfde stijl als het Palace of Westminister. Deze stijl wordt de neogotiek genoemd en was in de 19e eeuw erg populair. De Big Ben lijkt hierdoor erg op middeleeuwse gebouwen. Toch is de klokkentoren een stuk moderner dan het lijkt. Van bovenaf gezien is de klokkentoren een vierkant van 12,2 meter aan elke kant. Het gebouw is gemaakt van kalksteen.

Boven de wijzerplaten en op het kleine torentje op het dak zijn 52 wapenschilden te maken. Deze tonen steeds de vier landen waaruit het Verenigd Koninkrijk toentertijd bestond. Dit zijn een roos voor Engeland, een distel voor Schotland, bloeiende prei voor Wales en een shamrock voor Ierland. Tijdens de bouw van de toren behoorde heel Ierland nog tot het Verenigd Koninkrijk. Pas in 1922 verkreeg Ierland onafhankelijk, maar de wapenschilden zijn nooit aangepast.

Het kleine torentje op het dak wordt de Ayrton Light genoemd. Dit torentje werd toegevoegd in 1873. Vanuit dit torentje komt licht als het Lagerhuis in vergadering is tijdens de avond of nacht. Het licht was gericht op Buckingham Palace, zodat toenmalig koningin Victoria wist of het parlement vergaderde. Er was toentertijd namelijk nog geen telefoonverbinding. Hoewel er tegenwoordig betere manieren zijn voor de Britse koning(in) om dit te weten, besloot men dit te blijven doen als traditie. Hierdoor komt nog steeds nu en dan licht uit de Ayrton Light.

Wijzerplaten

De wijzerplaten van de toren zijn geïnspireerd door de klokkenmaker Benjamin Lewis Vulliamy. Iedere wijzerplaat heeft een diameter van 6,9 meter. Deze wijzerplaten bestaan uit een soort van glas-in-lood, maar dan met ijzer en wit glas. De wijzerplaten hebben er 324 stukken glas van verschillende grootte. Sinds 1871 worden deze wijzerplaten 's nachts verlicht. Oorspronkelijk was dit door middel van gaslampen. In de vroege 20e eeuw werden deze vervangen door elektriciteit.

Onder alle klokken staat in het Latijn de spreuk "DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM". Dit betekent "Oh God, behoedt onze koningin Victoria de Eerste".

Binnenkant

De binnenkant van de Big Ben achter de wijzerplaat

Aan de binnenkant van de toren bevindt zich het mechanisme voor de klok. De klok staat bekend voor zijn precisie en betrouwbaarheid. Dit komt doordat de Big Ben altijd de juiste tijd aangeeft tot op de seconde. Het mechanisme is ontworpen door Edmund Beckett Denison en George Airy. Het is gemaakt door Edward John Dent. Toen hij overleed in 1853 werd dit werk overgenomen door zijn stiefzoon. Het maken van het mechanisme was lastig, aangezien de toren nog niet af was. Ook was er toentertijd geen elektriciteit, waardoor de klok volledig op zwaartekracht werkt.

Mocht de klok iets afwijken kan men bovenin een muntstuk van 1 penny (1 cent) leggen op speciale plaats. Hierdoor gaat de klok iets langzamer of sneller lopen. Mocht de klok dus bijvoorbeeld 2 seconde achterlopen, kan men dit gebruiken om de klok bij te stellen. Drie keer per week wordt de klok met de hand opgewonden. Dit opwinden duurt anderhalf uur. De klok heeft een speciale "Keeper of the Clock" die de klok dagelijks inspecteert. In geval van nood is er ook een team van klokkenmakers aanwezig.

Klokken

Grote Klok

De Big Ben

De grootste klok in de klokkentoren wordt Big Ben of Great Bell genoemd. De klok werd gemaakt op 6 augustus 1856 en weegt 16 ton. Oorspronkelijk zou de bel vernoemd worden naar koningin Victoria, maar tijdens een debat in het parlement werd de naam "Big Ben" bedacht. Bij het maken van de klok ontstonden veel problemen. Nog voordat de klokkentoren af was, brak de bel tijdens het testen. Hierdoor moest de bel opnieuw gemaakt worden. De huidige bel kreeg ook een scheur een paar maanden na het ophangen. Eerst wilde men de scheur herstellen, maar dit is nooit gebeurd. Hierdoor heeft de Big Ben een uniek geluid, wat veel mensen mooi vinden.

Sinds 2007 is er een nieuwe installatie voor het luiden van de klok.

Andere klokken

De verschillende deuntjes per uur

Naast de Big Ben zijn er nog vier kleinere klokken te vinden. Deze klokken worden gebruikt voor de kwartieren en het ondersteunen van de Big Ben. De kleine klokken hebben geen namen, maar nummers. Dit zijn G#, F#, E en B. Deze nummers verwijzen naar de muziek die ze maken.

Geluid

Wil je de Big Ben eens horen luiden? Bekijk dan dit filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=E9wWBjnaEck.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Big_Ben&oldid=880450"