Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

David Cameron

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David Cameron
David Cameron official.jpg
Naam voluit David Cameron
Geboren 9 oktober 1966
Geboren te Londen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij De Conservatieven
Religie Christelijk
Stroming
Functie
Aantreden 11 mei 2010
Aftreden 13 juli 2016
Voorganger Gordon Brown
Opvolger Theresa May
Functie(s)
77ste premier van Engeland
Portaal Portal.svg Politiek

David Cameron (Londen, 9 oktober 1966) is een Britse politicus. Hij was de 26e premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij was ook de huidige leider van de Conservative Party (conservatieve partij).

Biografie

Cameron werd geboren op 9 oktober 1966 in Londen. Zijn familie stamt af van de Engelse koning Willem IV. Cameron's vader was beurshandelaar. Cameron groeide op in het graafschap Berkshire. Daarna kreeg hij onderwijs op het Eton College. Hierna ging hij naar de Universiteit van Oxford om daar filosofie, politiek en economie te gaan studeren. Hierna werd hij medewerker bij het ministerie van Financiën en vervolgens bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1997 deed hij een poging om in het parlement te komen, maar dit mislukte. In 2001 lukte dit wel. Al snel werd hij heel bekend en werd één van de bekendste leden van de Convervative Party. Op 6 december 2005 werd hij zelfs partijleider van die partij. Op 11 mei 2010 werd hij gekozen als premier van het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens een de verkiezingen van het Lagerhuis in 2015 werd hij opnieuw gekozen als premier. Om te winnen van de andere partijen, beloofde hij het volk een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. In die tijd wilde Camerons grootste concurrent dat het VK uit de EU stapte. Onder meer door dit referendum werd hij opnieuw gekozen. Het referendum kwam er uiteindelijk op 23 juni 2016. Cameron was zelf voor het lidmaatschap, maar het Britse volk koos om uit de EU te stappen. De dag na het referendum trad hij dan ook af. Inmiddels is hij opgevolgd door Theresa May, die de tweede vrouwelijk premier van dat land werd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=David_Cameron&oldid=453526"