Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Shamrock

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drie Shamrocks

Een shamrock (Iers: seamróg) is het niet-officiële, nationale symbool van Ierland. Het officiële symbool is de harp, die ook op het Ierse wapen staat afgebeeld. Shamrock betekend jonge klaver is het Iers. Het zijn dan ook de jonge, nog witte klavertjes van de klaverplant. Anders dan veel mensen denken is een Shamrock een klavertje-drie en geen klavertje-vier. Een Shamrock brengt dan ook geen geluk, maar er zit een verhaal achter.

In de 5e eeuw was er een christen genaamd Patricius (Sint-Patrick). Hij bracht het christendom naar het Keltische Ierland toe. In het christendom is de Heilige Drie-eenheid belangrijk. Dit zijn de vader (god), de zoon (Jezus) en de Heilige geest (een soort schuldgevoel) erg belangrijk. Een klavertje-drie heeft drie bladeren, dus Sint-Patrick zou het hebben gebruikt om de Ieren de Heilige Drie-eenheid uit te leggen. Pas later kreeg het de naam Shamrock en werd het een waar symbool.

Shamrocks zijn overal Ierland te vinden. Ze staan op souvernirs en ook worden ze gebruikt tijdens Saint Patrick's Day (een belangrijke dag voor Ieren). Als men in een Ierse pub een bepaalde drank besteld, wordt in het schuim met behulp van melk een Shamrock gemaakt. Dit lukt ook met koffie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Shamrock&oldid=563645"