Draak Lichtgeraakt: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} {{Infobox sprookje Efteling | naam = Draak Lichtgeraakt | afbeelding = Dragon_Efteling.jpg | ander formaat = | onderschrift =...')
 
Regel 17: Regel 17:
 
| website = [https://www.efteling.com/nl/park/attracties/sprookjesbos/de-draak www.efteling.com]
 
| website = [https://www.efteling.com/nl/park/attracties/sprookjesbos/de-draak www.efteling.com]
 
}}
 
}}
'''Draak Lichtgeraakt''', de '''Chinese Draak''' of '''de Draak''' is een van de sprookjes in het [[Sprookjesbos (Efteling)|Sprookjesbos]] van de [[Efteling]]. Draak Lichtgeraakt is het 11e sprookje volgens de route van het Sprookjesbos. Het sprookje zelf is door de Efteling bedacht later bij de draak bedacht. Het sprookje had dan ook eerst geen verhaal, maar moest een figuur voorstellen die je in een sprookjesbos kan tegenkomen.
+
'''Draak Lichtgeraakt''', de '''Chinese Draak''' of '''de Draak''' is een van de sprookjes in het [[Sprookjesbos (Efteling)|Sprookjesbos]] van de [[Efteling]]. Draak Lichtgeraakt is het 11e sprookje volgens de route van het Sprookjesbos. Het sprookje zelf is door de Efteling bedacht later bij de draak bedacht. Het sprookje had dan ook eerst geen verhaal, maar moest een figuur voorstellen die je in een sprookjesbos kan tegenkomen. Draken die een schat beschermen komen namelijk in veel fantasieverhalen voor.
  +
  +
De draak is sinds 1979 in het Sprookjesbos te vinden. Op de plek waar de draak nu staat, stond ooit de oude versie van [[de Chinese Nachtegaal (Efteling)|de Chinese Nachtegaal]]. Deze voorstelling bestond uit een muurtje met daarvoor een nachtegaal en 10 grote bloemen. Iedere vijf minuten zong de nachtegaal een lied, waarna de bloemen opende. In 1979 werd dit sprookje vervangen door Draak Lichtgeraakt, aangezien het erg last had van storingen. Pas in 1999 werd een nieuwe versie van de Chinese Nachtegaal gebouwd aan het einde van het Sprookjesbos. Draak Lichtgeraakt is een zogeheten "[[interactief]] sprookje". Bezoekers kunnen namelijk aan de kroon in de schatkist rammelen, waardoor de draak gaat bewegen.
  +
  +
Door de jaren heen zijn er verschillende verhalen bij de draak bedacht. Ook is Draak Lichtgeraakt gebruikt als een van de mascottes voor de Efteling en voor verschillende souvenirs en televisieseries.
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==

Versie van 23 sep 2022 20:23

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Draak Lichtgeraakt
Dragon Efteling.jpg
Draak Lichtgeraakt in de Efteling
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Attractie Sprookjesbos
Opening 1979
Sluiting
Schrijver(s)
Ontwerper(s) Ton van der Ven
Muziek Geen
Verteller Geen
Vorig De Kleine Zeemeermin
Volgend De Wolf en de Zeven Geitjes
Website(s)
www.efteling.com
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Draak Lichtgeraakt, de Chinese Draak of de Draak is een van de sprookjes in het Sprookjesbos van de Efteling. Draak Lichtgeraakt is het 11e sprookje volgens de route van het Sprookjesbos. Het sprookje zelf is door de Efteling bedacht later bij de draak bedacht. Het sprookje had dan ook eerst geen verhaal, maar moest een figuur voorstellen die je in een sprookjesbos kan tegenkomen. Draken die een schat beschermen komen namelijk in veel fantasieverhalen voor.

De draak is sinds 1979 in het Sprookjesbos te vinden. Op de plek waar de draak nu staat, stond ooit de oude versie van de Chinese Nachtegaal. Deze voorstelling bestond uit een muurtje met daarvoor een nachtegaal en 10 grote bloemen. Iedere vijf minuten zong de nachtegaal een lied, waarna de bloemen opende. In 1979 werd dit sprookje vervangen door Draak Lichtgeraakt, aangezien het erg last had van storingen. Pas in 1999 werd een nieuwe versie van de Chinese Nachtegaal gebouwd aan het einde van het Sprookjesbos. Draak Lichtgeraakt is een zogeheten "interactief sprookje". Bezoekers kunnen namelijk aan de kroon in de schatkist rammelen, waardoor de draak gaat bewegen.

Door de jaren heen zijn er verschillende verhalen bij de draak bedacht. Ook is Draak Lichtgeraakt gebruikt als een van de mascottes voor de Efteling en voor verschillende souvenirs en televisieseries.

Geschiedenis

Ontstaan

Latere aanpassingen

Uitbeelding

Sprookje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Draak_Lichtgeraakt&oldid=732177"