Niue: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 49: Regel 49:
   
 
==Economie==
 
==Economie==
  +
[[File:Avatele_Beach.JPG|left|300px|thumb|Een van de stranden van Niue]]
  +
Niue is erg afhankelijk van Nieuw-Zeeland voor hun economie. Toch heeft het eiland een kleine economie voor hunzelf. De economie van Niue is vooral gericht op de landbouw en het toerisme. Op het eiland worden verschillende gewassen verbouwd, zoals [[passievrucht]], [[limoen]] en [[kokosnoot]]. Ook is er een industrie, die voornamelijk op het maken van kokosnootcreme en honing gericht. Daarnaast zijn de postzegels uit Niue voor verzamelaars populair, wat ook veel inkomsten voor Niue betekent. Het [[topleveldomein]] van Niue is ".nu". Dit staat aan het einde van alle websites uit Niue. In Nederland, België en veel Scandinavische landen is dit ook populair, waardoor veel websites uit deze landen ook in Niue geregistreerd zijn. Dit komt doordat de afkorting in de talen uit deze landen het woord ''nu'' betekent.
  +
  +
Sinds de jaren 1990 is Niue een populaire toeristische bestemming, voornamelijk voor mensen uit Nieuw-Zeeland. Op het eiland zijn verschillende resorts en het eiland beschikt over een eigen vliegveld. Per week gaan er twee vluchten tussen Niue en [[Auckland]] op en neer.
   
 
{{Navigatie overzeese gebiedsdelen Nieuw-Zeeland}}
 
{{Navigatie overzeese gebiedsdelen Nieuw-Zeeland}}

Versie van 11 feb 2022 13:22

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Niue
Niuē

Flag of Niue.svg Public Seal of Niue.svg Niue on the globe (Polynesia centered).svg

Hoofdstad Alofi
Aantal inwoners 1.549 (2021)
Oppervlakte 260 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland
Godsdienst Christendom (92%)
Overig (8%)
Geen religie (2%)
Taal Engels (English)
Niuees
Munteenheid Nieuw-Zeelandse dollar
Volkslied Ko e Iki he Lagi
Landcode NU
Portaal Portal.svg Nieuw-Zeeland

Niue (spreek uit als Ni-joe-ee of Njoe-ee) is een eiland in de Stille Oceaan. Niue is geen zelfstandig land, maar een territorium van Nieuw-Zeeland. Het eiland ligt tussen de Cookeilanden, Tonga en Samoa. Niue behoort tot Polynesië en wordt ook vaak The Rock of Polynesia (de rots van Polynesië) genoemd. Op het eiland wonen zo'n 1.600 mensen en de hoofdstad is Alofi. Op het eiland wordt zowel Engels als Niuees gesproken.

De inwoners van Nieuw kwamen zo'n 2900 jaar geleden naar het eiland toe vanaf Samoa. In de 16e eeuw kwamen er nog veel Tonganen bij. De eerste Europeaan die het eiland bezocht was James Cook in 1774. De Britten bleven actief op het eiland, maar pas in 1900 werd Niue officieel onderdeel van het Britse Rijk. Niue werd bestuurd vanuit de Cookeilanden. Pas in 1974 kreeg Niue zelfbestuur na een referendum. Sindsdien wordt Niue gezien als een apart territorium binnen Nieuw-Zeeland met een eigen regering en parlement.

Niue is een van de grootste koraaleilanden ter wereld.

Geschiedenis

Ontstaan

Britse kolonie

Onder Nieuw-Zeeland

Geografie

Landschap

Klimaat

Bevolking

Politiek

Staatsinrichting

Bestuurlijke indeling

De dorpen van Niue

Niue is verdeeld in twee districten; Motu in het noorden en Tafiti in het zuiden. Deze districten zijn weer onder verdeeld in dorpen. In totaal zijn er 14 dorpen. Dit zijn:


Economie

Een van de stranden van Niue

Niue is erg afhankelijk van Nieuw-Zeeland voor hun economie. Toch heeft het eiland een kleine economie voor hunzelf. De economie van Niue is vooral gericht op de landbouw en het toerisme. Op het eiland worden verschillende gewassen verbouwd, zoals passievrucht, limoen en kokosnoot. Ook is er een industrie, die voornamelijk op het maken van kokosnootcreme en honing gericht. Daarnaast zijn de postzegels uit Niue voor verzamelaars populair, wat ook veel inkomsten voor Niue betekent. Het topleveldomein van Niue is ".nu". Dit staat aan het einde van alle websites uit Niue. In Nederland, België en veel Scandinavische landen is dit ook populair, waardoor veel websites uit deze landen ook in Niue geregistreerd zijn. Dit komt doordat de afkorting in de talen uit deze landen het woord nu betekent.

Sinds de jaren 1990 is Niue een populaire toeristische bestemming, voornamelijk voor mensen uit Nieuw-Zeeland. Op het eiland zijn verschillende resorts en het eiland beschikt over een eigen vliegveld. Per week gaan er twee vluchten tussen Niue en Auckland op en neer.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Niue&oldid=706081"