Shanghai: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 1: Regel 1:
  +
{{stad
[[Bestand:Shanghaiviewpic1.jpg|400px|right|thumb|De [[skyline]] van Sjanghai in [[Pudong]] met de [[Oriental Pearl Tower]]]]
 
  +
|naam=Sjanghai/Shanghai
  +
|afbeelding=[[Afbeelding:Shanghaiviewpic1.jpg|300px]]
  +
|kaart=/
  +
|provincie=Stadsprovincie Sjanghai
  +
|land=China
  +
|hoofdstad=nee
  +
|oppervlakte=7.037 km²
  +
|inwoners=19.210.000
  +
|jaar=[[2009]]
  +
|andere naam='''Hua Ting'''
  +
|tijdzone=[[UTC]] +8 uur
  +
|burgemeester=Han Zheng
  +
}}
 
'''Sjanghai''' of '''Shanghai''' ([[Traditioneel Chinees]]: 上海, [[Vereenvoudigd Chinees]]: 上海, [[Pinyin]]: Shànghǎi) is de grootste [[stad]] van het tweede grootste land van Azië, namelijk [[China]], met ongeveer zo'n 19.210.000 inwoners in het jaar [[2009]].
 
'''Sjanghai''' of '''Shanghai''' ([[Traditioneel Chinees]]: 上海, [[Vereenvoudigd Chinees]]: 上海, [[Pinyin]]: Shànghǎi) is de grootste [[stad]] van het tweede grootste land van Azië, namelijk [[China]], met ongeveer zo'n 19.210.000 inwoners in het jaar [[2009]].
 
Daarmee is het de grootste gemeente van de hele wereld.
 
Daarmee is het de grootste gemeente van de hele wereld.
Regel 37: Regel 50:
 
Maar tegenwoordig heet enkel een vier-sterrenhotel in de stad nog Hua Ting.
 
Maar tegenwoordig heet enkel een vier-sterrenhotel in de stad nog Hua Ting.
 
Omdat de economie en cultuur van Sjanghai zo goed gaat, wordt het wel eens het ''[[Parijs]] van het [[Oost]]en'' genoemd.
 
Omdat de economie en cultuur van Sjanghai zo goed gaat, wordt het wel eens het ''[[Parijs]] van het [[Oost]]en'' genoemd.
  +
  +
== Geschiedenis ==
  +
  +
=== Begin-geschiedenis ===
  +
  +
Sjanghai heeft een lange, indrukwekkende geschiedenis met veel bloedige veldslagen en van alles nog wat.
  +
Toen de [[Song-dynastie]] over China heerste, kreeg Sjanghai al de status van een dorp.
  +
En later kreeg het zelfs de status van een gemeente.
  +
Langs de kust werden dijken gemaakt om het zeewater tegen te houden, want anders zou Sjanghai overstroomd worden.
  +
In het jaar [[1292]] kreeg het van de [[Yuan-dynastie]] de status als een stad.
  +
  +
Het werd wel beheerst door een prefectuur.
  +
Genaamd het [[Songjiang]]-prefectuur.
  +
Twee verschillende belangrijke gebeurtenissen hielpen Sjanghai een belangrijke stad te worden.
  +
Ten eerste werd er een stadsmuur gebouwd voor de eerste keer in het jaar [[1554]] om Sjanghai te beschermen tegen Japanse piraten en ten tweede werd er een hele grote tempel gebouwd in het jaar [[1602]].
  +
Die heet de [[Chenghuang Miao]] (vertaling in Nederlands: God van de Stad-tempel).
  +
  +
Deze twee gebeurtenissen worden meestal gezien als het begin van de geschiedenis van Sjanghai.
  +
Toen de [[Qing-dynastie]] (de laatste dynastie van China) over China heerste, werd Sjanghai een grote havenstad met veel inwoners.
  +
Het was zelfs de belangrijkste zeehaven in het gebied van de Jangtsekiang-delta.
  +
In de 19e eeuw werd Sjanghai een kolonie van de [[Verenigd Koninkrijk|Britten]].
  +
De stad was het belangrijkste handelscentrum voor de Britten met de Chinezen.
   
 
{{Sjabloon:Grote steden in China}}
 
{{Sjabloon:Grote steden in China}}

Versie van 5 mei 2010 15:44

Sjabloon:Stad Sjanghai of Shanghai (Traditioneel Chinees: 上海, Vereenvoudigd Chinees: 上海, Pinyin: Shànghǎi) is de grootste stad van het tweede grootste land van Azië, namelijk China, met ongeveer zo'n 19.210.000 inwoners in het jaar 2009. Daarmee is het de grootste gemeente van de hele wereld. Geografisch ligt de stad in het oosten China, aan de delta van de rivier de Jangtsekiang. Het wordt beschouwd als een wereldstad/miljoenenstad.

Oorspronkelijk was Sjanghai een vissersplaatsje en een textielindustrie-stad. In de 19e eeuw groeide de bevolking van Sjanghai enorm en de stad kreeg een enorme haven. Op de dag van vandaag is Sjanghai's haven de grootste van de hele wereld. Zelfs nog groter dan die van Rotterdam, Nederland en die van Antwerpen, België.

De stad is een grote handelsplaats met veel wolkenkrabbers nu. Sjanghai is namelijk het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van heel China. Hoewel het de grootste stad van China is, is Peking (oftewel Beijing) het bestuurlijke centrum van China.

Jaarlijks komen er enorm veel toeristen in de stad om de speciale bezienswaardigheden te bezoeken. Vooral de zakenwijk Pudong is een bekende plaats van Sjanghai. Daar staat een hele bekende toren. Namelijk de Oriental Pearl Tower. Het is een hele hoge toren met mooie lichtjes die uitstralen in de avond/nacht.

De naam "Sjanghai"

De naam van Sjanghai bestaat in het Chinees uit twee karakters. Namelijk 上 (spreek uit Sjang) en 海 (spreek uit hai). Letterlijk betekenen de twee karakters "hoog boven op de zee". Deze twee karakters zijn al verschenen toen de Song-dynastie over China regeerde.

Toen was er al ergens in dit gebied een stad die hetzelfde heette. Het had ongeveer dezelfde functie. Men denkt dat die stad het hedendaagse Sjanghai is. Veel deskundigen twijfelen hoe de stad aan deze naam is gekomen en dat Sjanghai iets anders betekent. Bijvoorbeeld 'bovenloop van de zee' of 'op volle zee'.

Vaak is Sjanghai op kentekens van auto's afgekort als 沪 (spreek uit Hu). Een oude naam van Sjanghai is Hua Ting. Maar tegenwoordig heet enkel een vier-sterrenhotel in de stad nog Hua Ting. Omdat de economie en cultuur van Sjanghai zo goed gaat, wordt het wel eens het Parijs van het Oosten genoemd.

Geschiedenis

Begin-geschiedenis

Sjanghai heeft een lange, indrukwekkende geschiedenis met veel bloedige veldslagen en van alles nog wat. Toen de Song-dynastie over China heerste, kreeg Sjanghai al de status van een dorp. En later kreeg het zelfs de status van een gemeente. Langs de kust werden dijken gemaakt om het zeewater tegen te houden, want anders zou Sjanghai overstroomd worden. In het jaar 1292 kreeg het van de Yuan-dynastie de status als een stad.

Het werd wel beheerst door een prefectuur. Genaamd het Songjiang-prefectuur. Twee verschillende belangrijke gebeurtenissen hielpen Sjanghai een belangrijke stad te worden. Ten eerste werd er een stadsmuur gebouwd voor de eerste keer in het jaar 1554 om Sjanghai te beschermen tegen Japanse piraten en ten tweede werd er een hele grote tempel gebouwd in het jaar 1602. Die heet de Chenghuang Miao (vertaling in Nederlands: God van de Stad-tempel).

Deze twee gebeurtenissen worden meestal gezien als het begin van de geschiedenis van Sjanghai. Toen de Qing-dynastie (de laatste dynastie van China) over China heerste, werd Sjanghai een grote havenstad met veel inwoners. Het was zelfs de belangrijkste zeehaven in het gebied van de Jangtsekiang-delta. In de 19e eeuw werd Sjanghai een kolonie van de Britten. De stad was het belangrijkste handelscentrum voor de Britten met de Chinezen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Shanghai&oldid=155855"