Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Zhonghu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een muzikant die een zhonghu in Kantonese stijl speelt met een straatband. Foto genomen in Chinatown, San Francisco, Verenigde Staten

De Zhonghu (Chinees: 中胡), kort voor Zhongyin erhu (Chinees: 中音二胡) is een lage toon strijkinstrument uit China. Samen met de erhu en gaohu is het een lid van de huqin- familie. Het werd ontwikkeld vanuit de erhu in de jaren 1920 door muzikant en componist Lu Wencheng (1898-1981). Deze componist en muzikant wordt gezien als een meester van de Kantonese muziek en Guangdong volksmuziek. Het werd ontwikkeld om de huqin-familie met de zangstem alt uit te breiden. Het is vergelijkbaar met de Europese altviool. In de afgelopen jaren is de geluidskwaliteit van de verbeterde Zhonghu sterk verbeterd. Veel Huqin-spelers en componisten hebben solo's en concerten voor Zhonghu gemaakt.

Het woord zhonghu betekent "hoge huqin", het is van nature een hoofdinstrument in Kantonese muziek- en opera-ensembles.

De zhonghu is nagenoeg hetzelfde als de erhu, maar is iets groter en lager van toon. Het klinkt ook iets luider dan de erhu. De klankkast van de zhonghu is uit een stuk donker hout gesneden en uitgehold met aan de achterzijde de afbeelding van de draak of halve maan. De andere kant van de klankkast, meestal rond en groter dan die van de erhu is aan het speeleinde bedekt met slangenleer. Het instrument heeft twee snaren, die over het algemeen zijn gestemd op A en E of op G en D (deze laatste stemming komt overeen met de laagste twee snaren van de viool). De haren van de strijkstok gaan ook bij de zhonghu tussen de twee snaren door.

Soortgelijke instrumenten zijn ook te vinden in de muzikale tradities van buurlanden, zoals Cambodja, Korea, Japan, Kirgizië, Thailand, Laos, Mongolië en Vietnam.

De Amerikaanse componist Jeremy Zuckerman heeft de Zhonghu gebruikt in de muziek van veelgeprezen Netflix tekenfilmserie Avatar: The Last Airbender en The Legend of Korra.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zhonghu&oldid=673491"