Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Gaohu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gaohu

De Gaohu (Chinees: 高胡) is een Chinees strijkinstrument ontwikkeld op basis van de Erhu in de jaren 1920 door de muzikant en componist Lü Wencheng (1898-1981 ) en gebruikt in Kantonese muziek en Kantonese opera. Het behoort tot de huqin- instrumentenfamilie, samen met de zhonghu, erhu, banhu, jinghu, en sihu. De naam Gaohu betekent "hoge huqin". Het is het leidende instrument van Kantonese muziek- en opera-ensembles.

Bouw

De Gaohu is wat de bouw betreft vergelijkbaar met de Erhu maar heeft een iets kleinere klankkast, meestal rond, en is hoger gestemd, op de toonsoort G4 en D5. Waar de meeste huqin bovenop de linkerdij worden geplaatst, wordt de traditionele Gaohu gespeeld met de klankkast tussen de knieën. Het heeft een helderdere en lichtere toon in vergelijking met de Erhu. Het heeft ook twee snaren en de klankkast is aan de voorkant bedekt met slangenleer (van een python). Omdat de klankkast zo klein is, is het algehele geluid van de Gaohu zachtjes.

Hoewel oorspronkelijk een regionaal instrument dat alleen in Kantonese muziek werd gebruikt, wordt de Gaohu gebruikt in het moderne grote Chinese orkest, als onderdeel van de strijkersfamilie, samen met de erhu, Zhonghu, banhu, cello en contrabas.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gaohu&oldid=667353"