Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Zutphen - Glanerbrug

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Zutphen - Glanerbrug

Staatslijn D

Staatslijn D.png

Opening Zutphen- Hengelo: 1 november 1865

Hengelo - Enschede: 1 juli 1866
Enschede - Glanerbrug: 1 januari 1868

Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Oost Nederland
Van
naar
Station Zutphen
Station Glanerbrug (grens)
Aantal huidige stations
Status In gebruik door NS en deels Keolis - Syntus
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Zutphen-Glanerbrug (Staatslijn D) is een spoorlijn in Gelderland en Overijssel, die van station Zutphen naar de Duitse grens bij Glanerbrug loopt en via station Hengelo en station Enschede gaat. "Glanerbeek" is de oude naam voor het station van Glanerbrug. De lijn werd geopend tussen 1865 en 1868 en aangelegd in opdracht van de Staat der Nederlanden. Het gedeelte tussen Enschede en de Duitse grens werd in 1981 afgesloten voor treinverkeer, maar werd in 2001 heropend, maar in feite losgekoppeld van het Nederlandse spoorwegnet; geen Nederlandse trein kan dit traject op en treinen uit Duitsland komen niet via Enschede op het Nederlandse net.

Twee weken voordat het eerste deel van de lijn geopend werd, kwam in 1865 echter de particuliere spoorlijn Almelo - Salzbergen gereed (zie ook Spoorlijn Deventer - Almelo). Al het treinverkeer ging toen bij Oldenzaal de Duitse grens over naar Hannover en Berlijn, waardoor staatslijn D meteen van minder belang werd.

Het traject Hengelo - Enschede is als enige gedeelte van het traject in 1951 van elektrische bovenleidingen voorzien en vormt de belangrijkste verbinding tussen de Randstad en Twente.

Het traject Enschede - Glanerbrug - Gronau (Duitsland) is tussen 1981 en 2001 gesloten geweest. Nu wordt de lijn weer twee keer per uur gebruikt.

Halverwege Hengelo en Enschede werd in 1996 Station Enschede Drienerlo (vanaf 13 december 2015 station Enschede Kennispark, Universiteit Twente) geopend.

Gebruik

De spoorlijn Zutphen-Enschede wordt bereden door Intercity's (met VIRM en Koplopers) en een Sprinter vanuit de randstad van de NS en de Spoorlijn Zutphen - Hengelo - Oldenzaal door de LINT stoptreinen van Keolis - Syntus (Blauwnet). Per 10 december 2023 gaat deze concessie (soort vergunning) naar Arriva.

Het traject Enschede - Gronau wordt bereden door het Duitse DB Regio NRW (treinstel type Talent).

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Zutphen_-_Glanerbrug&oldid=760133"