Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Deventer - Almelo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Deventer - Almelo

Spoorlijn Deventer - Almelo.png

Opening 1 september 1888
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Oost Nederland
Van
naar
Station Deventer
Station Almelo
Aantal huidige stations 6
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Deventer – Almelo is een spoorlijn tussen station Deventer en station Almelo. De spoorlijn is ook een belangrijke goederenverbinding tussen de Randstad en Duitsland en daarnaast een drukke spoorlijn voor reizigersvervoer. De lengte van de route is ongeveer 38 kilometer.

Het traject werd op 1 september 1888 geopend door de Koninglijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij (KNLS). De lijn werd voorzien van elektrische bovenleidingen in 1951.

De lijn wordt van treindiensten voorzien door de Nederlandse Spoorwegen. Op dit moment rijdt er elk half uur een tweetal Intercity's van station Den Haag Centraal naar station Enschede, dat is opgedeeld in station Utrecht Centraal, waarbij het andere deel naar station Rotterdam Centraal rijdt. Er zijn ook InterCity-treinen van station Amsterdam Centraal naar Berlijn, van station Schiphol Airport naar station Enschede en een regionale Sprinter van Apeldoorn naar Enschede. Tussen station Wierden en station Almelo rijdt daarnaast nog 2 keer per uur een stoptrein van station Zwolle via Almelo naar Enschede. Zodoende rijden er tussen Wierden en Almelo en in de spits naar Enschede 6 treinen per uur.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Deventer_-_Almelo&oldid=760774"