Scooter

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een scooter is een klein soort motorfiets met kleine wieltjes. Het frame heeft een u-vorm, zodat je in de ruimte tussen de zitting en het stuur, dus op de bodemplaat, je voeten kunt neerzetten. Het motorblok is weggewerkt onder de zitting. De scooter verscheen begin Jaren 50 van de vorige eeuw via Italië (daar was hij razend populair) in Nederland.

De scooter wordt beschouwd als een soort bromfiets. Daarvoor is tegenwoordig een rijbewijs nodig, je moet minstens 16 jaar zijn om er op te mogen rijden, je moet een helm dragen, en je mag niet op het fietspad. De maximumsnelheid is 45 kilometer per uur. Herkenbaar aan de gele kentekenplaat met zwarte letters.

Wat wel op het fietspad mag is de zogeheten snorfiets. Dat is geen fiets voor bejaarden, maar een kleine motorfiets die door de lage instap en de kleine wieltjes wel een beetje lijkt op een scooter. Vandaar dat hij ook vaak snorscooter wordt genoemd. Ook voor een snorfiets is een rijbewijs nodig. Vanaf 16 jaar mag je er de weg mee op. Je hoeft geen helm te dragen. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. Hij is herkenbaar aan een blauwe kentekenplaat met witte letters.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Scooter&oldid=681065"