Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Salima Belhaj

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salima Belhaj
Salima-Belhaj (cropped).jpg
Salima Belhaj (2017)
Naam voluit Salima Belhaj
Geboren 18 oktober 1978
Geboren te Harderwijk
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Democraten 66
Religie
Stroming
Functie Tweede Kamerlid voor D66
Aantreden 26 januari 2016
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Politiek secretaris van de Jonge Democraten
(2001-2008)
Fractievoorzitter van D66
in de gemeenteraad van Rotterdam
(2008-2016)
Tweede Kamerlid voor D66
(2016-nu)
Portaal Portal.svg Politiek


Salima Belhaj (geboren in Harderwijk op 18 oktober 1978) is een Nederlandse politica. Ze is sinds 26 januari 2016 lid van de Tweede Kamer voor D66. In de Kamer houdt ze zich bezig met defensie, discriminatie en integratie.

Biografie

Salima Belhaj groeide op in een Marokkaans gezin in Harderwijk. Ze studeerde internationaal humanresourcesmanagement aan de Hogeschool Rotterdam. De studie internationaal humanresourcesmanagement gaat over wereldwijd personeelsbeleid en personeelszaken: de manier waarop binnen bedrijven over de hele wereld omgegaan wordt met het personeel dat bij die bedrijven werkt. Na haar studie heeft ze bij de afdelingen personeelszaken van het Scapinoballet en het Museum-Boijmans Van Beuningen gewerkt. Ook was ze verantwoordelijk voor de zakelijke leiding van Kunstcentrum De Appel.

Sinds de opkomst van Pim Fortuyn en zijn LPF in 2001 houdt Belhaj zich bezig met de onderwerpen integratie en de islam. Over deze onderwerpen heeft ze meerdere artikelen en columns geschreven. Ze heeft vooral de kritiek op de manier waarop rechts-populistische partijen de rol van de moslimvrouw invullen. Met haar essay Diversiteit: motor voor innovatie heeft zij in 2010 de essaywedstrijd van het Forum Nationale Integratie gewonnen. In 2016 werd zij onderscheiden met de Erasmusspeld.

Politiek

Belhaj sloot zich in 2001 al aan bij de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Hier hield ze zich bezig met de politieke koers van de jongerenpartij. In 2008 werd ze voor D66 verkozen in de gemeenteraad van Rotterdam en benoemd tot fractievoorzitter. Daarnaast hield ze zich als gemeenteraadslid bezig met de economie bij de Haven van Rotterdam, verkeer & vervoer en veiligheid & organisatie. Voor haar werk als gemeenteraadslid werd ze in 2008 uitgeroepen tot 'Politiek Talent van Rotterdam'. Op 26 januari 2016 kwam ze in de Tweede Kamer terecht als vervanger van het geschorste Kamerlid Wassila Hachchi. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond ze op de kieslijst en werd ze verkozen tot Kamerlid namens D66. In 2021 werd ze herkozen.

Privé

Belhaj woont samen met haar vriend. Ze heeft aangegeven dat ze graag afstand zou doen van haar Marokkaanse paspoort, maar dat dit vanwege de wetten in Marokko niet mogelijk is.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Salima_Belhaj&oldid=700194"