SCP Foundation

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Let op!
Sommige kinderen kunnen onderstaande tekst als schokkend (of eng) ervaren.
Zij kunnen dit artikel lezen of bespreken met een volwassene.
Het logo van de SCP Foundation

De SCP Foundation is een van de langst bestaande en meest bekende creepypasta op het internet. Het is is een fictieve (niet echte, verzonnen) geheime organisatie, begonnen op 19 januari 2008. Het is een verzameling van verschillende artikelen van dezelfde organisatie, de SCP Foundation. Dit is een dus niet-bestaande organisatie dat bovennatuurlijke dingen (SCP's) opspoort, opsluit en bestudeerd. De verhalen worden verzameld in een wiki en gaan over de verschillende gebeurtenissen en wezens van de organisatie.

De creepypasta is een online samenwerkingsproject. Iedereen kan meeschrijven aan het project en nieuwe wezens bedenken. Er zijn inmiddels ook boeken, strips, video's, tekeningen en videogames verschenen gebaseerd over de verhalen.

Het is belangrijk om te weten dat de SCP Foundation niet echt is, en dat SCP's niet echt bestaan.

De SCP Foundation Wereld

De fictieve wereld gaat om de SCP Foundation. Dat is een geheime organisatie dat de mensheid wil beschermen van bovennatuurlijke dingen. Ondanks dat ze geheim willen blijven, hebben ze de vertrouwen van regeringen over de hele wereld. De SCP Foundation sluit onbekende fenomenen op, en proberen die te studeren en begrijpen. Die worden SCP's genoemd. Daarbij horen levende wezens, voorwerpen, locaties en ideeën die onbegrijpbaar zijn, of niet zouden kunnen bestaan. Als ze niet opgesloten zijn, kunnen ze een gevaar zijn voor de mensheid of zelfs de Aarde. Alle informatie over de SCP Foundation is geheim, zodat de mensheid niet panikeert. Zo lijkt het dat mensen in een gewone wereld leven, zodat ze een normaal leven kunnen leiden.

Als een SCP is ontdekt, gaan geheim agenten (die Mobile Task Forces, of MTF's heten) erheen. Daar zorgen ze ervoor dat het naar de SCP Foundation word gebracht. Als dat niet mogelijk is, word het opgesloten op de locatie waar het gevonden is. Als dat beide niet mogelijk is, zorgen ze ervoor dat niemand anders er van af weet. Door media te censureren, of om ooggetuigen laten vergeten wat ze zagen.

In SCP Foundation gebouwen worden de SCP's bestudeerd, om zo goed mogelijk ze op te sluiten. Die worden Sites genoemd. De SCP Foundation heeft ook mensen die werken als proefkonijnen. Die worden D-Klasse genoemd. Die doen de gevaarlijke dingen met SCP's, zodat de wetenschappers de SCP's beter kunnen bestuderen. Ze schrijven daar later artikelen over, en slaan die op. Daarin staat hoe het veilig opgesloten kan blijven.

Naast wetenschappers en D-Klasse, is er ook de O5. Die zijn van de hoogste rang, en besluiten dingen die de wetenschappers niet weten. Er zijn 13 mensen van de O5, en ze zijn allemaal anoniem. Ze mogen zelf nooit in de buurt komen van SCP's omdat dat te gevaarlijk is.

Naast de SCP Foundation zijn er nog meer organisaties dat ook met paranormale dingen werken. Die worden bij elkaar GOI (Groepen van Interesse) genoemd. Daarbij horen de Global Occult Coalition (GOC). Die zijn deel van de Verenigde Naties, en willen SCP's vernietigen in plaats van opsluiten. De Chaos Insurgency (Chaos-opstand) was eerst een deel van de SCP Foundation. Ze zijn later weggegaan, en bevechten de SCP Foundation met gevaarlijke SCP's. En de Serpent's Hand (Hand van de Slang), die vechten voor de rechten van SCP's. Er zijn nog heel veel GOI's. De doelen van hun gaan vaak over geld, religie en politiek.

Website

Een screenshot van de SCP Foundation Wiki

De SCP Foundation website, de SCP Wiki, is een grote verzameling van artikelen over SCP's. Daarin worden de SCP's beschreven in veel detail en moeilijke woorden. Dit is zodat het op een echt professioneel artikel lijkt. Vaak zijn de artikelen mysterieus, en eng. Soms hebben ze ook te maken met dingen dat echt bestaan.

In een artikel staat het SCP nummer, en de klasse ervan. Dat beschrijft hoe moeilijk het is om de SCP opgesloten te houden. Er staan ook de opsluiting regels in. Dat heet Security Containment Procedures in het Engels, waar de SCP Foundation zijn naam vandaan krijgt. En de beschrijving van de SCP, wat het doet en waarom. Soms komen er ook aanvulling op het eind. Daar in staan interviews, tests, geschiedenis, afbeeldingen of onderzoek.

Soms word tekst gecensureerd. Door middel van zwarte balken ( █████ ) en [INFO VERWIJDERD] tekens. Dit is zodat de lezer zelf moet proberen te bedenken wat er is gebeurd of wat er is. Dit zorgt ervoor dat de tekst spannender is, en enger kan zijn.

Terwijl de SCP word beschreven in het artikel, word er in de achtergrond vaak ook een verhaal word verteld. Waarbij de SCP een interessante geschiedenis heeft, of dat er veel gebeurd sinds het opgesloten is bij de SCP Foundation. Soms komt het voor dat er iets gebeurd met meerdere SCP's, of dat ze op elkaar reageren.

Naast artikelen zijn er ook normale verhalen geschreven op de website. Die gaan vaak over de wetenschappers die er werken, hoe de mensheid reageert op SCP's, of de oorsprong ervan. Sommige verhalen zijn zo groot en bekend, dat ze als echte boeken verkocht worden.

Alle pagina's hebben een discussie afdeling, waar mensen kunnen praten over het artikel. Zoals wat anderen er van vinden, en of het goed geschreven is. Je kan ook pagina's een punt geven als je hem leuk vind, en een punt omlaag als dat niet zo is. Als een pagina te veel punten omlaag hebben, kan het verwijderd worden.

Omdat er zo veel artikelen en verschillende schrijvers zijn, is er geen vast verhaal (ook wel canon genoemd). Het is onmogelijk om er voor te zorgen dat iedereen zich aan hetzelfde verhaal houd waarin iedereen met elkaar rekening houd. Daarom is er besloten dat iedereen zijn eigen versie van de SCP Foundation mag bedenken. Waarbij sommige regels of informatie anders is dan bij anderen. Maar er zijn wel bepaalde dingen dat vaak het zelfde is tussen versies. Zoals dat de SCP Foundation er is om de wereld veilig te houden. En om SCP's te bestuderen, in plaats van ze te vernietigen.

De website werkt als een gewone wiki. Er is ook een nieuws gedeelte, met updates van de website, nieuwe artikelen en algemene nieuwe informatie. Er zijn ook pagina's dat hulp bieden om artikelen te schrijven, en om informatie te geven over de SCP Foundation universum. Op de website is ook een grote verzameling van tekeningen die mensen hebben gemaakt van de SCP Foundation.

Soms zijn er schrijf wedstrijden. Iedereen krijgt dan een thema waar het artikel over moet gaan. Zoals natuur, geluk of geschiedenis. Bij grote wedstrijden krijgt de winnaar het SCP nummer waar de wedstrijd van is, zoals 2000 of 7000.

Naast de Engelse wiki, zijn er ook veel wiki's van andere landen. Sommige daarvan zijn naar het Engels vertaald. Er is ook een algemene internationale wiki voor alle talen.

Geschiedenis

Het oude logo van de SCP Foundation

De SCP Foundation kwam eerst voor op de website 4chan, in het paranormale forum. Dit was in 2007, en beschreef de eerste SCP: SCP-173. Dit was een grote hit, en andere mensen in de forum gingen ook hun eigen SCP's schrijven. Er werd op januari, 2008 een wiki gemaakt voor alle SCP's die werden geschreven. Dit was op EditThis. Er was toen geen manier om pagina's te verwijderen, of moderators om op te letten wat anderen doen. Op juli, 2008 is de wiki verplaatst naar Wikidot, waar dat wel mogelijk is.

Er zijn op dit moment meer dan 7000 artikelen van verschillende SCP's, en er komen elke dag meer.

SCP's

Een foto van SCP-529
Een foto van SCP-682

Er zijn meerdere soorten SCP's. Er zijn wezens (wat mensen, dieren, of fabel beesten kunnen zijn), voorwerpen, plaatsen en soms zelfs ideeën. Deze worden ingedeeld in vier graden:

 • Safe (veilig); deze zijn makkelijk op te sluiten, maar dat betekend niet dat ze ongevaarlijk zijn. Een bom kan gezien worden als Safe.
 • Euclid; deze zijn soms lastig om opgesloten te houden, en kunnen best gevaarlijk zijn.
 • Keter; deze zijn extreem gevaarlijk en moeten gevangengezet of uitgeschakeld worden.
 • Neutraal; deze zijn uitgeschakeld, en zijn niet meer bovennatuurlijk. Als dit expres is gedaan door de SCP Foundation, dan word Decomissioned (ontmanteld) gebruikt.

Soms worden er speciale klasse gebruikt:

 • Thaumiel; deze worden gebruikt door the SCP Foundation om andere SCP's op te sluiten.
 • Apollyon; deze kunnen niet opgesloten worden, en is een grote kans dat ze alles verwoesten
 • Archon; deze worden expres niet opgesloten, omdat dat veiliger is dan dat ze wel opgesloten zijn.
 • Explained (uitgelegd); deze waren eerst bovennatuurlijk, maar werken nu als ze normaal moeten zijn.

Inmiddels zijn duizenden SCP's bedacht. Zij hebben elk hun eigen nummer. Sommige SCP's zijn bekender dan anderen.

 • SCP-055 is een "zelf bewarend geheim". Iedereen die het ziet vergeet later dat het bestaat. Het is alleen mogelijk om het te beschrijven wat het niet is.
 • SCP-294 is een drank automaat dat alles kan inschenken in vloeibare vorm. Het kan ook dingen vloeibaar maken dat normaal niet vloeibaar zijn, zoals goud, of zelfs muziek.
 • SCP-426 is een broodrooster dat je alleen kan beschrijven in de ik-vorm. Als iemand er te lang in de buurt blijft, denk hij dat hij een broodrooster zelf is.
 • SCP-529 is een kat waarvan het achterlijf niet bestaat. Het kan nog steeds kan bewegen en leven alsof het er wel is.
 • SCP-592 is een geschiedenis boek dat halverwege niet meer klopt. Als mensen het foute gedeelte lezen, denken ze dat dat de waarheid is. Ze kunnen niet van gedachten veranderd worden.
 • SCP-682 is een grote hagedis-achtig wezen dat alles wilt vernietigen. Het is niemand gelukt om het te vermoorden.
 • SCP-914 is een grote machine van tandwielen dat voorwerpen kan verbeteren of verslechteren.
 • SCP-999 is een gelatine monster waarbij iedereen die het aanraakt blij en rustig wordt.
 • SCP-3008 is een IKEA dat oneindig groot is van binnen. Mensen die er in komen raken snel verdwaalt.

Sommige SCP's hebben speciale regels, zoals SCP-001. Mensen besloten dat dit een zeer speciaal SCP moest zijn. Maar ze konden er niet over uit komen wat dat zou zijn. Dus hebben ze besloten dat iedereen zijn eigen SCP-001 mag schrijven. SCP-001 gaat vaak over de geschiedenis van de SCP Foundation. Of over het grootste gevaar waar de SCP Foundation tegen werkt. Alleen de O5 weten wat het ware SCP-001 is.

Er zijn ook Joke (grap) SCP's, die niet serieus bedoeld zijn. In plaats van om je bang te maken, is het om te lachen. Vaak zijn dingen veel meer overdreven dan normaal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=SCP_Foundation&oldid=838479"