Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Paranormaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paranormaal is bovennatuurlijk. Het gaat om vreemde waarnemingen en ervaringen waarvan vaak wordt beweerd dat de wetenschap het niet zou kunnen verklaren. Te denken valt aan dingen als helderzien, helderhoren, spoken zien, ufo's, gedachtelezen, levitatie (boven de grond zweven) en dergelijke. Deze paranormale verschijnselen zijn het onderwerp van studie van de parapsychologie.

Door parapsychologen aangevoerde bewijzen of verklaringen voor vreemde verschijnselen worden door de meeste wetenschappers niet aanvaard. Een aantal keren is ook gebleken dat er sprake was van bedrog. Toch zijn vreemde, onverklaarbare verschijnselen nog steeds onderwerp van studie. Zo onderzoekt het Parapsychologisch Instituut (P.I.) van de Universiteit Utrecht onder meer bijna-doodervaringen, de mogelijkheid van reïncarnatie, telekinese (het met de geest verplaatsen van voorwerpen, zoals de heksen in Charmed doen...), en verder: levitatie, teleportatie en klopgeesten.

Iemand die beweert dingen te horen die anderen niet zien, wordt een medium genoemd. 'Medium' betekent dat die persoon zou kunnen optreden als verbindingsschakel tussen een nog levend persoon en iemand die is overleden. Iemand die helderziend is, wordt een paragnost genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paranormaal&oldid=696700"