Regering-Jambon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zetels van de regering-Jambon in het Vlaams Parlement.

De regering-Jambon is de huidige regering van Vlaanderen onder leiding van minister-president Jan Jambon. De regering-Jambon is ontstaan na de Vlaamse verkiezingen van 2019. De politieke partijen N-VA, Open Vld en CD&V zitten in de regering. De drie partijen hebben een meerderheid in het Vlaams Parlement met 70 van de 124 zetels.

De regering-Jambon heeft dezelfde partijen als de regering-Bourgeois onder leiding van minister-president Geert Bourgeois. Aangezien Bourgeois lid van het Europees Parlement werd voordat er een regering gevormd werd, werd Liesbeth Homans (met de regering-Homans) tijdelijk minister-president.

De regering bestaat uit negen ministers, waarvan één ook de titel van minister-president heeft. Twee ministers zijn geleverd door de Open Vld, drie door de CD&V en de overige vier door de N-VA (inclusief de minister-president zelf).

Totstandkoming

Verkiezingen

De drie regeringspartijen van de regering-Bourgeois verloren alle drie zetels. De N-VA verloor acht zetels, maar wist de grootste politieke partij van Vlaanderen te blijven. CD&V verloor tevens acht zetels en de Open Vld verloor er drie. De partij die de grootste winst behaalde was Vlaams Belang, dat van zes naar zeventien zetels steeg. Vlaams Belang was hierdoor de tweede partij na de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

De Sp.a verloor 5 zetels, terwijl Groen er vier won. De PVDA kwam als nieuwe partij met vier zetels in het parlement. De Union des Francophones verloor al haar zetels in het Vlaams Parlement.

Formatie

De leider van de N-VA, Bart De Wever, nam als leider van de grootste partij het initiatief om een regering te starten. Vanwege de winst van Vlaams Belang wilde De Wever samen gaan werken met Vlaams Belang. Hoewel de N-VA openstond om samen met Vlaams Belang een regering te vormen, wilden de andere partijen dit niet. In de Vlaamse politiek is er een ongeschreven regel dat geen één politieke partij samenwerkt met Vlaams Belang. Dit wordt het cordon sanitaire genoemd. Aangezien N-VA en Vlaams Belang zelf geen genoeg zetels hadden voor een meerderheid, hoopte De Wever op steun van de Open Vld en/of CD&V. Deze onderhandelingen mislukten en de onderhandelingen kwamen stil te liggen. De N-VA weigerde zelf met de Sp.a te regeren.

Op 12 augustus 2019 werden de onderhandelingen hervat. De N-VA benaderde de Open Vld en CD&V. Hoewel alle drie de partijen verliezen hadden geleden, hadden ze wel genoeg zetels. Gedurende drie weken werden 15 thema's besproken. Door de trage gesprekken was er op 23 september nog steeds geen regering was. Hierdoor kon de septemberverklaring aan het Vlaams Parlement niet doorgaan. Op 30 september kwam er een akkoord en op 2 oktober werd de nieuwe Vlaamse regering ingezworen.

Samenstelling

De regering bestaat uit negen ministers, waaronder de minister-president zelf.

Naam Partij Functie en bevoegdheden
Jan jambon-1529408527.jpg Jan Jambon N-VA Minister-president en Minister
Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management
Hilde Crevits.jpg Hilde Crevits CD&V Viceminister-president en Minister
Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw
Bart Somers (cropped).jpg Bart Somers Open Vld Viceminister-president en Minister
Binnenlandse Bestuur, Bestuurszaken, Gelijke Kansen en Inburgering
Ben-weyts-1426439822.jpg Ben Weyts N-VA Viceminister-president en Minister
Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand
ZUHAL DEMIR 675.jpg Zuhal Demir N-VA Minister
Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme
Wouter Beke (cropped).jpg Wouter Beke CD&V Minister
Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en Armoedebestrijding
2Photographers Matthias Diependaele.jpg Matthias Diependaele N-VA Minister
Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed
LydiaPeeters.jpg Lydia Peeters Open Vld Minister
Mobiliteit en Openbare Werken
Foto Benjamin Dalle.jpg Benjamin Dalle CD&V Minister
Brussel, Jeugd en Media

Benjamin Dalle heeft daarnaast, als minister van Brussel, een raadgevende stem in de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Gezamenlijke Gemeenschapscommissie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regering-Jambon&oldid=650870"