Vlaamse Regering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook Bestuurlijke indeling van België
De Vlaamse regering zit in het gebouw aan het Martelarenplein in Brussel

De Vlaamse Regering is de uitvoerende macht in de Vlaamse politiek. De regering gaat sinds 1980 zowel over het Vlaams Gewest als de Vlaamse Gemeenschap. Daarvoor had het gewest en het gemeenschap een eigen regeringven een wigen parlement. Vlaanderen heeft sinds 1993 een eigen regering. Vóór die tijd had Vlaanderen ook een bestuur; de Vlaamse Executieve. De Vlaamse Regering heeft sindsdien een stuk meer macht gekregen.

De huidige Vlaamse Regering is de regering-Diependaele onder minister-president Matthias Diependaele.

Achtergrondinformatie

België is officieel een federatie. Dit betekent dat gewesten en gemeenschappen van België veel zelfbestuur hebben. Naast de federale Belgische regering heeft ieder gewest en iedere gemeenschap zijn eigen regering. België is op twee manieren verdeeld. Als eerste zijn er drie gemeenschappen (de Vlaamse, Franstalige en Duitstalige Gemeenschap). Deze gaan over sociale zaken ("mens" zaken), zoals onderwijs en gezondheidszorg. Als tweede zijn er drie gewesten (het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Deze gewesten gaan weer over "tastbare" zaken, zoals wegen en natuur. Ieder gewest en iedere gemeenschap hebben hun eigen parlement en regering.

Vlaanderen is het rode gedeelte. Hier gaat de Vlaamse Regering zowel over de gewestelijke taken als gemeenschapstaken. Het gestreepte gebied is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hier gaat de Vlaamse Regering alleen over de gemeenschapstaken.

In Vlaanderen is echter dus sinds 1980 afgesproken om één parlement (het Vlaams Parlement) en één regering (de Vlaamse Regering) te hebben voor het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap. Op deze manier wilde men kosten besparen. Het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap zijn namelijk ongeveer even groot. Het enige verschil is dat Brussel onderdeel is van de Vlaamse Gemeenschap en niet van het Vlaams Gewest.

Taken en opbouw

De Vlaamse Regering heeft hierdoor zowel de taken van de gemeenschap als die van de gewesten. De regering heeft hierdoor meer taken en verantwoordelijkheden dan de bijvoorbeeld de Waalse Regering (die enkel over het gewest gaat). Voorbeelden waar de Vlaamse Regering zich mee bemoeid zijn onderwijs, gezondheidszorg, inburgering, infrastructuur, ruimtelijke ordening, etc. Sinds 2003 zijn er discussies om de Vlaamse Regering nog meer macht te geven.

Volgens de Belgische grondwet wordt de Vlaamse Regering geleid door een minister-president. Deze wordt gekozen door het Vlaams Parlement en moet een eed afleggen bij de Belgische koning. Daarnaast bestaat de regering uit maximaal 11 ministers. Deze worden weer benoemd door het Vlaams Parlement en moeten daar een eed afleggen. Van alle ministers moet minstens één minister uit Brussel komen. Deze minister gaat dan ook over de Vlamingen die in Brussel wonen.

Voor het vormen van een regering is een meerderheid nodig. Toch is het niet altijd zo dat de grootste partij ook in de regering komt. Vaak wordt er gekeken naar welke partijen het beste samengaan. De ministers in de Vlaamse Regering kunnen ook van buiten het parlement zijn. Ook kan de minister-president een andere ministerspost hebben (wat bij Kris Peeters het geval was).

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaamse_Regering&oldid=890555"