Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Mecklenburg-Voor-Pommeren

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Mecklenburg-Vorpommern)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mecklenburg-Voor-Pommeren
Mecklenburg-Vorpommern
Deutschland Lage von Mecklenburg-Vorpommern.svg
Flag of Mecklenburg-Western Pomerania.svg
Hoofdstad Schwerin
Inwoners 1.596.505
Oppervlakte 23.180.14 km²
Minister-president Erwin Sellering (SPD)
Website www.m-v.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Mecklenburg-Voor-Pommeren is een Duitse deelstaat die in het noordoosten van het land ligt. De hoofdstad is Schwerin, maar de grootste stad is Rostock.

Mecklenburg-Voor-Pommeren grenst in het noorden aan de Oostzee, in het oosten aan Polen, in het zuiden aan de deelstaten Brandenburg en Nedersaksen en in het westen aan Sleeswijk-Holstein. Voor de kust van Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen eilanden, waarvan Rügen en Usedom de bekendste en grootste zijn. Naast Schwerin en Rostock, zijn Stralsund, Greifswald, Wismar en Neubrandenburg ook grote steden.

Geschiedenis

Rostock is de grootste stad van de deelstaat.

Mecklenburg-Voor-Pommeren dankt zijn naam twee landstreken, namelijk Mecklenburg en Voor-Pommeren.

Mecklenburg was ooit een hertogdom, wat tot aan 1621 heeft bestaan. Hierna is het verdeeld in Hertogdom Mecklenburg-Schwerin en Hertogdom Mecklenburg-Güstrow. Toen Mecklenburg-Güstrow uitstierf werd Mecklenburg opnieuw verdeeld in 1695. Mecklenburg-Schwerin bleef bestaan en Hertogdom Mecklenburg-Strelitz kwam erbij. In 1815 werden de hertogen van deze hertogdommen groothertog. De twee hertogdommen hadden hetzelfde adellijk huis (soort van koningshuis). In 1918 werd de monarchie afgeschaft en dit betekende het einde van twee hertogdommen. Allebei gingen ze verder als vrijstaat, tot dat ze in 1934 werden samengevoegd tot het Land Mecklenburg.

Voor-Pommeren was een provincie van koninkrijk Pruisen. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Voor-Pommeren bij Duitsland horen, terwijl er grote stukken Pruisen nu liggen in Rusland en Polen. In juli 1945 werd bedacht om Pruisen op te heffen. Voor-Pommeren en Mecklenburg werden één deelstaat, Mecklenburg-Voor-Pommeren. In 1949 kwam de deelstaat in Oost-Duitsland te liggen. In 1952 werd de deelstaat afgeschaft en vervangen door kleinere districten. Op 3 oktober 1990 werd Mecklenburg-Voor-Pommeren weer hersteld.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Sinds 2011 telt Mecklenburg-Voor-Pommeren in totaal zes Landkreisen en twee kreisfreie steden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mecklenburg-Voor-Pommeren&oldid=666077"