Schwerin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schwerin
Swerin
DEU Schwerin COA.svg LocatieSchwerin.PNG
Deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren
Kreis geen
Inwoners 91.264 (2012)
Oppervlakte 130,46 km²
Burgemeester Angelika Gramkow
Website www.schwerin.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Schwerin is een stad in het noordoosten van Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Geschiedenis

Schwerin werd tussen 1012 en 1018 voor het eerst vermeld. Toen heette de stad Zuarina. Hendrik de Leeuw veroverde in 1160 de stad Schwerin. De stad werd hierna uitgebreid en groeidde uit tot een grote stad. In 1358 werd Schwerin onderdeel van hertogdom Mecklenburg. In 1621 splitste het hertogdom in twee en Schwerin werd de hoofdstad van Groothertogdom Mecklenburg-Schwerin. Tussen 1765 en 1837 was Schwerin nog niet de hoofdstad van het hertogdom, maar Ludwiglust was de hoofdstad. Na 1837 werd Schwerin weer de hoofdstad. Vanaf 1949 maakte Schwerin deel uit van de DDR. In 1990, toen er weer één Duitsland was, werd Schwerin toegevoegd als hoofdstad aan de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Bezienswaardigheden

Schwerin wordt omringd door meren. Het grootste van deze meren is het Schweriner See. Dit meer is ruim 60 km² groot. In het meer staat het kasteel van Schwerin. Dit is gebouwd in de 14de eeuw en werd lange tijd bewoond door de groothertogen van Mecklenburg-Schwerin. In 1913 brak er brand uit en nog steeds wordt het kasteel hiervan gerestaureerd. Tegenwoordig zit in het kasteel het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Een ander bekend monument in Schwerin is de Dom van Schwerin. Deze kerk werd in 1173 gebouwd en heeft een toren van 117,3 meter hoog. Hiermee is het één van de hoogste kerktorens ter wereld. Daarnaast staat er in Schwerin nog een kerk, de Schelfkirche. De kerk werd in 1238 gebouwd en in 1713 vernieuwd door een blikseminslag. Hierna is de kerk herbouwd en het diende in 18de eeuw als stadhuis.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schwerin&oldid=392418"