Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Leoben (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De stad Leoben.
Locatie in Oostenrijk

Leoben is de 17e stad van Oostenrijk. Het ligt in de deelstaat Stiermarken. Er wonen bijna 25.000 mensen. De stad Leoben ligt in het district Leoben, daar wonen 64.000 mensen en het heeft een oppervlakte van 1.099,69 km². De Montanuniversität is een universiteit in Leoben, waar je belangrijke opleidingen kunt krijgen over de hoogovenindustrie, mijnbouw en aardolie in Europa. Vroeger had de stad een kolenmijn en een hoogoven, maar die zijn zo'n 40 jaar geleden gesloten. In 1797 werd hier de Vrede van Leoben getekend, een vredesverdrag tussen Oostenrijk en Frankrijk.

Geografie

Leoben ligt ongeveer in het zuidoosten van Oostenrijk. De rivier de Mur stroomt door de stad. Leoben ligt in de bergen. De stad ligt daarom wel 540 meter boven de zeespiegel vergeleken met de Adriatische Zee. Graz is met 40 kilometer de dichtstbijzijnde grote stad.

Klimaat

Er heerst een vochtig landklimaat met grote verschillen in temperatuur tussen de zomer en de winter en er valt het hele jaar neerslag.

Stadsdelen

Leoben heeft een oud centrum en rond het centrum liggen 4 stadsdelen: Donawitz, Seegraben, Göss en Waasenvorstadt.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leoben_(stad)&oldid=689551"